10 українських фільмів, які варто подивитись

Після того, як у 2014 році держава збільшила видатки на кіноіндустрію, кількість українських фільмів почала стрімко зростати. Нарешті, українське кіно ожило. 

10 українських фільмів, які варто подивитись

У 2016 році була знята чи вже вийшла у прокат рекордна кількість українських фільмів — 30. Ми ж пропонуємо вам 10 найцікавіших!

1. “Моя бабуся Фані Каплан”. Найкращий іноземний фільм LONDON CRYSTAL PALACE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Фільм розповідає драматичну історію про життя і кохання Фані Каплан, яка здійснила замах на Леніна.

Виробництво фільму стартувало у 2014 році. Він коштував 32 млн грн. За два вікенди його подивилося більше 7 тис. глядачів.

2. “Гніздо горлиці”. Переможець одеського міжнародного кінофестивалю 

Український повнометражний фільм про проблему трудової еміграції українських жінок. Стрічка отримала приз екуменічного журі Міжнародного кінофестивалю Мангейм-Гейдельберг. А виконавиця головної ролі Римма Зюбіна отримала Особисту нагороду за неперевершене виконанні ролі на цьому ж фестивалі. За 3 тижні прокату стрічка зібрала 1,2 млн грн. Зйомки відбувалися здебільшого у Чернівцях та на Буковині.

3. “Жива варта”. Приз за найкращу операторську роботу SALEM FILM FEST 2016

Це мистецький документальний фільм про життя вівчарів українських Карпат та долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін. Перед зйомками фільму режисер досліджував гуцульську культуру протягом 10 років.

4. “Червоний”. За однойменним романом Андрія Кокотюхи

Фільм знімали у Кривому Розі. Сюжет стрічки розповідає про двох українців, які одночасно воювали за різні ідеали. Але доля звела їх в одному таборі. Червоний — із заходу України. Гуров — зі сходу. Але Батьківщина в них одна, попри розбіжності в ідеалах. Зрозумівши це, домовившись між собою, двоє українських в’язнів змогли протистояти репресіям начальника табору майора Абрамова та підступності ватажка злодіїв Колі Тайги. І зробили відчайдушну, але відважну спробу вирватися на волю, піднявши справжнє повстання в таборі.

5. “Гіркі жнива”. Сага про кохання під час голодомору

Життя молодого хлопця і його коханої змінюється назавжди в 1933, коли їхня родина і земляки стають жертвами Голодомору та сталінських репресій. Це історія про любов всупереч смерті, непереборну волю до життя і дух боротьби, який не загасити. Фільм знятий канадськими кінематографістами в Україні за участю відомих голлівудських, європейських та українських акторів. Перша англомовна художня стрічка про Голодомор.

6. «СТОРОЖОВА ЗАСТАВА» — УКРАЇНСЬКЕ ФЕНТЕЗІ

Це екранізація однойменної книги Володимира Рутківського. Герої, серед яких школяр Віктор, котрий потрапив у минуле за 1000 років, стають на захист Сторожової застави від нападників-половців. І мають подолати не лише ворогів, а й внутрішній страх.

7. «ЖИВА» — ХУДОЖНІЙ ФІЛЬМ ПРО ПОВСТАНЦІВ, ЗАСНОВАНИЙ НА РЕАЛЬНИХ ПОДІЯХ

В мальовничих Карпатах живе Анна, з якою стаються надприродні речі. Дівчина чує голос і бачить сни, які попереджають про небезпеку. І коли згодом вона опиняється в центрі протистояння між українських повстанцями і силами радянської імперії, її дар передбачення змінює долі багатьох.

8. «МИКИТА КОЖУМ’ЯКА» — УКРАЇНСЬКИЙ 3D МУЛЬТИК

Маленький Микита, син відомого богатиря Кожум’яки, вирішив, що теж може здолати дракона, як це колись зробив його тато. Незважаючи на заборони батька, Микита знаходить спосіб вплутатися в пригоду, і тепер тільки від його хоробрості залежить, чи подужає він дракона і чи повернеться з чарівного світу назад додому.

9.  «ЛОБАНОВСЬКИЙ НАЗАВЖДИ» — ФІЛЬМ ПРО ФУТБОЛЬНУ ЛЕГЕНДУ УКРАЇНИ

Світова прем’єра стрічки відбулася 12 червня 2016 року на Шеффілдському міжнародному документальному кінофестивалі. Фільм розповідає про видатного українського футбольного тренера Валерія Лобановського в період від 1960-х років до останнього виходу на поле. Стрічка отримала нагороду Guirlande d’Honneur як найкращий документальний фільм на Міжнародному фестивалі спортивного кіно і телебачення у Мілані.

10. «КРИМ, ЯК ЦЕ БУЛО» — ПРО УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, КОТРІ НЕ ЗРАДИЛИ УКРАЇНУ

Цей фільм — історія офіцерів, солдатів та матросів, які під час захоплення Криму не порушили присягу на вірність народу України. Продовжуючи виконання свої військових обов`язків на землі, морі та в повітрі, безпосередні учасники розповідають про вторгнення та анексію українського Криму.

Джерело: korysno.pro

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: