п`ятниця, 22 листопада

Гарбуз: користь і шкода для організму

Дізнайтеся, який гарбуз найкорисніший: сирий, печений, варений чи сушений.

Гарбуз часто іменується королем осені, і неспроста. У більшості людей для оздоровлення та зміцнення імунітету в раціоні має бути присутній саме гарбуз. Цінність, користь, шкода, застосування, властивості цього осіннього овочу та інша цікава інформація – у нашій статті, пише Телеканал Україна.

Гарбуз: властивості і користь

Гарбуз містить у собі величезну кількість речовин, необхідних для нормальної роботи нашого організму. До його складу, крім води, входять азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також у достатній кількості вітаміни А, В1, В2, С , D, Е, РР і більш рідкісні Т і К. Так що всі ці інгредієнти, наявні у запеченому, вареному і сирому гарбузі користь нам приносять просто незаперечну. Давайте розглянемо її детальніше.

  • Підвищений вміст солей міді і заліза дозволяє використовувати гарбуз при недокрів’ї і атеросклерозі.
  • Лікарі рекомендують вживати гарбуз людям, що страждають від захворювань серцево-судинної системи. Користь гарбуза сирого в тому, що він зміцнює судини і нормалізує тиск.
  • Вітамін С, що міститься в гарбузі, зміцнює імунітет і допомагає організму боротися з вірусними захворюваннями.
  • Швидко засвоюється організмом варений або печений гарбуз, його користь в тому, що він виводить шлаки, токсини і холестерин.
  • Гарбуз – чудовий сечогінний і послаблюючий засіб. Варений гарбуз корисний тим, що він бореться з набряками і виводить зайву рідину.
  • Також приносить гарбуз користь для печінки, жовчного міхура і його проток, а також покращує роботу шлунково-кишкового тракту, оскільки має жовчогінну дію.
  • Гарбуз є хорошим помічником у прискоренні метаболізму. Регулярне вживання гарбуза покращує обмінні процеси, тому його часто використовують у дієтах для схуднення.
  • Вітамін Е у складі гарбуза уповільнює процеси старіння в організмі.
  • Бета-каротин, що міститься в гарбузі дуже корисний для нормального функціонування очей.
  • Сік зі свіжого гарбуза корисний для нормальної роботи нервової системи і діє як заспокійливий засіб.
  • До речі, м’якуш сирого гарбуза використовується для лікування шкірних проблем – екземи, опіків, висипу. Гарбуз має протизапальну дію і допомагає загоєнню ран.
  • У хід йде не лише гарбуз, але і насіння. Їхня користь в тому, що це визнаний народний протигельмінтний засіб. Сушене гарбузове насіння дають дітям для профілактики від глистів.
  • Цей овоч корисний не тільки для дорослих. Каша з гарбуза дає користь дітям, це один із популярних продуктів дитячого харчування, а все завдяки тому, що вітаміни і мікроелементи легко засвоюється дитячим організмом. А запечений чи варений гарбуз не втрачає своїх корисних властивостей.

Гарбуз: шкода і протипоказання

Гарбуз – універсальний овоч, у нього практично немає протипоказань. Проте слід з обережністю вживати гарбуз людям, що страждають на виразку шлунка і підвищену кислотність, а також діабетикам, оскільки у нього високий глікемічний індекс.

 


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.