п`ятниця, 19 квітня

Золоті яйця: ціни на базовий продукт історично високі. Чого в цьому більше – ринкових реалій чи спекуляції?

Інтенсивні ракетні атаки росії на українські міста посунули всі інші теми, зокрема головний харчовий інформпривід останнього місяця – рекордне подорожчання курячих яєць. Проте, у міру того, як українці відходять від шоку, питання споживчих цін повертає свою актуальність. Здивування, яке переходить в обурення, щодо вартості одного з найутилітарніших продуктів почало звучати ще з кінця серпня. Якщо влітку цінник на десяток яєць зрідка перевищував 22 грн, то у вересні ціна додала 15 грн, а згодом піднялася ще вище. Що ж відбувається з цінами на курячі яйця в Україні?

Джерело: mind!.

Що кажуть Держстат і Мінагро? Держстат у своєму свіжому випуску підтвердив, що українцям не здалося – курячі яйця очолюють рейтинг подорожчання.

За даними відомства, порівняно із серпнем 2022 року яйця подорожчали на 23%, до 35,1 грн за десяток. Зазначимо, що така ціна вже не актуальна, і на полицях торгових мереж десяток яєць стартує від 50 грн, при цьому можна зустріти пропозиції на рівні 60–70 грн/10 шт.

За версією Мінагрополітики, ціна десятка яєць зараз становить 43 грн, але на оцінки цього відомства давно ніхто серйозно не орієнтується.

Усього на споживчому ринку у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,9% порівняно із серпнем, з початку року – на 21,8%.

При цьому потрібно враховувати, що стрибок цін на яйця не можна пояснити базовим ринковим чинником – зростанням попиту. Навпаки: відтік населення та зниження обсягів виробництва харчової промисловості вказують на зниження потреби в цьому продукті.

То в чому причина такого рекордного стрибка цін? Насправді причин декілька. Розглянемо детальніше кожну.

Сезонність. Якщо порівняти нинішню вартість яєць з тією, що була в такий самий період минулого року, то виявиться, що річні показники відрізняються суттєво менше, ніж за місяць – лише на 14,2%. Це вказує на чинник сезонності, через який вартість яєць восени збільшується – адже виробництво знижується, в тому числі через скорочення світлового дня.

Цей чинник не має такого значення для великих промислових виробництв, де «день» організований технологічно, проте критичний для свійської птиці, яйця якої переважають на ринку.

Низька база порівняння. Нинішня вартість яєць видається приголомшливо високою на тлі літніх цін, які були 16,5–17 грн/десяток і лише до липня дещо вирівнялися – до 22–25,5 грн. Однак літній рівень певною мірою ще більш хибний, ніж поточний.

Тож на нього не варто орієнтуватися: влітку виробники продавали товар нижче собівартості, щоб розвантажити склади в умовах тотальної невизначеності та зупинки експорту.

«Коли ми подивимося на динаміку цін у травні, червні, серпні, ціна яєць впала на 30% порівняно з початком року», – нагадує економічний експерт Олег Пензін. Рівень менше 20 грн/10 шт. у середньостроковій перспективі призвів би до банкрутства підприємств, ще більшого скорочення пропозиції яєць на ринку та зростання цін.

Зниження пропозиції. Йдеться не лише про фізичну недоступність частини підприємств, хоча цей чинник також відіграв свою роль. Так, героїчна Чорнобаївка, яку знають українці, одночасно є і місцем розміщення Чорнобаївської птахофабрики – однієї з найбільших у країні, яка зі зрозумілих причин перестала повноцінно працювати.

Загалом, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, на тимчасово непідконтрольних територіях опинилося близько 17% всього виробництва яєць.

Але й підприємства, які перебувають у відносно спокійних регіонах, знизили обсяги виробництва. Навесні, коли фермери купують курчат, мало хто ризикнув повноцінно інвестувати в інкубатори, через що до вересня курей-несучок значно поменшало.

Скорочення поголів’я. Основна причина – окупація територій і військові дії, але також і зростання цін на енергоносії, логістику та корми. Так, вартість електроенергії для підприємств становить від 4 до 5,5 грн за 1 кВт*годину. За даними першого заступника міністра АПК Тараса Висоцького, на відновлення поголів’я потрібно кілька місяців.

Компенсація збитків. Літні ціни були нижчими за собівартість, тож зараз у виробників з’явився невеликий шанс хоча б частково компенсувати це.

Зазначимо, що не йдеться про надприбутки – на кону вихід «у нуль» за підсумками року та уникнення банкрутства.

Віялові відключення електроенергії. Промислові споживачі – основні кандидати на економію електроенергії. Це відбувається як через велику енергоємність і відповідно вираженіший ефект, так і через популістичну мету влади не «травмувати» пересічних громадян. Відключення не сумісні з нормальною роботою інкубаторів, а резервних генераторів навряд чи вистачить надовго.

Мінагро обіцяє, що наприкінці жовтня – на початку листопада ціна на яйця піде на спад. Малоймовірно, що зниження цін буде радикальним, але, швидше за все, подальше зростання припиниться – і досягнення панічних прогнозів «100 грн за 10 штук» ми не побачимо.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.