п`ятниця, 26 квітня

Десерти на основі сиру: цікаві факти та легенди

Майже кожен кулінар та поціновувач солодких тістечок, пляцків знайомий з найвідомішими десертами на основі сиру, що зародилися у одній країні, а пізніше підкорили своїм смаком увесь світ. Що це за десерти? В чому їх особливість і хто їх придумав?

Тірамісу, Італія

Тірамісу з італійської перекладається як «підіймай мене вгору» (tira mi su), і дійсно, цей десерт на основі сиру маскарпоне може легко підняти настрій будь-кому.

Тірамісу —  виходець з Італії, і за свою довгу історію існування встиг обзавестися цікавими назвами, які так і не стали відомими :

  • тосканська дрібничка — від провінції Тоскана, де, вважають, вперше виник цей десерт;
  • герцогський або солодкий суп — назва пішла від легенди, в якій герцог Козімо Медічі з дружиною герцогинею Маргаритою Луїзою Орлеанською в подорожі по Італії прибув до Сієни, де скуштував незвичний десерт, який подавався у креманках і який треба було куштувати ложкою. Смак страви, а це саме і був десерт тірамісу, сподобався вельможі, він повіз рецепт до Флоренції, а звідти смаколик потрапив і у Венецію.

Винахідником десерту вважають і кондитера Роберто Лингуанотто, який працював наприкінці 60-х років минулого століття у ресторані Alle Beccherie міста Тревізо.

Що б не було правдою, але тірамісу на основі маскарпоне з печивом савоярді, просякнутим вином Марсала або лікером Бейліс, залишається популярним і відомим десертом.

Чізкейк, Америка

Чізкейк — відомий десерт, що виготовляється на основі вершкового сиру. В класичному варіанті, рецепт якого описаний тут https://blog.metro.ua/ru/edim/kak-prygotovyt-chyzkejk-malenkye-sekrety-populyarnogo-deserta/, використовується сир Філадельфія, але існують безліч варіацій з іншими видами м’яких вершкових сирів.
Батьківщиною чізкейку вважають Америку, а саме місто Нью-Йорк, де власник знаменитого ресторану «Turf» Арнольд Рубен у 1929 році подав на дегустацію перший чізкейк з Філадельфії.
Але деякі історики вважають, що схожий десерт на основі сиру, але не вершкового, куштували ще у Стародавній Греції, і, навіть, його аналог подавали атлетам під час Олімпійських ігор в 776 році до н. е.

Львівський сирник, Україна

Смачний десерт на основі кисломолочного сиру, львівський сирник, винайшла Дарія Цвєк — галицька кулінарна мисткиня та автор декількох кулінарних книг.
Справжній гурман ніколи не назве львівський сирник запіканкою, адже цей десерт належить до шедеврів західно-української, а саме галицької кухні, а майже кожна кав’ярня Львову обов’язково запропонує свій варіант сирнику.

Кнафе, Палестина, Туреччина, Єгипет, Іран, ОАЕ

Кнафе — смаколик зі східним темпераментом являється найтиповішим десертом левантійської кухні. Виготовляється він з сиру рікота (або суміші рікоти та моцарели) та спеціального тіста катаіф, який виглядає як тоненькі окремі смужечки. Варіації кнафе можуть бути з довгої локшини, або з комбінації тіста з манної крупи та локшини.

Існує легенда про те, як з’явилося тісто для кнафе. Одна жінка випікала коржі на сачі — спеціальній пательні, а поруч її донька доїла козу. Краплі молока потрапили у тісто на пательні, господиня спробувала перемішати і отримала тісто, що мало вигляд довгих тоненьких волосин.

Десерти на основі сиру — це вишукані смаки та ціла палітра позитивних емоцій від їх споживання. Тому не дивно, що кожен з них має свою історію та легенду.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.