У США від захворювань серцево-судинної системи щороку помирає близько 600 тисяч осіб. Однією з причин є неправильне харчування.
А адже їжа, за словами Гіппократа, повинна бути ліками, а не отрутою для людини. У країнах, де сидячий спосіб життя і оброблені продукти не так поширені, як в США, смерть від серцевого захворювання – рідкісне явище.
Якщо відмовитися від поганої їжі ви не можете, слід хоча б обмежити її вживання. Вся справа в балансі. Один шматок піци або чизкейка не вб’є вас, якщо ви зупинитеся лише на ньому.
Ось список продуктів, яких слід уникати або вживати якомога рідше, щоб не загриміти в кардіологічне відділення:
1. Бекон, ковбасні вироби, оброблене м’ясо.
За ступенем шкідливості фахівці ВООЗ прирівняли ковбасу і бекон до сигарет. Результати недавніх досліджень показали: вживання переробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку кишечника.
Оброблене м’ясо містить шкідливі хімічні сполуки, які можуть збільшити ризик хронічних захворювань: високого кров’яного тиску (гіпертонії), хвороб серця, хронічна обструктивна хвороба легень.
2. Картопляні чипси та інші снеки.
У сучасному суспільстві цінується комфорт. Але це не означає, що потрібно їсти оброблені продукти з додаванням цукру і солі замість повноцінного сніданку, обіду або вечері.
Слід харчуватися правильно: їсти більше свіжих фруктів і овочів, багатих на клітковину. Прості вуглеводи в чипсах, крекерах і інших снеках завдають шкоди нашим судинах і органам.
Вибирайте цільнозернові продукти замість снеків з білої муки або з великою кількістю крохмалю.
3. Солодке.
Всім відомо, що цукор – біла смерть. Його слід уникати, а то і зовсім виключити з раціону. Балуйте себе пирогами, морозивом та цукерками максимум раз на тиждень, порція ласощів повинна бути невеликою. Ви ж не хочете отримати зайві калорії?
4. Занадто багато білка.
Люди останнім часом стали просто одержимі протеїном. Дуже часто вони вживають білка більше, ніж їм потрібно протягом дня. Адже це додаткове навантаження на нирки, любителі протеїнових коктейлів запросто можуть опинитися на лікарняному ліжку.
Ще одна проблема полягає в тому, що білок ми найчастіше отримуємо з м’яса з високим вмістом насичених жирів. Останні підвищують рівень поганого холестерину в крові.
Лікарі радять більшу частину білка отримувати з рослинної їжі, а також не зловживати ним.
5. Фаст-фуд.
Лікарі прийшли до висновку, що вживання фаст-фуду призводить до виникнення різних запалень в кровоносних судинах і збільшує вміст тригліцеридів в організмі.
Після вживання їжі, багатої жирами, в організмі починаються внутрішні запальні процеси і дисфункція ендотелію. Це неминуче призводить до збоїв в роботі серця.
6. Енергетичні напої.
У них дуже багато цукру, а також речовин, які можуть підвищувати кров’яний тиск або викликати аритмію. Це не означає, що потрібно повністю виключити кофеїн з раціону.
Чай і кава мають свої переваги і корисні властивості. Віддавайте перевагу якісному чаю і натуральній каві, а не енергетикам. Пийте ці напої без цукру, збитих вершків, карамелі та інших добавок. Тоді вони підуть вам тільки на користь.
7. Занадто багато солі.
Сіль в нашу їжу потрапляє не тільки, коли ви солите їжу. Вона є і в багатьох готових продуктах. Часто ми перевищуємо рекомендовану добову норму солі в кілька разів.
Сіль вже присутня в кожному інгредієнті традиційного американського сендвіча: в хлібі, в маринованих огірках і навіть в філе індички.
Обов’язково читайте інформацію на етикетці, перш ніж зробити свій вибір. З’ясуйте, скільки в продукті натрію. Дієта з високим вмістом натрію підвищує кров’яний тиск.
8. Кокосове масло.
82% жирів в кокосовій олії – насичені. Це більше, ніж в соняшниковій олії, яловичому жирі і салі. Дослідження показують, що це може збільшити рівень “поганого” холестерину.
Обмежте споживання насичених жирів, замініть їх ненасиченими рослинними оліями – оливковою і соняшниковою.
Підтримайте проект на Patreon