В Україні з 1 липня будуть округляти загальні суми в чеках

При відсутності дрібних монет для розрахунку готівкою загальні суми в чеках будуть округляти.

З неділі, 1 липня, в Україні стануть округляти загальні суми в чеках. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку, пише Актуальний Київ.

Тепер при готівковому розрахунку в разі відсутності дрібних монет підприємства торгівлі і сфери послуг будуть округляти загальні суми в чеках. На думку представників Нацбанку, такі заходи спростять щоденні розрахунки громадян, а НБУ дозволять заощадити на карбуванні дрібних монет.

До того ж з 1 липня в Україні припиняється карбування і обіг монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. При цьому вони не будуть вилучатися з обігу і продовжать використовуватися як засіб платежу. Карбувати і випускати в обіг будуть тільки монети номіналом 10 і 50 копійок.

«Нацбанк впевнений, що правила округлення будуть застосовуватися справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування правил округлення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян і дозволить скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на більш ніж 90 млн гривень на рік », – розповів директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Округлення відбуватиметься за такими правилами:

сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, буде округлятися в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, буде округлятися в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Відзначається, що округлення буде застосовуватися тільки в разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. Округлятися будуть тільки загальні суми в чеках і тільки при готівковому розрахунку. При безготівковому розрахунку загальні суми в чеках округлятися не будуть.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.