п`ятниця, 22 листопада

Топ-10 страв з гарбуза. Незвично, корисно і дуже смачно!

Сезон гарбузів якраз у розпалі, а значить прийшов той особливий час, коли кухня відкрита для вишуканих кулінарних експериментів та ледь не магічного приготування нових смаків. Для багатьох господинь гарбуз – продукт досить специфічний і окрім знайомої всім з дитинства гарбузової каші та соку, здається, приготувати з нього більше нічого не можна. Але як ви помиляєтеся!

Пише Deztop.net

Адже гарбуз – це суперпродукт, який можна поєднати практично зі всім, що ви знайдете в холодильнику: і з м’ясом, і з грибами, і з іншими овочами, а якщо хочете чогось солоденького – сміло випікайте солодкі пироги з гарбузом та фруктами і робіть солодкі фреші та коктейлі. Смак та задоволення всій сім’ї гарантовано!

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГАРБУЗА

Гарбуз – справжній дар осені. Це багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд. До прикладу, чи знали ви, що в гарбузі бета-каротину та вітаміну A набагато більше, ніж у моркві? А ще гарбуз багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.

Гарбуз – це відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння. Споживання цього овоча покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.

На додаток до цього, гарбуз заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів уповільнює процеси старіння і дбає про красу шкіри.

А не так давно вчені виявили у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз.

Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – Так!

1. М’ЯСНА ЗАПІКАНКА З ГАРБУЗОМ ТА ПОМІДОРАМИ

М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами особливо сподобається любителям ситних м’ясних страв. При цьому готується вона досить швидко, а сам рецепт нескладний у приготуванні. Ще одна приємність цього рецепту – це його невелика затратність. Як то кажуть, мінімум грошей, максимум смаку та задоволення!

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
  • 1 гарбуз середньої величини
  • 150 г рису
  • 100 г цибулі
  • 100 г вершкового масла
  • 3 помідори
  • сіль, перець, інші спеції – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. М’ясо слід нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю чи вог та залити водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Тоді закрити посуд кришкою й тушкувати м’ясо до готовності на слабкому вогні.
  2. Рис відварити до напівготовності.
  3. Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.
  4. Гарбуз очисти й нарізати тонкими скибочками.
  5. Готове м’ясо слід змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
  6. Потім у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.

2. СУП-ПЮРЕ З ГАРБУЗА ТА БІЛИХ ГРИБІВ

Ніжний суп-пюре з гарбуза та білих грибів – це ідеальний варіант для маленьких гурманів, в яких так складно “впихнути” хоч якийсь суп. Окрім чудового смаку, цей суп – це ще й джерело вітамінів та поживних речовин, тож матусі будуть просто в захваті від цього рецепту.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г гарбуза
  • 200 г білих грибів (печериць)
  • 2 картоплини
  • 1 помідор
  • корінь петрушки,
  • 1 цибулина,
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 5 стаканів води
  • сіль, перець та інші спеції за смаком
  • зелень

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Гриби та цибулю слід нарізати невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки – подрібнити у блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
  2. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо близко 10-ти хвилин.
  3. Додаємо обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варимо до готовності на невеликому вогні.
  4. Готовий суп подрібнюємо в блендері, а перед подачею додаємо зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.

3. ГАРБУЗОВА ЗАПІКАНКА З ЯБЛУКАМИ, ГОРІХАМИ І МЕДОМ

Солодка, поживна, а головне – така корисна запіканка стане чудовим десертом на вашому столі і точно сподобається як дітям, так і дорослим солодкоїжкам.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г домашнього сиру
  • 4 ст. л. манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г ізюму (або інших цукатів)
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. меду

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Ізюм залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість ізюму можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
  2. Горіхи очистити, підсушити на розігрітій сковорідці (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
  3. Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж само зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.
  4. Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Додати у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
  5. Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до збитих яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.
  6. Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху викласти решту тіста.
  7. Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.

4. ГАРБУЗОВИЙ ЛАТТЕ

З таким гарбузовим латте ароматний ранок вам гарантований. Корисний, а головне, зігріваючий напій холодними осінніми ранками остаточно пробудить вас, зарядить енергією і подарує хороший настрій на весь день.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 2 чашки молока
  • 2 чашки свіжозвареного еспресо
  • кілька кубиків відвареного гарбуза
  • цукор за смаком
  • трішки ванілі
  • мелена кориця
  • мелений мускатний горіх
  • кардамон
  • збиті вершки (за бажанням)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. У каструлю чи сотейник вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
  2. Довести до кипіння, та зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
  3. Отриману суміш перелити в келихи, після чого долити еспресо. За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий латте паличкою кориці і мускатним горіхом.

5. ГАРБУЗОВО-АПЕЛЬСИНОВИЙ ПУДИНГ

Гарбузово-апельсиновий пудинг стане справжньою окрасою для святкового осіннього столу. Сміливо пригощайте таким десертом своїх гостей і ніхто не піде голодним чи незадоволеним.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г гарбуза
  • 100 г рису
  • 1 апельсин
  • 1 ст. л. цукру
  • 1 яйце
  • 200 мл молока
  • 50 + 100 мл води
  • дрібка солі

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Гарбуз натерти на дрібній тертці, налити 50 мл води, накрити кришкою і варити на середньому вогні 15–20 хв.
  2. Рис не мити. Просто покласти його в окремий посуд, залити молоком і 50 мл води, і варити на середньому вогні до готовності (близько 15-ти хв).
  3. Апельсин розрізати навпіл. З ½ частини апельсина натерти цедру. З обох половинок вичавити апельсиновий сік.
  4. Готовий рис пересипати до каструлі з гарбузом, додати туди сік і цедру апельсина, цукор і дрібку солі, перемішати, потім додати яйце.
  5. Все це вимішувати протягом 2 хв., продовжуючи готувати на невеликому вогні. Тоді накрити кришкою, вимкнути плиту і залишити на 5 хв.

6. ГАРБУЗОВЕ ВАРЕННЯ З ОБЛІПИХОЮ

Під час зимово-весняного авітамінозу гарбуз з обліпихою чудово підживлять організм вітамінами і ще й на додачу прекрасним настроєм. Гарбузове варення з обліпихою можна їсти не тільки безпосередньо після приготування, а й закатати цей чудо-десерт в банки і насолоджуватися ним цілу зиму.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 700-800 г цукру
  • 1 кг гарбуза
  • ¾ склянки обліпихи

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
  2. Приблизно через 3-4 гарбуз почне давати сік. Після цього слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
  3. Готове варення залишити охолонути. Їсти його можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців. Крім того, варення можна закатати в банки і їсти протягом усієї зими.

7. ТЕПЛИЙ САЛАТ З ГАРБУЗОМ

Теплий салат з гарбузом буде виглядати вишукано та дорого, і в той же час на його приготування ви потратите зовсім мало часу та коштів. А головне, цей салат вразить вас своїм унікальним смаком та яскравим виглядом.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г гарбуза
  • листя салату (шпинат, латук, рукола)
  • 10 г волоських горіхів
  • 50 г домашнього сиру
  • червона цибуля
  • бальзамічний оцет або лимонний сік
  • рослинна олія
  • сіль, перець – за смаком

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або сковорідці з рифленим дном.
  2. В миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
  3. Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
  4. Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
  5. Такий теплий салат є досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.

8. ГАРБУЗОВИЙ ЧАЙ

Для тих, хто надає перевагу ароматному та смачному чаю і любить влаштовувати затишні чаювання з друзями та сім’єю, є відмінний рецепт гарбузового чаю.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • ¼ чашки гарбузового пюре
  • 2 чашки міцного чорного свіжозвареного чаю
  • 1 чашка гарячого молока
  • трішки меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики
  • цукор (за смаком)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Очистити гарбуз від насіння та шкірки і порізати на кубики, розкласти на деко, вкритому фольгою або пергаментним папером і поставити на 15 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180-200°C.
  2. Готовий гарбуз збити в блендері до утворення пюре.
  3. Додати в блендер решту інгредієнтів і ретельно збити.
  4. Готовий напій розлити у чашки. За бажанням такий чай можна підсолодити цукром.

9. ФРИТТАТА З ГАРБУЗОМ

Фриттата – це традиційний італійський омлет, який готують з начинками з сиру, овочів, або м’яса. Фріттату готують на плиті, а потім доводять до готовності в духовці. Цей рецепт італійської фриттата з гарбузом не лише звучить смачно, а й так само смакує і стане чудовим осіннім сніданком.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г гарбуза
  • 200 г білих грибів (печериць)
  • 4-5 шт. яєць
  • рослинна олія
  • сіль, перець, спеції (за смаком)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти або відварити.
  2. Білі гриби обсмажити на рослинній олії приблизно 2-3 хв.
  3. Готові овочі перекласти в ємність для запікання (ідеально підійде керамічна посудина), залити збитими яйцями. За бажанням, можна додати сіль, перець та інші улюблені спеції. Наприклад, суміш італійських трав, базилік чи карі.
  4. Відправити страву випікатися в розігріту духовку на 20-30 хв.

10. ПАСТА З ГАРБУЗОВИМ СОУСОМ

Головне у цьому рецепті, як ви вже здогадалися, не паста, а саме гарбузовий соус. Саме він є “родзинкою” страви. Таким соусом можна заправляти не лише пасту, а й спагеті, звичайні макарони-“ракушки” чи подавати з відвареним рисом або кус-кусом.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г гарбуза
  • 1 велика цибулина
  • 20 г вершкового масла
  • 1 п. вершків
  • твердий сир
  • сіль, перець (за смаком)

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Пасту відварити згідно з інструкцією на упаковці.
  2. Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти в духовці.
  3. Готовий гарбуз ретельно перемолоти в блендері. За бажанням, додати до нього сіль та перець.
  4. На розігрітій глибокій сковорідці на вершковому маслі обсмажити 1 дрібно порізану велику цибулину.
  5. Коли цибуля стане прозорою, додати до неї перемелений гарбуз, жирні вершки і натертий твердий сир. Ретельно перемішати, доки сир повністю не розтопиться. Соус завдяки сиру повинен стати тягучим. Якщо не тягнеться – додайте ще сиру і перемішайте.
  6. Після цього додаємо в соус відварену пасту і знову ретельно все перемішуємо.
  7. Готову страву розкласти на тарілки, посипати пармезаном і прикрасити зеленню.

Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.