Мінімум третина всіх випадків раку викликана способом життя, в тому числі і їжею. Експерти склали топ найбільш канцерогенних продуктів на основі нових даних від онкологів.
Про це повідомляє ukrhealth.
Алкоголь.
Потужний канцерогенний ефект надає не тільки головний компонент спиртного етанол, але й ацетальдегід – продукт, що утворюється в результаті його засвоєння і розщеплення організмом.
За словами експертів, ацетальдегід акумулюється насамперед у слині, – тому зловживання алкоголем веде до розвитку раку порожнини рота, стравоходу, верхніх дихальних шляхів і шлунка. У жінок ацетальдегід має канцерогенну дію на органи статевої системи.
Перероблене м’ясо.
За міжнародною класифікацією червоне м’ясо є канцерогеном з групи 2А (тобто можливим). Найбільш сильні в своєму шкідливий ефект ковбаса, сосиски, шинка, бекон та інші вироби цього ряду на основі м’яса.
Цілий ряд досліджень зв’язав їх регулярне вживання з високою ймовірністю появи раку товстої і прямої кишки.
Копчені продукти.
При копченні будь-який, навіть найбільш корисний продукт вбирає в себе бензапірен – виділяється при горінні поліциклічний вуглеводень, який діє на людський організм як канцероген. Те ж саме відбувається при готуванні їжі на відкритому вогні.
Чим довший процес копчення і приготування на вогні, тим значніше концентрація канцерогенів в їжі.
Гарячий чай.
Вчені не втомлюються нагадувати: не пийте занадто гарячі напої і не їжте їжу з пилу-жару. Палюча дія такого пиття і їжі може завдати непоправної шкоди слизовим тканинам порожнини рота, горла, стравоходу.
Зверніть увагу, в регіонах, де сильні традиції гарячої кухні, має місце висока статистика ракових захворювань цих органів.
Прогірклі горіхи.
У них, за словами експертів, з’являються афлатоксини, продукти життєдіяльності цвілевих грибів. Їх дія згубна для печінки, у тому числі і з точки зору розвитку раку печінки.
Підтримайте проект на Patreon