Субота, 21 вересня

Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова

Українського боксера, чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBC і WBO Олександра Усика хатримали в аеропорту Кракова у вівторок, 18 вересня. Про затримання повідомив народний депутат Жан Беленюк в своєму Telegram-каналі о 22:53. За півтори години Усика відпустили, про що він сам повідомив у соцмережах.

Джерело: ZAXID.NET.

На українського боксера одягнули наручники

Жан Беленюк опублікував два відео, на яких видно, як працівники прикордонної служби Польщі ведуть Олександра Усика коридорами аеропорта. Також на відео видно, що на Усика одягнули наручники.

О 23:31 Жан Беленюк написав, що Олександра Усика мали б невдовзі відпустити.

«Наче все ок, скоро Саню повинні відпустити. Подробиці, думаю, він сам озвучить. Всім тихої ночі», – йдеться у дописі Беленюка.

За дорученням міністра закордонних справ України Андрія Сибіги генеральний консул України в Кракові терміново виїхав в аеропорт для з’ясування обставин затримання Олександра Усика. Окрім того, міністр Андрій Сибіга вже звернувся до свого польського колеги з метою негайно вирішити цю ситуацію.

«Міністр також доручив генконсулу висловити протест і обурення таким ставленням», – повідомив речник МЗС України Георгій Тихий в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

На затримання Олександра Усика відреагував президент України Володимир Зеленський. Президент обурився ставленням до громадянина України і доручив МЗС та поліції розібратись в ситуації.

«Поговорив телефоном з Олександром Усиком, коли він був затриманий. Я був обурений таким ставленням до нашого громадянина й чемпіона. Доручив міністру закордонних справ України Андрію Сибізі та міністру внутрішніх справ України Ігорю Клименку негайно розібратися в усіх деталях інциденту в аеропорту Кракова. Щойно мені повідомили, що все вже добре, нашого чемпіона відпустили і більше його ніхто не затримує», – повідомив президент України.

Після півночі Олександр Усик написав у мережі X, що з ним все гаразд і назвав ситуацію «непорозумінням».

«Шановні друзі. Сталося непорозуміння. Це було швидко вирішено. Дякуємо всім, хто не турбується. Дякую українським дипломатам за оперативну підтримку. І шана польській поліції за виконання своїх обов’язків, незважаючи на зріст, вагу, висоту та регалії», – йдеться у дописі Олександра Усика, опублікованому о 0:36. Утім про причини інциденту 37-річний боксер не повідомив.

Андрій Сибіга зазначив, що Україна надішле Польщі ноту з приводу затримання Олександра Усика.

«Ми вважаємо такі дії непропорційними та неприпустимими щодо нашого чемпіона і надішлемо відповідну ноту польській стороні», – написав міністр закордонних справ України у мережі X.

Чому Олександра Усика затримали у Кракові

Польський портал Onet, посилаючись на менеджера Усика Олександра Красюка, пояснює обставини затримання чемпіона світу. За словами Красюка, Усик приїхав на машині з Києва до Кракова, а звідти хотів вилетіти до Іспанії на підготовчий збір. Однак працівники аеропорту не захотіла пустити товариша Усика на борт літака з незрозумілих для його табору причин. Боєць нібито заявив, що сам не полетить і заперечував проти затримання свого побратима.

Портал Interia звернувся за інформацією до Наталії Вінс, прес-секретарки аеропорту Кракова, вона підтвердила слова Красюка.

«Представник перевізника не дозволив пану летіти. Першими втрутилися працівники служби безпеки аеропорту, а подальші дії виконувала Прикордонна служба. Однак, які причини, я визначу завтра, після ознайомлення зі звітом», – сказала Вінс в інтерв’ю Interia.pl.

Нагадаємо, 21 грудня в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді запланований бій-реванш за титул чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями WBA, WBC і WBO проти британця Тайсона Ф’юрі. У першому поєдинку 18 травня Усик переміг одноголосним рішенням суддів, ставши першим беззаперечним чемпіоном світу у важкій вазі з часів Леннокса Льюїса.


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.