п`ятниця, 26 квітня

Зарплати українців скоротяться більш ніж на чверть – НБУ

Номінальні зарплати українців цього року скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%.

Про це йдеться у інфляційному звіті НБУ — пише НТА.

Очікується, що з відновленням економіки та пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень, але вже у 2023 році.  Проте з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Опитування НБУ також показало, що підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена.

Але з продовженням бойових дій підприємства частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату.  Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю.

Нагадаємо, що народні депутати України підвищили собі зарплати під час війни. Верховна Рада проголосувала за збільшення виплат народним обранцям за рахунок надбавки за інтенсивність. Максимальний розмір цієї надбавки може сягати 100 відсотків посадового окладу. Таким чином заробіток депутатів може подвоїтися.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.