п`ятниця, 29 березня

В Україні серйозно подорожчає комуналка: як заощадити

Якщо в Україні газ подорожчає на 72%, як цього хоче “Нафтогаз”, то платіжка за тепло і гарячу воду повинна збільшитися мінімум на 43%.

Про це пише Актуальний Київ з посиланням на експертів.

За інформацією видання, якщо зараз ви платите за опалення 1000 грн у місяць, то після підвищення за таких же умов ваш рахунок складе вже 1430 грн. Якщо ж тариф підвищиться лише на 8-16%, то вода та тепло подорожчають на 5-10%.

Однак є кілька способів мінімізувати рахунки.

Так, потрібно встановити лічильники. Це дозволяє платити виключно за себе, виставляючи комфортну температуру в квартирі.

Один із способів економії – підтримувати невисоку температуру в приміщеннях, гріючись від сусідів. Якщо у вас у квартирі буде 19-20 градусів, а в сусіда за стінкою 22-24 градуси, то за законами термодинаміки тепло з його квартири буде переходити до вас. Якщо ви зовсім перекриєте батареї у квартирі в новому будинку, то вона навряд чи охолоне нижче 16-17 градусів. Хороша теплоізоляція й обігрів від сусідів зроблять свою справу.

Також варіант – грітися кондиціонером замість батареї. Сьогодні обленерго подають тепло споживачам за вартістю близько 1500 грн за 1 гігакалорію. Якщо перевести величину в кіловати, вона складе – 1,163 МВт, або +1163 кВт. 1 кВт такого тепла коштує близько 1,29 грн.

Кондиціонер, споживши 1 кВт*год електроенергії, виробляє мінімум 3 кВт тепла. Електрика обійдеться вам по 1,68 грн (а нічний тариф і того менше), відповідно 1 кВт тепла буде коштувати близько 56 копійок. Це вдвічі дешевше, ніж брати тепло від батареї.

Однак повністю замінити опалювальну систему і працювати весь рік кондиціонер не здатний. Обігрів кондиціонером можливий тільки в міжсезоння, тобто навесні та восени або в умовах дуже м’якої зими.

Якщо на будинку немає можливості поставити індивідуальні лічильники тепла, експерти радять створювати ОСББ і займатися утепленням свого будинку. Крім комплексного утеплення всієї будівлі потрібно буде встановити на вході труби в будинок індивідуальний тепловий пункт. Це пристрій, який регулює подачу теплоносія в опалювальну систему будинку залежно від температури повітря на вулиці.

Як показують приклади такої комплексної модернізації будинків, усі ці заходи дозволяють заощадити від 50 до 75% від сум за тепло в аналогічних сусідніх будинках.

На гарячій воді допоможе заощадити електробойлер. Як кажуть експерти, щоб нагріти 1 кубометр води на 1 градус, потрібно затратити 1 кВт*год енергії. Отже, щоб нагріти 1000 літрів із 20 градусів влітку до 45 градусів, потрібно 25 кВт*год електроенергії, а взимку з 5 до 45 градусів – 40 кВт*год. З нинішніми тарифами це буде коштувати від 42 до 67 грн за підігрів води. Додайте до цього вартість холодної води, і вийде, що кубометр гарячої з бойлера вам обійдеться у 55-80 грн. Водночас гаряча вода в більшості міст коштує більше 80 грн за кубометр у будь-який час року.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.