п`ятниця, 29 березня

Запущено онлайн-карту Києва із обєктами що ремонтувались за рахунок бюджету останній рік

Активісти «Антикорупційного штабу Києва» презентували он-лайн карту «Бюджетного» ремонту Києва». На карті позначені всі об’єкти, на які виділялися гроші столичного бюджету для здійснення ремонту за останній рік. Всього на карті відмічено 1393 об’єкти житлової та соціальної інфраструктури, тобто садочків, шкіл, житлових будинків, тощо. Загалом за минулий рік на ремонти цих об’єктів було виділено 297 млн. гривень.

«Принцип виділення грошей на ремонти  в Києві за бюджетні кошти непрозорий та суб’єктивний, – стверджує Галина Янченко, депутатка Київради.  – Через це виникає безліч зловживань. Так, наприклад, замість того, щоб ремонтувати будинки, які знаходяться в аварійному стані, ремонтують та утеплюють фасади відносно нових будівель. Ще більше зловживань виникає на етапі «освоєння» бюджетних коштів: завищення цін, фальсифікація документів, а подекуди відверте розкрадання коштів платників податків без здійснення ремонтних робіт. Саме тому ми вирішили дати киянам можливість самим контролювати ремонти, які  здійснюються за їхній кошт».

Згідно інформації «Антикорупційного штабу Києва» минулого року в Києві мали відремонтувати 657 житлових будинків, що склало 47% бюджету, виділеного на ремонт житлової та соціальної інфраструктури. Ще 46% бюджету пішло на ремонт 642 садочків та шкіл. Найбільш розповсюдженим типом ремонтних робіт є ремонти фасадів будівель та встановлення нових вікон.

«Трапляються і дуже цікаві випадки, коли на ремонт сходів виділялося майже 900 тис. гривень, чи на заміну ліфту – півмільйона гривень – розповідає Вікторія Клочок, активістка «Антикорупційного штабу Києва». – Саме тому ми сподіваємося, що люди, отримавши інформацію скільки було виділено на ремонт їх будинку та маючи змогу подивитись на обсяг та якість даного ремонту, надаватимуть нам інформацію про можливі переплати або розкрадання бюджетних коштів», -додає вона.

На карті під назвою «Бюджетні» ремонти Києва» відразу видно, якого призначення об’єкт ремонтувався: житловий будинок, навчальний заклад, медичний заклад чи соціальна або культурна установа – кожен з них має окрему позначку. Це спрощує користування, оскільки відразу видно, які школи чи садочки в районі були офіційно відремонтовані.

Окремо на карті активісти розмістили інформацію про те, куди можна поскаржитись у разі виявлення невідповідності коштів, виділених на ремонт, та фактично виконаних робіт. Активісти обіцяють постійно оновлювати інформацію на карті та планують інформаційну кампанію по місту з розміщенням інформаційних матеріалів про кошти та ремонтні роботи на кожному з об’єктів, який є на карті.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: