Вівторок, 7 травня

Всі мобільні оператори в Україні не готові до блекаутів

Фахівці провели перевірку та встановили, що наразі всі мобільні оператори – Київстар, Vodafone і lifecell – не готові на всі 100% до можливих блекаутів в Україні. Про це повідомляє “Дивогляд” із посиланням на “РБК-Україна”.

Стверджується, що наразі всі оператори повинні забезпечити свою автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом 3 діб. Це потрібно для уникнення повторення ситуації минулого року, коли були блекаути.

Тобто, мобільні компанії повинні мати електрогенератори, пально-мастильні матеріали та автономні джерела живлення у достатній кількості. Також вони мають підготуватися до оперативного реагування на втрати резервів та заміни генераторів, які вийшли з ладу.

Комісія перевірила роботу Київстар, Vodafone і lifecell, виявивши порушення в усіх операторів. У НКЕК заявили, що двічі йшли назустріч операторам і своїм рішенням продовжували термін усунення порушень, які були зазначені у приписах, на додаткові 30 днів. Це обумовлено тривалістю того, скільки часу займає пошук, купівля та встановлення генераторів та АКБ.

Однак не всі оператори вжили необхідних заходів, щоб забезпечити свої мережі автономністю.

“На жаль, змушені констатувати, що проведена НКЕК крайня перевірка готовності мережі до тридобового блекауту в мережі lifecell у Рівненській області показала готовність до забезпечення зв’язком для менш ніж 50% критично важливих об’єктів з необхідного мінімуму по даній області”, – розповіли у комісії.

Фахівці закликають lifecell негайно усунути дані порушення, інакше може відбутися застосування штрафних санкцій.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.