Французький кіш: 10 найкращих рецептів відкритих пирогів

Французький відкритий пиріг – одна з небагатьох страв, яку можна їсти і в холодному вигляді, і в гарячому. Вона «стане в пригоді» і під час сніданку, і в обід, і на вечерю, а можна захопити цей пиріг з собою на пікнік.

Важко уявити собі, скільки варіантів приготування Кіша існує на сьогоднішній день – класичний з копченою грудинкою, з цибулею, зеленню, овочами, грибами, рибою і навіть … з ягодами!

Коліжанка пропонує 10 кращих рецептів відкритих пирогів – починаючи від класичного Кіша Лорен і закінчуючи вишуканим Кішем з інжиром, мигдалем або малиною. Поекспериментуємо?

Класичний кіш Лорен

Для тіста:

250 г просіяного борошна

дрібка солі

125 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

1 охолоджене яйце

3 ст. ложки холодної води

Для начинки:

250 г копченої грудинки

200 мл жирних вершків

4 яйця

150 г тертого сиру Грюйер

сіль, мелений чорний перець за смаком

щіпка тертого мускатного горіха

Як приготувати класичний кіш Лорен:

Для тіста: борошно змішати з сіллю, додати масло, яйце, воду і сіль (можна використовувати кухонний комбайн з насадкою-ножем). Скачати кулю, обернути харчовою плівкою, прибрати на 1 годину в холодильник.

Для начинки: грудинку нарізати дрібними смужками, обсмажити.

Змішати вершки, 2/3 тертого сиру, злегка збиті яйця. Приправити сіллю, перцем і мускатним горіхом. У яєчно-вершкову суміш викласти грудинку.

Розігріти духовку до температури 190 С. Тісто розкачати, викласти у форму з бортиками, зробити проколи вилкою. Запікати 15 хвилин.

Дістати корж, викласти на нього начинку, зверху присипати сиром, що залишився і запікати ще 30 хвилин.

Класичний кіш Лорен готовий. Смачного!

Кіш з щавлем, блакитним сиром і перцем

Для тіста:

250 г просіяного борошна

дрібка солі

125 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

1 охолоджене яйце

3 ст. ложки холодної води

Для начинки:

400 г промитого щавлю без стебел

2 яйця

100 г сиру з блакитною пліснявою

1 великий солодкий червоний перець

200 г жирних вершків

2 ст. ложки вершкового масла

сіль, мелений чорний перець за смаком

Як приготувати кіш з щавлем, блакитним сиром і перцем:

Для тіста: борошно змішати з сіллю, додати масло, яйце, воду і сіль (можна використовувати кухонний комбайн з насадкою-ножем). Скачати кулю, обернути харчовою плівкою, прибрати на 1 годину в холодильник.

Для начинки: 2 хвилини згасити щавель в вершковому маслі, щоб вийшло щось на зразок пюре, приправити сіллю і перцем.

Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, зробити проколи вилкою і запікати близько 25 хвилин..

Щавлеве пюре перемішати з вершками і злегка збитими яйцями, викласти суміш на корж.

Перець розрізати уздовж, видалити насіння і мембрани, порізати смужками і викласти на щавель. Зверху розкласти сир, накришений за допомогою вилки.

Запікати пиріг 30 хвилин при температурі 180С.

Кіш з щавлем, блакитним сиром і перцем готовий. Смачного!

Кіш по-італійськи з томатами, базиліком і сиром

Для тіста:

300 г борошна

150 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

1 яйце

8 ст.л. крижаної води

дрібка солі

Для начинки:

300 г томатів-черрі

300 мл жирних вершків

2 охолоджених яйця

пучок зеленого базиліка

50 г тертого сиру Пармезан

трохи оливкової олії

сіль, перець за смаком

Як приготувати кіш по-італійськи з томатами, базиліком і сиром:

Для тіста: змішати вершкове масло з просіяним борошном, водою і злегка збитим яйцем, додати сіль. Скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати в холодильник на 1 годину.

Розігріти духовку до температури 180С. Тісто розкачати, викласти в круглу форму з бортиками, наколоти виделкою.

Томати розрізати навпіл, викласти в вогнетривкий посуд, посолити, поперчити, скропити олією. Одночасно з коржем запікати 25 хвилин.

Поки запікається корж і помідори зробити заливку: змішати збиті яйця і вершки, посолити, додати рубаний базилік.

Корж присипати половиною пармезану, викласти помідори, залити яєчно-вершковою сумішшю, ще раз присипати сиром, що залишився. Випікати 20-25 хвилин.

Подавати пиріг зі свіжими листочками базиліку.

Кіш по-італійськи з томатами, базиліком і сиром готовий. Смачного!

Цибулевий кіш

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. л. крижаної води

Для начинки:

500 г ріпчастої цибулі

2 яйця

300 мл жирних вершків

150 г тертого сиру (Чеддер)

1 ст. ложка вершкового масла

Як приготувати цибулевий кіш:

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Цибулини нарізати півкільцями, обсмажити до золотистого кольору на вершковому маслі.

Нагріти духовку до температури 180С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

Змішати збиті яйця, вершки, половину тертого сиру, додати цибулю, посолити, поперчити. Викласти на корж, зверху присипати сиром, що залишився. Запікати 20-25 хвилин до золотистої скоринки.

Цибулевий кіш готовий. Смачного!

Великий кіш з молодими овочами

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. ложок крижаної води

Для начинки:

100 г молодих кабачків

85 г стручкової квасолі

85 г свіжого зеленого горошку

пучок зеленої цибулі

300 мл молока

1 1/2 ст. ложка борошна

2 великих яйця

100 г козячого сиру

кілька томатів-черрі

2 ст. ложки вершкового масла

сіль, перець за смаком

Як приготувати великий кіш з молодими овочами:

Кабачки нарізати навскоси слайсами, квасолю нарізати уздовж і навпіл, цибулю подрібнити, томати-черрі порізати на четвертинки.

У сотейнику розігріти вершкове масло і обсмажувати близько 5 хвилин квасолю, кабачки, горох і зелену цибулю. Туди ж влити молоко і додати борошно. Обсмажувати, помішуючи, до загустіння. Трохи остудити.

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Розігріти духовку до температури 190С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

До обсмажених овочів додати збиті яйця, добре посолити, викласти на корж. Зверху розкласти четвертинки помідорів-чері і шматочки козячого сиру. Випікати близько 40 хвилин.

Великий кіш з молодими овочами готовий. Смачного!

Кіш з копченою сьомгою

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. ложок крижаної води

Для начинки:

350 г молодої картоплі

пучок кропу

цедра 1 лайма

200 г підкопченої сьомги

2 яйця

300 мл жирних вершків

Як приготувати кіш з копченою сьомгою:

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Розігріти духовку до температури 190С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

Картоплю очистити, нарізати слайсами і відварити до напівготовності, кріп порубати, сьомгу нарізати тонкими смужками.

Збиті яйця змішати з вершками, кропом, додати терту цедру, посолити, поперчити.

Половину картоплі викласти на корж, чергуючи з шматочками риби. Залити 2/3 яєчно-вершкової суміші, викласти решту картоплі і риби, залити залишками вершків.

Випікати при температурі 180С близько 30 хвилин.

Кіш з копченою сьомгою готовий. Смачного!

Кіш з цибулею-пореєм і грибами

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. ложок крижаної води

Для начинки:

4 стебла цибулі-порею

250 г нарізаних грибів (печериці, гливи)

2 яйця

300 мл жирних вершків

150 г тертого сиру Грюйер

2 ст. ложки вершкового масла

Як приготувати кіш з цибулею-пореєм і грибами:

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Розігріти духовку до температури 190С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

У сотейнику розігріти вершкове масло і обсмажити до м’якості нарізану кільцями цибулю-порей, збільшити вогонь і додати гриби. Трохи остудити.

Збити яйця, додати до них вершки і цибулево-грибну суміш, половину тертого сиру, посолити, поперчити, викласти начинку на корж і присипати сиром.

Випікати пиріг при 25-30 хвилин.

Кіш з цибулею-пореєм і грибами готовий. Смачного!

Кіш з інжиром і блакитним сиром

Для тіста:

300 г борошна

180 г охолодженого вершкового масла

100 г мелених волоських горіхів

1/2 ч. ложки солі

2 жовтки

3 ст. ложки крижаної води

Для начинки:

3 яйця

2 ст. ложки вершкового масла

400 г нарізаної цибулі-шалот

1 1/2 ст. ложка листочків чебрецю

200 г сметани

200 мл жирних вершків

140 г сиру з блакитною пліснявою

3-4 інжиру, розрізані навпіл

Як приготувати кіш з інжиром і блакитним сиром:

Для тіста: помістити борошно, сіль і кубики масла в кухонний комбайн, перемішати, додати волоські горіхи. Жовтки збити з 3 ст. ложками води, додати до тіста. Тісто розкачати, викласти в круглу форму і прибрати в холодильник.

Для начинки: розтопити вершкове масло в сотейнику, обсмажити цибулю-шалот до золотистого кольору, додати чебрець. Трохи охолодити.

Збити яйця, змішати з вершками і сметаною, посолити, поперчити, додати розкришений сир. Змішати з цибулею.

Розігріти духовку до температури 180С. Тісто наколоти виделкою і випікати 30 хвилин.

Заповнити корж начинкою, викласти наверх половинки інжиру зрізом вгору, присипати чебрецем і запікати ще близько 1 години.

Кіш з інжиром і блакитним сиром готовий. Смачного!

Кіш зі шпинатом і анчоусами

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. ложок крижаної води

Для начинки:

150 г молодої картоплі

200 г молодого шпинату

300 мл жирних вершків

2 великих яйця

жменя тертого сиру Пармезан

10 консервованих анчоусів в оливковій олії

Як приготувати кіш зі шпинатом і анчоусами:

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Розігріти духовку до температури 190С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

Картоплю відварити в мундирі до півготовності, очистити і нарізати слайсами.

Шпинат помістити в мікрохвильову піч на 2 хвилини, трохи остудити і нарізати.

Змішати вершки, яйця, 2/3 сиру. Половину анчоусів дрібно нарізати і додати до картоплі і шпинату. Поперчити. Зелену начинку розподілити по коржу, залити вершковою сумішшю, зверху викласти цілі анчоуси і сир, що залишився.

Випікати пиріг 40 хвилин.

Кіш зі шпинатом і анчоусами готовий. Смачного!

Кіш з малиною, рікоттою і мигдалем

Для тіста:

280 г борошна

140 г охолодженого вершкового масла, натертого на крупній тертці

8 ст. ложок крижаної води

Для начинки:

300 г свіжої малини

невеликий пучок м’яти

200 г жирних вершків

2 яйця

150 г несолоного сиру Рікотта

жменя мигдальних пластівців

1 ст. ложка рідкого меду

Як приготувати кіш з малиною, рікоттою і мигдалем:

Швидко замісити тісто, скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 1 годину в холодильник.

Розігріти духовку до температури 190С. Розкачати тісто, викласти у форму з бортиками, наколоти виделкою і запікати близько 25 хвилин.

3/4 листочків м’яти порубати. Змішати збиті яйця, рікотту, вершки і посічену м’яту, додати мед.

На корж рівним шаром викласти малину, акуратно залити вершковою сумішшю і посипати мигдальними пластівцями.

Випікати пиріг 35-40 хвилин. При подачі прикрасити свіжим м’ятним листям.

Кіш з малиною, рікоттою і мигдалем готовий. Смачного!

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.