Група дослідників із клінічної лікарні Сан-Карлоса і університетів Іспанії виявила, що втрата нюху та смаку під час коронавірусної хвороби — це насправді хороша ознака. Результати дослідження вчені опублікували у журналі Infection — пише Дивогляд.
Науковці вивчили дані 5868 пацієнтів, які перехворіли на COVID-19. Виявилося, що 12,41% жінок та 8,67% чоловіків відчували втрату нюху під час та після хвороби. Найчастіше цей симптом спостерігається у пацієнтів до 65 років.
Виявилося, що у тих хворих, які мали втрату нюху (аносмію), спостерігалася потужніша імунна відповідь. Це, у свою чергу, знижувало небезпеку розвитку цитокінового шторму, який може призвести до смерті людини.
Таким чином аносмія може слугувати не лише для діагностики коронавірусу, а й як показник, який може впливати на прийняття терапевтичних рішень, впевнені учені.