В Україні заборонять пластиковий посуд. Що стане альтернативою

Соломинки для напоїв, пластикові столові набори та  ємкості для їжі та напоїв, оксобіорозчинний пластик – все це незабаром може потрапити під законодавчу заборону в Україні.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів підготувало та передасть на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який передбачає заборону значної частини виробів із пластику в Україні. Про це повідомляє НТА та УНІАН із посиланням на керівника міністерства Романа Абрамовського.

«Ми вирішили заборонити те, що, по-перше, дуже важко зібрати, по-друге, те, від чого можна відмовитися, і, по-третє, те, що гармонійно вписується в європейське законодавство», – зазначив він.

За його словами, через один рік після схвалення законопроєкту передбачається заборона виробництва, ввезення на територію України, введення в обіг на території України виробів із пластика, для яких вже є альтернатива.

Заміною пластику мають стати гранули з кукурудзяного крохмалю. Вироби з такого матеріалу розкладатимуться під час компостування та не шкодитимуть довкіллю. Порушників закону, за пропозицією міністерства, штрафуватимуть на суму від 18 до 51 тисячі гривень. За повторні дії протягом року – штраф на 85-170 тисяч гривень.

«Із крохмалю, майже не змінюючи технологію, можна робити те саме, що і з пластикової сировини, і великих проблем із переналаштуванням виробництва не буде», – переконаний Абрамовський.

Міністр додав: «Запропонуємо народним депутатам заборонити все, що з пенополіестирола.  Це білий матеріал, він дуже неприємний, не переробляється, не розкладається. Це бокси, склянки, тарілки. Ми віримо, що заміну дуже швидко знайдемо за рахунок багаторазового використання. Зараз багато посуду, який зручно взяти із собою, можна помити, продезінфікувати».

Водночас, не планують забороняти вологі серветки, засоби особистої жіночої гігієни, підгузки, тютюнові вироби з фільтрами та самі фільтри.

Нагадаємо, що з наступного року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів, однак це стосуватиметься не всіх пакувань. Закон набрав чинності 10-го червня, однак у дію його ввели не відразу, а поетапно.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.