Пісна грибна підливка – оригінальне блюдо, яке спокійно може замінити м’ясо. Соус виходить досить ситний і дуже смачний і його можна спокійно подавати навіть на святковий стіл до таких гарнірів, як картопля або рис. Готувати підливку – одне задоволення, адже вона не вимагає до себе якогось особливого ставлення. Пригощайтеся, будь ласка, ось таким ось чудовим блюдом у Великий Піст!
Пісна грибна підливка
Пісна грибна підливка – оригінальне блюдо, яке спокійно може замінити м’ясо. Соус виходить досить ситний і дуже смачний і його можна спокійно подавати навіть на святковий стіл до таких гарнірів, як картопля або рис. Готувати підливку – одне задоволення, адже вона не вимагає до себе якогось особливого ставлення. Пригощайтеся, будь ласка, ось таким ось чудовим блюдом у Великий Піст!
Інгредієнти для приготування пісної грибної підливи:
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2-3 штуки
- Гриби печериці свіжі – 250-350 г
- Кубик бульйонний грибний – 1 штука
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія рослинна – 6-7 столових ложок
- Борошно пшеничне – 1-2 столові ложки з гіркою
- Вода очищена – 1 літр
Інвентар:
- Дошка
- Ніж
- Тарілка – 2 штуки
- Сковорода з кришкою
- Плита
- Дерев’яна лопатка
- Соусник або піала
- Столова ложка
З допомогою ножа очищаємо цибулю від лушпиння і після – ретельно промиваємо інгредієнт під проточною водою. Викладаємо овоч на обробну дошку і, скориставшись тим же гострим інвентарем, ріжемо цибулю на дві половинки, а потім кожну з них подрібнюємо на невеликі за величиною квадратики. Дрібно рубаний компонент перекладаємо у вільну тарілку.
Крок 2: готуємо печериці
Печериці добре промиваємо під проточною теплою водою. Після – викладаємо інгредієнт на обробну дошку і за допомогою ножа подрібнюємо гриби на невеликі шматочки. Відразу ж після цього перекладаємо компонент у вільну тарілку.
Крок 3: готуємо пісну грибну підливку
Ставимо сковороду з 3 столовими ложками рослинного масла на середній вогонь. Коли масло добре розігріється, робимо маленький вогонь і акуратно викладаємо в сковороду подрібнену цибулю. Постійно помішуючи інгредієнти дерев’яною лопаткою, обсмажуємо дрібно рубаний овоч до ніжно-золотавого кольору. Після – притримуючи рукою сковороду, перекладаємо цибулю у вільну тарілку, але конфорку не вимикаємо.
Доливаємо в ємність рослинне масло і знову ставимо сковороду на середній вогонь. Масло знову має добре розігрітися. Відразу ж після цього висипаємо в ємність подрібнені шампіньйони і все добре перемішуємо дерев’яною лопаткою. Накриваємо сковороду щільно кришкою і смажимо гриби протягом 20-25 хвилин. Увага: обов’язково час від часу необхідно знімати кришку з ємності і помішувати печериці підручним інвентарем, щоб вони не пригоріли з одного боку. За цей період часу інгредієнт стане м’яким і зменшиться в обсязі, а також з нього вийде весь сік, який додасть пісної підливці додатковий приємний грибний аромат. По закінченню відведеного часу знову знімаємо кришку зі сковороди і додаємо в ємність грибний бульйонний кубик. Для цього просто кришимо компонент в руках і посипаємо їм нашу страву. Хоча бульйонний кубик і не зовсім натуральний продукт, але в нашому випадку, він додасть підливці яскравий аромат і незвичайний смак. Добре перемішуємо інгредієнти за допомогою дерев’яної лопатки і після продовжуємо смажити гриби, але вже без кришки, ще протягом 2-3 хвилин.
І тепер додаємо в сковороду смажену цибулю, ще раз все добре перемішуємо і продовжуємо готувати підливку. Після цього висипаємо борошно пшеничне і знову все добре перемішуємо підручним інвентарем. Увага: кількість борошна залежить від того, який густоти ви хочете приготувати соус. Чим більше буде борошна в страві, тим густіше вона вийде. Отже, не перестаючи помішувати все дерев’яною лопаткою, продовжуємо готувати підливку ще 1-2 хвилини, борошно ніби розчинилася в компонентах, а не утворила грудочок і відповідно – не пригоріла до дна ємності.
В кінці тоненькою цівкою вливаємо в сковороду очищену воду, при цьому продовжуючи помішувати блюдо дерев’яною лопаткою, щоб утворилася однорідна маса. І тепер доводимо соус до кипіння, час від часу помішуючи всі підручним інвентарем. Солимо і перчимо страву за смаком і після того, як соус закипить, робимо маленький вогонь і продовжуємо готувати страву ще протягом 7-10 хвилин після чергового закипання підливи.
Крок 4: подаємо пісну грибну підливку
Як тільки пісна грибна підливка буде готова, можна вимкнути конфорку і за допомогою столової ложки переливати блюдо в соусницю або піалу. Поки соус ще гарячий його варто подавати до столу і пригощати близьких ось таким ось смачним і дуже ароматною стравою.
А ось до гарніру відмінно підійде варена картопля або будь-яка каша на ваш смак. За бажанням підливку можна перед подачею посипати дрібно рубаною свіжої зеленню петрушки і кропу.
Приємного вам апетиту!
Поради:
– Перш ніж солити пісну грибну підливку, обов’язково спробуйте на смак, щоб не пересолити страву, так як в бульонном кубику знаходиться достатня кількість солі.
– Якщо ви не любите смак бульонного кубика, тоді очищену воду можна замінити на будь-який бульйон за вашим бажанням, а саму підливку посипати грибний натуральної приправою або спеціями на ваш смак.
– Свіжі печериці можна замінити сушеними грибами за вашим бажанням. Так як це може бути будь-який сорт грибів.
– Для більш яскравих смакових якостей, пісну підливку, коли смажимо цибулю, можна додати подрібнену моркву.
– Щоб не зіпсувати смак пісної грибної підливи, смажити цибулю краще окремо від грибів, а в кінці все перемішати. Тому краще не спрощувати процес приготування соусу, а дотримуватися кроків рецепту.
Підтримайте проект на Patreon