п`ятниця, 26 квітня

Українців змусять платити податки за старі квартири, навіть якщо це подарунок від батьків

У вересні 2022 року українцям донарахують податки за витрати, які вони не зможуть підтвердити. Торкнеться це і громадян, які купили квартиру чи приватний будинок. Правила посилять відразу після закінчення податкової амністії, пише Вголос з посиланням на Сегодня. 

Про це розповів глава Мінфіну Сергій Марченко.

“Умовно кажучи, якщо є факт купівлі великого об’єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки… Наслідком цього буде те, що податкова буде мати право донарахувати суму несплачених податків”, – заявив він.

Відповідний законопроєкт готує Мінфін. Якщо його приймуть, податківці зможуть контролювати не лише внески українців, які вони сплачують з доходів, а і їхні витрати.

Оскільки Державна податкова служба з 1995 року веде облік усіх доходів громадян, то тепер може знайти розбіжність у співвідношенні доходів та витрат. І якщо виявиться, що людина витрачає більше, ніж заробляє, і не зможе пояснити звідки гроші, її змусять заплатити 19,5% податку.

Якщо говорити про нерухомість, то сплачувати можуть змусити і за старі квартири. Наприклад, українець вирішить продати квартиру, яку купив багато років тому. У податкової може виникнути питання, звідки він узяв гроші, наприклад, 20 років тому, щоб купити це житло. Примітно, що навіть якщо це подарунок батьків, за нього також потрібно буде сплатити податок.

На даному етапі ще невідомі точні правила оподаткування, але якщо майно було куплено за тіньові доходи, то можна уникнути таких великих податків. Для цього слід взяти участь у податковій амністії, і можна буде заплатити за житло лише 5%. Водночас і тут є винятки.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.