Осінь — це період перебудови. Організм звикає до холодів, вітру, сірості і до темряви вранці і вечорами. Повертаючись додому, зовсім не хочеться витрачати час на приготування їжі. І правильно, адже в таку погоду треба більше обніматися, сміятися, дивитися круті фільми і запрошувати до себе друзів.
Джерело: Затишок.
Щоб уникнути депресії і не стати заручником сезонної хандри, радимо наближатися до плити рідко, але влучно. На щастя, є такі кулінарні шедеври, які можна приготувати за лічені хвилини.
Ми склали для вас дуже корисну і круту добірку з 11 осінніх рецептів вечері. Очевидне достоїнство всіх страв полягає в тому, що вони шалено смачні і апетитні, але процес їх приготування при цьому займе всього півгодини.
1. “Спагеті” з гарбуза сквош зі шпинатом і кешью
Ми обожнюємо “спагетті” з овочів. Це смачно, поживно і оригінально. З допомогою слайсера овочі, наприклад, гарбуз нарізати на тонкі смужки і викладають на тарілку. За своїм зовнішнім виглядом вони дійсно нагадують спагетті. Ділимося крутим рецептом “спагетті” з гарбуза сквош зі шпинатом і кешью.
Інгредієнти:
- Гарбуз сквош невелика 1 шт.
- Шпинат 150 г
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Кеш’ю 200 р
- Вода 250 г
- Кленовий сироп 1 ст. л.
- Часник 1 зубчик
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Кеш’ю злегка підсмажити на сухій сковороді, постійно помішуючи.
- 150 грамів горіхів викласти в блендер, залити водою, додати очищений часник, кленовий сироп, сіль і перець. Подрібнити до отримання однорідного соусу.
- Гарбуз розрізати навпіл, очистити і видалити насіння. Кожну половинку нарізати за допомогою спирализатора на “спагетті”.
- Нагріти сковороду з оливковою олією і обсмажити “спагетті” 4-5 хвилин на середньому вогні. Потім зменшити вогонь, додати шпинат і готувати ще 2-3 хвилини.
- Викласти страву на тарілку, полити приготованим раніше горіховим соусом і посипати рештою горіхів кеш’ю.
2. Нут в прянощах
З нуту можна приготувати не тільки хумус, але і велику кількість різноманітних і смачних страв. Наприклад, нут з каррі. Ви можете взяти звичайний нут, так і консервований. Тут все залежить від особистих смакових уподобань. Карі додасть нуту незвичайний і досить незабутній смак. Загалом, пробувати обов’язково!
Інгредієнти:
- Нут консервований 200 г
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Суміш прянощів (каррі, кмин, часник в порошку, орегано) 1 ч. л.
- Сіль 1/2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Відкинути нут на друшляк і дати повністю стекти рідини. Перекласти нут в миску.
- Змішати оливкову олію з сіллю і прянощами. Полити приготованим соусом нут і перемішати.
- Викласти нут на деко і запікати в попередньо розігрітій до 210 С духовці 25 хвилин.
- Дати нуту повністю охолонути.
3. Тунець з овочами
Восени важливо забезпечити собі збалансоване харчування. Намагайтеся налягати не тільки на овочі, які багаті клітковиною і мінералами, але й на рибу і морепродукти. В них містяться корисні жирні кислоти, що заряджають бадьорістю і енергією. Восени це дуже актуально. Ділимося рецептом тунця з овочами.
Інгредієнти:
- Стейк з тунця 2 шт.
- Цукіні 2 шт.
- Баклажан середній 1 шт.
- Часник 1 зубчик
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Хумус 2 ст. л.
- В’ялені томати 6 скибочок
- Оливки жменю
- Помідори черрі 10 шт.
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Цукіні і баклажан нарізати невеликими кубиками. На нагрітої з оливковою олією сковороді обсмажити спочатку філе, потім додати цукіні. Смажити до золотистої скоринки.
- Далі додати до овочів очищений і видавлений часник, сіль і перець. Перемішати і готувати ще хвилину.
- Стейк з тунця обсмажити на гарячій сковороді з антипригарним покриттям по 5-7 хвилин з кожного боку.
- Викласти в тарілку обсмажені овочі, а зверху стейк. Додати хумус, оливки, розрізані навпіл помідори черрі і в’ялені томати.
4. Спагетті з томатами черрі і капустою кале
Спагетті з томатами черрі і капустою кале — це ідеальний осінній вечерю. По-перше, це блюдо готується всього за півгодини. По-друге, щоб приготувати спагетті з томатами черрі і капустою кале, вам знадобиться всього одна каструля. Економимо час і сили, не жертвуючи при цьому смачною їжею!
Інгредієнти:
- Спагетті 450 г
- Томати черрі 450 г
- Лимон 2 шт.
- Оливкова олія 1/4 чашки + 3 ст. л.
- Сіль 2 ч. л.
- Капуста кале 1 пучок
- Чорний мелений перець за смаком
- Тертий твердий сир для подачі
Спосіб приготування:
- У каструлі закип’ятіть воду.
- В іншій каструлі з’єднайте спагетті, томати чері, лимонну цедру, оливкову олію та сіль.
- Додайте киплячу воду в каструлю зі спагетті. Накрийте кришкою, поставте на плиту та доведіть до кипіння.
- Зніміть кришку та готуйте ще 6 хвилин. Акуратно помішуйте лопаткою.
- Додайте капусту кале і продовжуйте варити до готовності.
- Перед подачею приправте до смаку сіллю і перцем, посипте сиром.
5. Салат з кіноа і зеленою квасолею
Кіноа — це суперфуд, до складу якого входить безліч корисних і поживних речовин: вітаміни, мінерали, амінокислоти, клітковина, органічні кислоти. Кіноа досить поживна, так що ось такий простий салат зможе замінити вам повноцінний вечерю.
Інгредієнти:
- Кіноа 200 г
- Зелена квасоля 3 великих жмені
- Помідори черрі 20 шт.
- Лук-шалот 2 шт.
- Лимон 1/2 шт.
- Кунжут 1 ч. л.
- Олія оливкова 3 ст. л.
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Відварити кіноа, дотримуючись інструкції на упаковці.
- зелену квасолю Відварити в киплячій підсоленій воді 7-8 хвилин.
- Цибуля очистити і нарізати кільцями. Помідори черрі розрізати навпіл.
- Викласти в салатник кіноа, квасолю, цибулю і помідори. Заправити соком половини лимона і оливковим маслом. Посолити, поперчити і перемішати.
- Перед подачею посипати кунжутом.
6. Брюссельська капуста з беконом
Восени обмежитися однією лише брюссельської капустою складно. За вікном холодна погода, і організм вимагає додаткові калорії і енергію, щоб зігрітися. Пропонуємо спробувати брюссельську капусту з беконом. Це відмінний спосіб зробити звичне овочеве страву більш цікавим і поживним.
Інгредієнти:
- Бекон250 г
- Брюссельська капуста4 ст.
- Біле вино1/2 ст.
- Кленовий сироп1 ст. л.
- Вершкове масло2 ст. л.
- Сіль / перецьза смаком
- Олія оливкова 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Нагріти оливкова олія в глибокому сотейнику на середньому вогні. Обсмажити бекон протягом 1-2 хвилин до золотистої скоринки. Перекласти на паперові рушники, даючи надлишків олії стекти.
- Злити жир бекону з сотейника в окремий посуд, залишаючи на сковороді близько двох столових ложок для подальшого готування.
- брюссельську капусту Розрізати навпіл. Викласти в сотейник і обсмажувати, постійно помішуючи, до рум’яної скоринки.
- Додати 2-3 столові ложки вина і продовжувати обсмажувати капусту ще кілька хвилин, додаючи залишки жиру бекону і вина при необхідності.
- Перед подачею додати до капусти бекон, вершкове масло і кленовий сироп. Посолити, поперчити і ретельно перемішати.
7. Курячі котлети з авокадо
Курячі котлети люблять всі. Причин тому багато: вони смачні, готуються швидко і поєднуються з будь-яким гарніром. Радимо трохи поекспериментувати і додати в список інгредієнтів авокадо. Ви будете приємно здивовані, а на час приготування це ніяк не вплине. Ділимося рецептом.
Інгредієнти:
- курячий фарш із філе – 500 гр
- 1 стигле авокадо (нарізати дрібними кубиками) – 120 гр
- 1 нарізаний зубчик часнику
- панірувальні сухарі або вівсяні висівки – 20 гр
- 1 дрібно нарізаний перець халапеньо (за бажанням)
- сіль, перець, сушені трави – за смаком
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти у мисці.
- Зліпіть невеликі котлети.
- Обсмажуйте до готовності на сковороді гриль, на ґратах мангалу або запікайте котлети в духовці (по 10 хв з кожного боку при 180-200 градусах).
8. Рибай-стейк
М’ясний стейк — це саме те, що потрібно восени. Смачно, соковито, смачно і ситно! А ще досить швидко. Розповідаємо, як приготувати найкращий рибай-стейк у вашому житті. Звичайно ж, це не займе у вас більше півгодини. Подавайте м’ясо до столу з улюбленим соусом.
Інгредієнти:
- яловичий стейк (близько 3 см завтовшки) 300-500 г
- Олія оливкова 1-2 ст. л.
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Дістати м’ясо заздалегідь з холодильника, щоб воно прогрілося до кімнатної температури.
- Змастити стейк оливковим маслом з двох сторін, посолити і поперчити.
- На гарячу сковороду-гриль викласти м’ясо і обсмажити по 1 хвилині з кожної сторони.
- Далі зменшити вогонь і обсмажувати м’ясо 5-7 хвилин з кожного боку. Точний час залежить від бажаної ступеня прожарки.
9. Палтус, запечений з лимоном, маслинами і розмарином
Немає нічого смачнішого, ніж запечена риба. Ми знаємо секретні інгредієнти, які допоможуть вам зробити її ще смачніше і догодити всім домашнім без винятку. Це лимон, маслини і розмарин. Ділимося рецептом запеченого палтуса на вечерю.
Інгредієнти:
- філе палтуса – 8 шт.
- оливкова олія – 4 чайні ложки
- розмарин свіжий – по 1 гілочці на шматочок
- лимон – 1,5 шт.
- маслини – 16-20 шт.
- сіль за смаком
- перець чорний мелений – за смаком
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220 градусів.
- Рибу викладіть у форму для випікання, змащену олією.
- Збризкайте філе оливковою олією. …
- Поверх кожного філе викладіть гілочку розмарину, маслини та скибочки лимона.
- Випікайте 10-15 хвилин|мінути|.
- Подавайте до столу, попередньо приправивши до смаку.
10. Фарш зі свіжою зеленню
Фарш зі свіжою зеленню — це свіжий погляд на улюблений продукт. Свіжа зелень зробить фарш ще смачніше й пахучіше. Ми використовували петрушку, м’яту і зелену цибулю, але ви можете вибрати абсолютно будь-яку зелень на ваш смак. Не забудьте перед подачею додати сир твердих сортів. Так ще смачніше!
Інгредієнти:
- Фарш яловичий 600 г
- Петрушка невеликий пучок
- М’ята невеликий пучок
- Зелена цибуля кілька пір’їн
- Часник 1 зубчик
- Перець халапеньйо 1 шт.
- Соєвий соус 2 ст. л.
- Лайм 1 шт.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Пармезан тертий 2 ст. л.
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
- Часник очистити і дрібно нарізати. Злегка обсмажити його на сковороді з оливковою олією, а потім додати фарш і ретельно перемішати.
- Далі додати соєвий соус і сік лайма, посолити і поперчити. Ще раз перемішати і обсмажувати на повільному вогні до готовності.
- В цей час подрібнити зелень і нарізати перець халапеньо.
- Перед подачею посипати фарш зеленню, перцем і тертим пармезаном.
11. Спаржа під грецьким йогуртом
Коли пробуєш спаржу під грецьким йогуртом, складається нав’язливе враження, що ці два інгредієнти були створені один для одного. Спаржа виходить дуже ніжною і буквально тане в роті. Щоб надати страві свіжість і приємну кислинку, обов’язково додайте лимон.
Інгредієнти:
- Олія соняшникова 300 г
- Яйця курячі 1 шт.
- Часник сушений 10 г
- Борошно пшеничне 50 г
- Панірувальні сухарі 100 г
- Спаржа 300 г
- Сіль морська за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Для соусу:
- Шафран 0.1 г
- Грецький йогурт 250 г
- Часник, зубчики 1 шт.
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
1. Приготуйте соус. Подрібніть щіпку шафрану ножем, залийте 1 столовою ложкою води, перемішайте і залиште до охолодження. Подрібніть часник, додайте до йогурту, також додайте шафран і сіль. Перемішайте і поставте у холодильник до подачі.Крок 2/3
2. Збийте яйце, додайте до нього сіль, часниковий порошок, перець і перемішайте. На окрему тарілку викладіть борошно, в ще одну — панірувальні сухарі.
3. Якщо ви не маєте кухонного термометра — занурте кінчик деревʼяної лопатки. Якщо температура достатня, олія зашкварчить.Крок 3/3
Розігрійте масло в сковороді до 180 градусів. Обваляйте спаржу в борошні, далі в яєчній суміші, потім — у панірувальних сухарях. Повторіть те саме з усією спаржею. Викладіть спаржу в сковороду і обсмажуйте декілька хвилин до золотистого кольору. Викладайте спаржу на паперові рушники, щоб прибрати зайву олію. Подавайте із шафрановим йогуртом.