Перші тижні осені це той час, коли прощаємося з ароматними ґрунтовими помідорами до наступного сезону. Бо, як би не просунулася хімічна (закреслено) агропромисловість, а взимку в наших широтах знайти духм’яні помідори це мішин імпосібл.
Тож, на мою скромну думку, помідорова зупа це один із найсмачніших способів завершити сезон.
Потрібно:
2 л. води або овочевого росолу
1,5 кг стиглих мясистих помідорів, можна різнокольорову мішанку
2 морквини
1 цибуля
500 мл сметани 18-20% жирності
зелень кропу
олія
1 ст. л масла
1 ст. л борошна
сіль, цукор, чорний мелений перець, мелений мускатний горіх, духмяний перець, лавровий листок
Помідори помити, надрізати шкірку, покласти у відповідний посуд, додати зелень кропу, залити 2 літрами води та варити 30 хв після закипання. Вилити на друшляк і перетерти так, щоб залишилася лише шкірка, після цього усе ще раз процідити, щоб відділити кісточки, які могли прошмигнути через друшляк.
Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву натерти на тертці із широкими вічками. Розігріти на пательні олію із ложкою масла, підсмажити цибулю до прозорості, додати моркву, долити кілька ложок вивару з помідорів і тушкувати до готовності.
Сметану змішати з ложкою борошна.
Збити блендером до однорідності перетерті помідори та засмажку з цибулі і моркви, перелити в баняк відповідного розміру, довести до кипіння. Влити сметану з борошном. Посолити, поперчити, додати на смак цукру та дрібку мускатного горіха. Ще раз довести до кипіння, вкинути лавровий листочок та духмяний перець, накрити покришкою і відставити.
Приготувати ляні (литі) клюсочки ось за цим переписом:
А на завершення – польська пісенька прощання з помідорами
Підтримайте проект на Patreon