п`ятниця, 26 квітня

Загинула під час тренування: на санній трасі смертельно травмувалася дев’ятикласниця

На Кременецькій санній трасі смертельно травмувалася 9-класниця Діана Новосад. Коли дівчина спускалася, з дерев’яної траси відламалася дошка. Про це повідомили в обласному управлінні Нацполіції.

Нагадаємо, це єдина санна траса в Україні. Там тренувалися санкарі-початківці. Про те, що вона потребує ремонту, працівники комплексу говорили ще в 2021 році.

На санній трасі на Тернопільщині смертельно травмувалася дев’ятикласниця
Санна траса в Кременці. Суспільне Тернопіль

Кореспонденти Суспільного побували на місці події та поспілкувалися з родичами дівчини й тими, хто знав загиблу школярку.

Що кажуть родичі дівчини, яка загинула на санній трасі

“Я була на роботі. Подзвонила мені фельдшерка з швидкої. Каже: “Оксано, треба, щоб ти приїхала на санну трасу”. Я кажу: “Чого?”. Вона відповіла: “Треба”. Я взяла таксі і поїхала. До мене дзвонить по-дорозі їхня тренерка Анжела, теж питає, коли я буду. Я кажу: “Анжело, щось сталося з Діаною?” Вона каже: “Так”. Кажу: “Що?”. Вона відповіла: “Треба, щоб ти приїхала”. Кажу: “Я вже їду”. Я приїхала. Мене до неї не пустили. Так як мама, я почала запитувати, що з моєю дитиною. Мені лікарка сказала: “Нема її більше”. Вже нашої Діанки немає”, – розповіла мати Діани, Оксана Новосад.

Матір загиблої санкарки Оксана Новосад
Оксана Новосад. Суспільне Тернопіль

Жінка каже, її донька Діана майже рік відвідувала Кременецьку дитячо-юнацьку спортивну школу й тренувалася на санній трасі. 24 травня також пішла на тренування, проте з нього вже не повернулася. Коли Діана спускалася, уламок дошки відколовся від дерев’яної траси й смертельно травмував дівчину.

“Сказали просто, що не витримала ваги. Не витримала санна траса ваги дитини. Та як не витримала? Вони кажуть, що ми ходили, перевіряли весь час: чи є зламано, чи нема. Якби вони кожен раз перевіряли, після кожної дитини, то вона б побачила той кілок, що там стирчав. Вона б його побачила. Видно, так вони так перевірять ту санну трасу. Тепер я не знаю, хто має за це відповідати. Хто? Дитина тільки з’їхала з самого верху. Не те, щоб це було на повороті, де можна було дійсно злетіти з санної траси. А саме на рівній дорозі в’їхав кілок. Я не знаю, чи її першу пустили на санну трасу і вона натрапила на той кілок, ніхто нічого не пояснює”.

Відвідує тренування й молодша дочка Оксани – 12-річна Анастасія. Дівчина показує срібну медаль сестри, яку Діана виборола на одних зі змагань. Каже, обом тренування подобалися:

“Тільки недавно рік минув: у мене 17 травня, а в Діани – 18”.

Навчальний заклад, де вчилася Діана Новосад

У Жолобівській гімназії, де вчилася 14-річна Діана, на столі її фото і випускна стрічка.

Фото Діани Новосад
Фото загиблої школярки. Суспільне Тернопіль

Класна керівниця школярки Лариса Соколовська каже, про загибель дівчини дізналися вчора ввечері.

“Дуже боляче це сприйняли діти, однокласники. Для них це теж важка втрата: хвилюються, плачуть, співчувають матері. Це була світла, сонячна дитина, яка любила життя, любила людей, любила навчатися, пізнавати щось нове. Любила літературу, любила читати, обожнювала спорт, своїх тренерів. Вона була повна снаги і мрій на майбутнє життя. Вона мріяла вступити в педагогічний коледж. Фах – фізичне виховання. І, на жаль, мрія її обірвалася”.

Вчителька Лариса Соколовська
Лариса Соколовська. Суспільне Тернопіль
Діана Новосад з вчителькою
Діана Новосад та Лариса Соколовська. Фото: Лариса Соколовська
Жолобівська гімназія Тернопільська область
Жолобівська гімназія. Суспільне Тернопіль

Ситуація на санній трасі в Кременці

Місце, де загинула дівчина, обгороджене поліцейською стрічкою. Знімати його директор Кременецької дитячо-юнацької спортивної школи “Колос” Анатолій Малищик не дозволив. На запитання, в якому стані була траса та хто має її перевіряти, відповідає так:

“Я не знаю, справа в слідчих органах, вони приймуть рішення, буде письмово повідомлено і тоді я можу давати якісь коментарі, приймати якісь рішення, зараз я не маю права нічого ініціювати. Траса знаходиться на балансі дитячо-юнацької спортивної школи. Зі слідством співпрацюємо, коментарів не даємо, тому що ніякої інформації наразі не маємо. Ті матеріали, які вимагає слідство, ми їм надаємо у відповідності до чинного законодавства”.

Директор Кременецької дитячо-юнацької спортивної школи "Колос" Анатолій Малищик
Анатолій Малищик. Суспільне Тернопіль

Зараз траса закрита, тренування не відбуваються, сказав Анатолій Малищик.

“Це єдина санна траса в Україні. І всі чемпіонати, кубки України проходять там. Перед кожними змаганнями є комісія, яка встановляє чи придатна траса для експлуатації чи ні. Ця ситуація сталась на тренуванні, а це змагання. Тобто траса проходить обстеження компетентними органами. Але люди, які розбираються в тому, це спеціальна комісія. Вони визначають може вона чи не може”, – розповів начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОВА Андрій Човган.

Начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОВА Андрій Човган
Андрій Човган. Фото: Суспільне Тернопіль

Що кажуть про загибель санкарки поліцейські та медики

В головному управлінні Нацполіції у Тернопільській області відкрили кримінальне провадження за порушення правил безпечної експлуатації споруд, що спричинило загибель людей. Про це йдеться на сайті поліції. Триває слідство.

На санній трасі під час тренування загинула дівчина
Місце загибелі огородили стрічкою. Суспільне Тернопіль

Медична директорка центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак телефоном розповіла, що медики швидкої, які виїхали на місце, констатували смерть дитини.

“При огляді – проникаюче поранення стороннім предметом. Це був уламок дерев’яного бруска, який пройшов стегно, черевну порожнину, грудну клітку з лівого боку. На жаль, на момент прибуття бригади, дитина вже була мертва”.

Що відомо про санну трасу в Кременці

Санна траса в Кременці – єдина дерев’яна траса в Україні. Її довжина – 1 кілометр 157 метрів. У 2021 році в коментарі Суспільному директор дитячо-юнацької спортивної школи Анатолій Малищик сказав, що її не ремонтували близько 20 років. Впродовж цього часу працівники комплексу власними силами латали проблемні ділянки. Також він сказав, через те, що санна траса не є комунальною власністю, гроші з держбюджету на неї не виділяли.

Кременецька санна траса
Санна траса на Тернопільщині. Фото: Сергій Захарченко

Що відомо про загибель Діани Новосад

  • На Тернопільщині на санній трасі загинула дев’ятикласниця
  • Загибель школярки на санній трасі: що кажуть в управлінні спорту Тернопільської ОВА
Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.