В Україні знову хочуть скасувати перехід на літній та зимовий час

При підготовці законопроекту до другого читання планують передбачити можливість, що деякі громади зможуть запроваджувати регіональний робочий час.

Джерело: Tvoemisto.tv.

Верховна Рада може скасувати в Україні перехід на літній та зимовий час. Парламентський комітет з питань економічного розвитку затвердив відповідний законопроєкт. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав іцініатор законопроекту – перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук.

Він каже, що перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини, додає, що консультувався щодо цього документу із фахівцями з Національної академії наук України та спеціалістами з провідних медичних університетів  України.

«Абсолютно всі, без виключення, підтримують ідею скасувати сезонне переведення годинника, оскільки це негативно впливає на біоритми та, відповідно, на здоров’я людини», — наголошує Руслан Стефанчук.

Він також додав, що ідею скасувати сезонне переведення годинників з 2021 року підтримав і Європейський парламент: кожна країна ЄС самостійно вирішуватиме, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Тож про скасування переведення годинників знову заговорили і в Україні. 

«Не існує досліджень, в яких було б доведено заощадження електроенергії. У разі необхідності при підготовці законопроекту до другого читання ми зможемо передбачити можливість надання деяким територіальним громадам права запроваджувати регіональний робочий час», — наголосив він.

Зазначимо, що цей законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді ще у жовтні 2020 року.

Перехід на зимовий/літній час уперше запровадили у Великобританії понад 110 років. В Україні це почали робити на початку 1980-х років. Водночас варто пам’ятати, що організм людини може не одразу звикнути до нового режиму, тож варто не перевтомлюватись, деякий час обходитись без великих фізичних навантажень та правильно харчуватись.

Нагадаємо, що переведення годинників регламентує постанова Кабміну від 1996 року про порядок обчислення часу на території країни. Годинники переводять в останню неділю березня (вперед на годину) та останню неділю жовтня (назад). 20 вересня 2011 Верховна Рада України прийняла постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою скасувала щорічне переведення годинників на зимовий/літній час. Однак у жовтні того ж року таке рішення назвали поспішним та повернули переведення стрілок. Відколи Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.