ОБЕРЕЖНО, ВИКЛИКАЄ ЗАЛЕЖНІСТЬ!
Я дуже люблю моркву, і коли кілька років тому на америцьких кулінарних сайтах почало рясніти від всіляких “Best ever Carrot cake” і “Best of the best Carrot cake” я зберегла кілька “бестів”, зокрема морквяно-імбирний тортик, але ніяк не доходили руки, щоб спекти. А тут видалася гарна нагода – мамині уродини – і я собі подумала why not?
Відразу скажу – це абсолютно дивний торт. Він цілком не подібний до звичних класичних оріхового чи макового. Але це і добре. Тому давайте розширювати наші тортикові горизонти (:
Морквяно-імбирний тортик готується з’єднуванням сухої, рідкої фракцій та наповнювача, тому варто приготувати 2 більші миски для їх змішування. Також добре мати блендер і міксер.
“Суха фракція”
- 400 г борошна
- 2 ст ложки тертої булки
- 1 чубата чайна ложечка цинамону
- 2 чайні ложечки порошку до печення
- цедра 1 помаранчі, стерта на грубій терці
- цедра 1 цитрини, стерта на дрібній терці
“Рідка фракція”
- 250 г цукру (варто брати коричневий, але саме цього разу в мене його не було)
- 3 ст ложки меду (якщо твердий – то загріти)
- 4 яйця + 2 додаткові жовтки (лишилися за кадром знимки)
- шклянка олії без запаху (200 мл)
- витиснений сік з помаранчі
“Наповнювач”
- 400 г моркви
- 50 г імбиру
- 250 г волоських горіхів
- 2 ст ложки масла
- 2 щіпки солі
Перемащення
- 500 г доброго вершкового сиру
- 200 г цукру-пудри (якщо сир квасніший то цукру-пудри може бути потрібно більше)
- 1 чубата ложечка крохмалю (на всякий випадок, якщо боїтеся, що крем потече)
- сік цитрини
- 30 мл рому або помаранчевого лікеру
- кілька ложок абрикосової мармоляди, або розварені і переміксовані сушені абрикоси
Далі покроково про корж:
- Горіхи добре перебрати щоб не було лушпайок і підсушити в рурі хв 15 до появи горіхового запаху. Додати 2 ложки масла і сіль, добре вимішати. Як вистигнуть – посікти не надто дрібно.
- Моркву потерти на грубій терці, імбир на тонкій, і ще ледь роздрібнити блендером, але не в однорідну кашку, а так, щоб трошки лишилося структури.
- Ошпарити і добре помити помаранчу і цитрину. Цедру стерти.
- В миску №1 висипати борошно, терту булку, порошок до печеня, цинамон і цедру. Розмішати.
- В миску №2 вбити яйця + 2 додаткових жовтки, додати цукор, мед, олію і помаранчевий сік. На невисоких обертах вимішати міксером, щоб добре розчинився цукор, але суміш не пінилася. Ну або вимішати ложкою.
- Змішати вміст мисок №1 і 2, вимішати щоб все сухе добре розмішалося. Тоді вмішати моркву і горіхи. Суміш виходить досить густа, але ще лиється.
- В дно тортівниці (в мене вона діаметром 26 см – звичайна “велика” тортівниця) заправити пергамент, змастити дно і боки олійкою, присипати сухарями.
- Вилити тісто в тортівницю і пекти при 175-180 градусах, на середній полиці до “сухої палички”. В мене на це пішло біля години часу. Тісто росте десь в 1.5-2 рази, особливо по центру.
- Спечений корж повністю вистудити і розрізати на 2.
- Зрізи змастити тоненько абрикосовою мармолядою. Нижній корж намазати кремом, накрити верхнім, зверху і боки намастити кремом і поставити в холодильник на кілька годин.
Тепер про крем.
До такого тортика класичним перемащенням є крем з вершкового сиру. В оригіналі беруть щось типу “Філадельфії”, але я взяла простий неквасний сир високої жирності. В мене був такий, що не мав грудочок, тому я відразу збила його з цукром пудрою і ложечкою крохмалю. Якщо сир має грудочки то його можна перетерти блендером. Коли він став однорідним, додала по краплі келішок рому і цитриновий сік, не перестаючи збивати. На смак крем солодкий, не впізнається сир, відчутно ром і цитринку. Якщо хочете – можна додати ванільного цукру, хоч я не давала.
Мої коментарі про те, що я поправлю наступного разу.
По перше, буду пекти в 2 тортівницях, щоб не розрізати корж. Крім того, думаю що тонші коржі будуть краще рости, бо тісто досить важке і мокре.
По друге, поекспериментую із спеціями – мені крім цинамону проситься ще трошки гвоздики.
По третє, додам в крем інший алкоголь. Думаю куантро гарно пасуватиме.
На смак коржі подібні на медівник, тільки значно текстурованіший – горішки добре відчуваються і їх смачно розкушувати. Морква не відчувається, і якби я не сказала з чого торт – ніхто б не здогадався. Торт вологий і дуже смачний, коржі гарно ввібрали мармоляду. Взагалі, дуже незвичний, але дуже вдалий тортик.
Джерело – Пані Стефа
Підтримайте проект на Patreon