Знаменитий американський десерт кейк-попс – невелике бісквітне тістечко, покрите глазур’ю на паличці.
Кейк-попси часто використовують на дитячих святах. У тістечка оригінальна форма, що нагадує інші смачні ласощі, родом з Америки – чупа-чупс. Створюючи цей десерт, можна проявити фантазію і втілити найоригінальніші ідеї, так кейк-попс стане справжньою прикрасою свята.
Що таке кейк-попси
Дослівно з англійської мови cake pops – торт на палиці, хоча розміри десерту навряд чи відповідають поняттю торта в звичному розумінні, це скоріше міні-тортики або тістечка. Свою популярність кейк-попси отримали тільки в 2008 році, завдяки кондитер і блогеру з Атланти Енджі Дадлі. Вона стала викладати фото десертів на своєму сайті, і ці фотографії отримали великий резонанс в мережі.
Особливості приготування
Головною особливістю кейк-попсів є зовнішній вигляд тістечок. Це кулька з бісквітного тіста, покрита глазур’ю і прикрашена різними декоративними елементами. Існує кілька способів приготування круглої основи. У класичному варіанті кулька формується із маси, до складу якої входить бісквітна крихта і крем. Таким способом можна формувати і будь-яку іншу форму.
Сьогодні використовують спеціальні силіконові формочки або апарат для приготування кейк-попсів, який працює за принципом вафельниці. В тісто або крем іноді додають харчові барвники, для додання потрібного кольору кондитерського виробу. Після приготування основи кейк-попса тістечко насаджують на пластикову або дерев’яну паличку. Заготівлю десерту охолоджують, після чого приступають до прикраси.
Як приготувати кейк-попси в домашніх умовах
Для приготування тістечок на паличці в домашніх умовах знадобляться наступні компоненти:
- Бісквіт. Це основа тортика, бісквіт для кейк-попсів готують самостійно, або купують у магазині.
- Крем. Використовують сметанний або масляний крем, шоколадний ганаш, варення, згущене молоко.
- Глазур. Готовий десерт покривають розтопленим шоколадом або кондитерською глазур’ю.
- Декор. Прикрашають кейк-попси спеціальним декором: посипкою, марципаном, різнобарвною мастикою, горіхами, сухофруктами.
- Палички. Десерти висаджують на палички для кейк-попсів, це можуть бути шпажки з дерева або коктейльні трубочки. Основу вибирають, виходячи з щільності і ваги готового тістечка.
Класичний рецепт
Класичний рецепт кейк-попсів складається з найпростіших інгредієнтів для кондитерських виробів. Для створення круглої основи знадобиться силіконова форма з круглими поглибленнями.
Яйця | 5 шт | |
Борошно | 150 г | |
Цукор | 100 г | |
Вершки жирні | 100 мл | |
Цукрова пудра | 1 ст.л. | |
Масло | 30 г | |
Чорний шоколад | 300 г | |
Вишня без кісточок | 500 г | |
Згущене молоко | 80 г | |
Білий шоколад | 100 г | |
Чорний шоколад (для декора) | 100 г | |
Молочний шоколад | 100 г | |
Їстівні бусини | за смаком | |
Мелені горіхи | за смаком | |
Кокосова стружка | за смаком |
Як приготувати кейк попс — рецепт
Готуємо бісквіт
Відокремлюємо білки від жовтків, білки збиваємо з дрібкою солі до крутої піни. Жовтки збиваємо з 50 г цукру. Цукор, що залишився, додаємо в білки. Збиваємо та дуже акуратно, розмішуючи в одному напрямку, з’єднуємо збиті білки з жовтками.
Форму для запікання змащуємо маслом, викладаємо у форму бісквіт та ставимо в розігріту до 180 ° С духовку на 25-30 хвилин. Охолоджуємо бісквіт.
Щоб зробити бісквіт шоколадним, додаємо в тісто кілька ложок какао
Готуємо тісто
Вершки нагріваємо разом з цукровою пудрою, але не доводимо до кипіння. Заливаємо гарячими вершками 100 грамів чорного шоколаду, добре перемішуємо та додаємо вершкове масло. Шоколадний бісквіт кришимо та змішуємо з шоколадним ганашем. Добре перемішуємо масу, щоб з неї можна було формувати кульки та ставимо на 20 хвилин в холодильник.
Щоб приготувати тісто для білого бісквіта, перебиваємо вишню зі згущеним молоком в блендері та змішуємо з крихтою з білого бісквіта
Готуємо кейк попси
З вишневого та шоколадного тіста формуємо кульки розміром з тенісний м’яч та ставимо на 10 хвилин в холодильник.
В цей час на водяній бані розтоплюємо білий, молочний та чорний шоколад. Дерев’яні або пластикові палички макаємо кінчиком в розтоплений шоколад, вставляємо в кульку та відправляємо десерт ще на 5 хвилин в холодильник.
Після цього кульки занурюємо в розтоплений шоколад та прикрашаємо кокосовою стружкою, горішками або намистинами. Після прикраси охолоджуємо кейк-попси в холодильнику ще 20 хвилин.
Підтримайте проект на Patreon