Науковці назвали п’ять найбільш канцерогенних продуктів в світі

1932
чай гарячий

Мінімум третина всіх випадків раку викликана способом життя, в тому числі і їжею. Експерти склали топ найбільш канцерогенних продуктів на основі нових даних від онкологів.

Про це повідомляє ukrhealth. 

Алкоголь. 

Потужний канцерогенний ефект надає не тільки головний компонент спиртного етанол, але й ацетальдегід – продукт, що утворюється в результаті його засвоєння і розщеплення організмом.

За словами експертів, ацетальдегід акумулюється насамперед у слині, – тому зловживання алкоголем веде до розвитку раку порожнини рота, стравоходу, верхніх дихальних шляхів і шлунка. У жінок ацетальдегід має канцерогенну дію на органи статевої системи.

Перероблене м’ясо. 

За міжнародною класифікацією червоне м’ясо є канцерогеном з групи 2А (тобто можливим). Найбільш сильні в своєму шкідливий ефект ковбаса, сосиски, шинка, бекон та інші вироби цього ряду на основі м’яса.

Цілий ряд досліджень зв’язав їх регулярне вживання з високою ймовірністю появи раку товстої і прямої кишки.

Копчені продукти. 

При копченні будь-який, навіть найбільш корисний продукт вбирає в себе бензапірен – виділяється при горінні поліциклічний вуглеводень, який діє на людський організм як канцероген. Те ж саме відбувається при готуванні їжі на відкритому вогні.

Чим довший процес копчення і приготування на вогні, тим значніше концентрація канцерогенів в їжі.

Гарячий чай. 

Вчені не втомлюються нагадувати: не пийте занадто гарячі напої і не їжте їжу з пилу-жару. Палюча дія такого пиття і їжі може завдати непоправної шкоди слизовим тканинам порожнини рота, горла, стравоходу.

Зверніть увагу, в регіонах, де сильні традиції гарячої кухні, має місце висока статистика ракових захворювань цих органів.

Прогірклі горіхи. 

У них, за словами експертів, з’являються афлатоксини, продукти життєдіяльності цвілевих грибів. Їх дія згубна для печінки, у тому числі і з точки зору розвитку раку печінки.

Стежте за нами!