Четвер, 5 грудня

Бабусині рецепти: забута українська страва. Як приготувати найсмачніший український капусняк

Сьогодні в кулінарних книгах можна знайти безліч найрізноманітніших рецептів. Сучасні страви вражають своєю оригінальністю і складністю.

Але є рецепти традиційної кухні, про яких багато хто чомусь забувають. Хочете віддати данину традиціям? Приготуйте капусняк. Але для початку з’ясуйте, як це робити. 

Що це таке?

Капусняк (капусник або капустянка) – це традиційна перша страва української кухні, основним інгредієнтом якого є квашена капуста. Саме вона надає особливий аромат і кислуватий смак, які є відмінними рисами цієї страви. Капусняк готують і в інших країнах, наприклад, у Польщі, Словаччині, Росії. Але батьківщиною вважається саме Україна. Рецептів цієї страви чимало, вони відрізняються в залежності від традицій місцевості та уподобань господині. 

Інгредієнти

Так як існує безліч рецептів капусняку, то інгредієнти можуть бути різними. Але всі їх можна розділити на кілька груп:

  • Основа для бульйону. Основою може бути м’ясо (практично будь-який), сало або шкварки і навіть риба. А пісні варіанти використання таких інгредієнтів не припускають.
  • Квашена капуста. Її можна використовувати прямо з розсолом (він додається в бульйон), але деякі капусту промивають, щоб страва не була занадто кислим. Також використовується і свіжа капуста, але смак у цьому випадку буде іншим, не таким насиченим і яскравим.
  • Наповнення. Найчастіше для наповнення супу використовують картоплю, але її зазвичай доповнюють різними крупами: рисом, гречкою, пшоном, перловкою і так далі. А деякі додають гриби.
  • Зелень, спеції. Все це додасть страві неповторний смак. Але зі спеціями не перестарайтеся, інакше ви зіпсуєте або заглушіть смак квашеної капусти.

Особливості приготування

Як готувати капусняк? Дуже просто. Основні етапи:

  • Спочатку потрібно приготувати бульйон. Просто відваріть до готовності м’ясо або рибу і вийміть з бульйону, щоб подрібнити і потім знову додати в блюдо.
  • Тепер опустіть в бульйон картоплю (або крупу) і варіть його практично до готовності.
  • Потім можна додавати основний інгредієнт – капусту.
  • В кінці потрібно додати подрібнену основу бульйону, сіль і спеції.

Рецепти

Отже, як приготувати смачний український капусняк? Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів. 

Рецепт перший

капусняк

Найчастіше капусняк готують зі свининою і з пшоном. Інгредієнти:

  • 300-400 грамів свинини (можна використовувати ребра або, наприклад, окіст);
  • 400 грамів квашеної капусти;
  • 3 літри води;
  • 400 грамів картоплі;
  • 2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • 30-50 мл рослинного масла;
  • 2-3 столових ложки томатної пасти;
  • 1/2 склянки пшона;
  • зелень кропу;
  • перець і сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • Спочатку добре промийте м’ясо і помістіть його в каструлю з водою, а її, в свою чергу, поставте на вогонь. Коли бульйон закипить, видаліть піну, яка утворилася. Варіть свинину до повної готовності (м’ясо повинно стати м’яким і легко відділятися від кісток).
  • Поки вариться бульйон, можна зайнятися овочами. Очистіть їх і подрібніть. Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на середній терці. Картоплю наріжте кубиками або соломкою (якщо ви не збираєтеся викладати його в каструлю, залийте водою, щоб він не закрутився).
  • На сковороді розігрійте олію і обсмажте на ньому моркву і цибулю до м’якості.
  • Коли м’ясо звариться, вийміть його. Запустіть в бульйон картоплю.
  • Пшоно промийте і додайте його в каструлю приблизно через 10-15 після додавання картоплі.
  • Через 5-7 хвилин додайте квашену капусту і обсмажені моркву з цибулею, а також томатну пасту. Варити все разом ще близько 5 хвилин.
  • Додайте зелень кропу, перець і сіль.

Традиційний капусняк готовий!

Рецепт другий

капусняк

Якщо ви не любите страви з м’ясом, то використовуйте для приготування капусняку рибу. Але в цьому випадку краще всього приготувати страву з свіжою капустою, так як кислий смак квашеної переб’є аромат і смак риби. Вам буде потрібно:

  • 200 грамів свіжої риби з мінімальною кількістю кісток (при бажанні можна використовувати консерви);
  • 100 грамів пшона;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 3-4 картоплини;
  • 3 їдалень ложки томатної пасти;
  • 200 грамів свіжої капусти;
  • 2 столових ложки рослинного масла;
  • зелень петрушки;
  • перець і сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Спочатку зваріть рибний бульйон. Вийміть рибу, охолодіть її, очистити від кісток і подрібніть. Якщо ви використовуєте консерви, то їх додавайте в останню чергу, попередньо подрібнивши.

  • Картопля очистіть і наріжте кубиками, покладіть в киплячий бульйон.
  • Моркву, цибулю і капусту пропустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером.
  • Щоб у капусняку був більш насичений смак, овочі (за винятком картоплі) потушкуйте на рослинній олії. Для цього розігрійте олію в глибокій сковороді, покладіть в неї овочі, накрийте кришкою і тушкуйте 15-20 хвилин.
  • Через 10 хвилин після закипання картоплі покладіть в бульйон промите пшоно.
  • Коли пшоно стане м’яким і почне розвалюватися, додайте тушковані овочі і томатну пасту. А через п’ять хвилин додайте рибу, зелень, перець і сіль. Готово!

Рецепт третій

капусняк з грибами

А це пісний капусняк з грибами. Для його приготування вам буде потрібно:

  • 500 грамів свіжих грибів (наприклад, печериць) або 200-250 сушених;
  • 3-4 картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 200 грамів квашеної капусти;
  • 3 столових ложки рослинного масла;
  • 1/2 склянки пшона;
  • зелень кропу і петрушки;
  • сіль і перець за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Наповніть каструлю водою і доведіть її до кипіння.
  2. Картопля очистіть і поріжте будь-яким зручним способом, потім викладайте в каструлю з киплячою водою. Якщо ви вирішили використовувати сушені гриби, то вимийте їх, обдайте окропом і додайте одночасно з картоплею.
  3. Цибулю очистіть і дрібно поріжте, моркву натріть на тертці (можна всі овочі відразу подрібнити на блендері).
  4. Якщо гриби свіжі, помийте їх, при необхідності очистіть і поріжте.
  5. На сковороді розігрійте олію і тушкуйте на ньому гриби з морквою і цибулею до м’якості.
  6. Через 10 хвилин після додавання картоплі викладайте в каструлю добре промите пшоно.
  7. Ще через п’ять хвилин додайте тушковані моркву, гриби і цибулю, а також квашену капусту.
  8. Зелень промийте, просушіть і дрібно порубаєте, додайте в каструлю разом з перцем і сіллю.
  9. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою, щоб капусняк настоявся і придбав насичений смак.

Рецепт четвертий

капусняк курка рис

Цей рецепт передбачає використання курки і рису. Інгредієнти:

  • 400 грамів курячого філе (підійдуть і стегна);
  • 3-5 картоплин;
  • 1/2 склянки рису;
  • 200-300 грамів квашеної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2-3 столових ложки рослинного масла;
  • 3 столових ложки томатної пасти;
  • зелень кропу;
  • перець і сіль за смаком.

Спосіб приготування: 

  1. Наповніть каструлю водою (потрібно приблизно 2-3 літра). Курку добре промийте і покладіть в каструлю. Поставте каструлю на вогонь і варіть курку до повної готовності, а потім вийміть з бульйону.
  2. Картопля очистіть, вимийте, наріжте і викладайте в киплячий бульйон.
  3. Рис ретельно промийте і через десять хвилин після додавання картоплі теж викладайте в каструлю.
  4. Тепер займіться овочами. Моркву натріть на тертці, а цибулю очистіть і порубаєте ножем. Спасеруйте овочі на рослинній олії.
  5. Приблизно через 15 хвилин після додавання рису додайте в бульйон квашену капусту, пасеровані овочі.
  6. Варіть все приблизно 2-3 хвилини, а потім додайте подрібнену і очищену від кісток курку і томатну пасту.
  7. Через 3 хвилини додайте рубану зелень кропу, сіль і перець.
  8. Вимкніть вогонь і накрийте каструлю кришкою, щоб страва настоялося.

Легкий курячий капусняк з квашеною капустою і рисом готовий!


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.