Винничук: Хіба є загроза у словах Скрипки? У нас гетто – нардепи, судді, прокурори

Люди обурюються і роздувають заяву Олега Скрипки про мову так, наче б якийсь співак, музикант чи спортсмен щось у цій країні вирішує.

Юрій Винничук. Фото: УНІАН

Юрій Винничук. Фото: УНІАН

Про це на своїй сторінці у Facebook написав український письменник Юрій Винничук.

«У нас співаки, музиканти і спортсмени частенько в усній мові (яка в них погано розвинута) плутаються, продукують обмовки, які потім треба тлумачити і т.д. Ми вже чули і про двомовність з вуст А. Кузьменка, і про мовний референдум з вуст Вакарчука, чули ахінею Ніни Матвієнко, а що спортсмени з Кличком у компанії намололи – то й не злічити», – зазначив він.

Але, за словами Винничука, обурюються чомусь люди, які вважають себе інтелектуалами, а при цьому роздувають обмовку так, наче б якийсь співак, музикант чи спортсмен щось у цій країні вирішує.

«Ні, вони знають, що не вирішує. Але ж тоді настає їхній золотий час, тепер вони можуть нарешті волати про те, як їх душать, притискають, і навіть казати, що в такому випадку вони відрікаються від знання української, на яку вони вже майже! місцями! подекуди! з восьмої до десятої ранку перейшли.

Та не прикидайтеся ідіотами більшими, ніж ви є. Ви серйозно вбачаєте в словах Скрипки якусь загрозу? Тоді вам до психіатра. Хоча у нас тих гетт – хоч завались. У нас нардепи – ґетто, судді і прокурори – гетто, митники і податківці – ґетто, олігархи взагалі недосяжне гетто. І всі ці гетта з нами ж не перетинаються в побутовому житті. Тільки службово. Ми несемо – вони беруть. Така собі жертва ідолам», – додав він.

Нагадаємо, висловлювання українського музиканта Олега Скрипки про те, що для громадян України, які не можуть вивчити державну мову, треба створювати гетто, спричинила «вибух» у соцмережах і гостру полеміку, чи мав право музикант так говорити.

Дослівно Скрипка сказав таке: «Люди, які не можуть вивчити українську, мають низький IQ, таким ставлять діагноз «дебілізм». Треба їх відокремити, тому що вони соціально небезпечні, треба створити гетто для них. І будемо допомагати їм, як допомагають людям з вадами, на волонтерських засадах будемо співати їм «Володимирський централ».

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.