5 українських рецептів, незамінних взимку

Пропонуємо вам добірку рецептів українських страв, які зігріють у цю холодну пору:

1. Гарбузова каша в горщику

Знадобиться: 500г гарбуза, 750мл молока, 1 склянка пшона, вершкове масло 50г, сіль, цукор за смаком, сухофрукти, які є вдома.

Промити пшоно, почистити від шкірки та насіння гарбуз і нарізати його невеличкими кубиками. Залити гарбуз молоком та довести до кипіння. Всипати пшоно і варити ще 15хв. Тим часом розігріти духовку до 170 градусів. Перекласти суміш у горщик, додати приправи та сухофрукти (родзинки, яблука, курага). Зверху покласти кубик масла і відправити горщик у духовку на 40хв. Подавати до столу прямо у горщиках.

2. Банош з білими грибами

Ця популярна страва вариться із кукурудзяної крупи. На 200г крупи потрібно по 500г жирного молока та сметани, 2 цибулини, 2 ложки олії та 1 вершкового масла, сіль та 200г бринзи. І звісно ж, білі гриби.

Гриби слід окремо порізати дрібними кубиками та обсмажити у олії з сіллю та перцем, а також дрібно нарізаною цибулею. Бринзу також подрібнити та відкласти в сторону.

Змішати молоко, сметану та крупу, поставити на вогонь і довести до кипіння. Далі варити близько 20хв на повільному вогні. Банош готовий, коли починає покриватись вершками по краях та відставати від стінок посудини. Тоді додаємо половину грибів з цибулею та даємо страві настоятись ще 15хв. Подавати банош слід посипаний грибами і великою порцією кубиків бринзи.

3. Деруни з гарбуза

Корисна, бюджетна та смачна страва. Потрібно: 400г гарбуза, 4 картоплини, по пів ч.л. каррі, борошна та прованських трав, трішки сметани, сіль за смаком, 2 яйця та олія для смаження.

Картоплю та гарбуз натріть на крупній тертці та перемішайте. Додайте у суміш жовтки та ложечку сметани, приправте спеціями та перемішайте. Далі додайте білки, збивши їх перед тим до густої піни, в кінці додайте борошно.

На добре розігріту пательню кладіть тонким шаром тісто. Коли деруни приготуються — бажано їх викласти на паперові серветки, чи іншу поверхню, яка вбере у себе зайву жирність страви. Подавати їх слід зі сметаною та зеленню, але існують і менш традиційні варіанти, наприклад, смажені гриби чи томатний соус.

4. Паштет з курячої печінки

На 1кг курячої печінки потрібно по 500г моркви та цибулі, 250г вершкового масла, 1 лавровий листок, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець.

Печінку ретельно промити, почистити і порізати на кубики. Цибулю нарізати кубиками, а моркву натерти на грубій тертці. Все це разом обсмажити на добре розігрітій пательні, змащеній вершковим маслом. Потім додати води і тушкувати під кришкою.

Коли печінка охолоне, потрібно перебити її у блендері чи на м’ясорубці до однорідної консистенції. Найкраще таких паштет смакує з грінками, особливо, якщо подаються вони до гарячого супу.

5. Печиво з волоського горіха

А на завершення, звісно ж, десерт. Десерти із грецьких горіхів, маку, сухофруктів та меду були дуже популярними взимку, адже ці продукти довго зберігались і були у кожному домі.

На 100г горіхів потрібно півтори склянки борошна, 1 яйце, 1 склянка цукру та 70г вершкового масла. Горіхи перед приготуванням потрібно просушити на сухій сковорідці до рум’яності та очистити від шкірки.

Перебийте якомога дрібніше горіхи, розтопіть та розітріть вершкове масло з цукром. Змішайте горіхи, масло та борошно, поступово помішуючи їх. Останнім вбийте яйце. Замісіть тісто та поставте на холод, як мінімум на годину.

Холодне тісто слід розкачати на пів сантиметра та за допомогою склянки вирізати кругле печиво. Викласти його на змащене маслом деко і випікати при 180 градусах протягом 15хв. Подавати слід, коли воно трішки охолоне. Добре смакує з рідким медом.

Вікторія Демидюк  vsviti.com.ua

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: