п`ятниця, 11 жовтня

Як приготувати сливовий пиріг. Рецепт, який старіший за легендарний із The New York Times

Рецепт пирога зі сливами, який надрукували у газеті The New York Times ще у 1983 році, став культовим. Однак львівська дослідниця галицької кухні Маріанна Душар, відома як пані Стефа, поділилася переписом сливового пирога, який згадується ще в українських кулінарних книгах ХІХ-ХХ століть.

Джерело: Tvoemisto.tv.

Потрібно:

  • 125 г масла

  • 125 г цукру (можна зменшити)

  • 125 г муки

  • 2 великі яйця

  • 1 ч. л розпушувача

  • 1 ч. л ванільного цукру

  • цедра з 1/2 цитрини

  • дрібка солі

  • 2 ст. л. сметани

  • 10-15 сливок “венґерок”, розділити навпіл, вийняти кісточки

  • 2 ст. л. соку цитрини

Для посипки – 2 ст. л. цукру пудри, 1 ч.л цинамону, на кінець ножа меленої гвоздики

Для випікання – кругла нероз’ємна форма для випікання, діаметром 22 см.

  1. Розтерти масло і цукор в піну
  2. Додати яйця і сметану, цедру, сіль і ванільний цукор. Перемішати до однорідності.
  3. Додати по ложці усю муку і розпушувач. Вимішати.
  4. Викласти у змазану форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме)
  5. Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру.
  6. Пекти при 180ºС до години часу.
  7. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.

Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Спочатку потрібно охолодити, а потім різати. 


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.