Українці розповіли, якої зарплати вистачить на життя

У різних регіонах оклади помітно відрізняються, але “зарплатні” мрії жителів майже збігаються

Заступник начальника державної служби зайнятості Сергій Кравченко вважає, що для гідного життя українцям достатньо семи-восьми тисяч гривень на місяць. На думку чиновника, це зарплата, на яку “людина може жити, а не існувати”. Журналісти “Сегодня” розпитали українців в різних регіонах, чи дійсно цих грошей достатньо.

У Полтавській області 7 тис. грн – це середня зарплата. Але чи вистачає її?

“Комуналка – 3,5 тис. грн. Проживання, продукти складають мінімум 200-300 грн в день. Нічого не залишається. Ще й виходить в мінусах”, – розповідають місцеві жителі.

За їх словами, крім виживання, не вистачає ні на що – ні на заощадження, ні на подорожі.

Львівська область – треться в рейтингу середніх зарплат в Україні. Згідно з офіційними даними, львівським фахівцям платять в середньому 8 тис. грн на місяць. Втім, люди кажуть, що цього мало.

“Це мало. 2 тис. грн йде на комунальні послуги. У нас сім’я велика, на їжу багато йде. Ще потрібно одягнутися, потрібні ліки. Хоча б 10 тис. грн… А нормально – це 15 тис. грн хоча б”, – говорить місцева жителька Оксана Малишенко.

При цьому зарплата в 7000 гривень недосяжна для більшості жителів Сумської області. Втім, місцеві жителі запевняють – на життя не вистачить навіть цієї суми.

Не менш десяти тисяч гривень на місяць потрібно киянам.

“Думаю, близько 9-10 тис. грн мінімум. Але я вважаю, треба заробляти більше 10 тис. грн, щоб нормально вижити. Я на їжу близько 9 тис. грн витрачаю, а ще одягнутися треба, і проїзд… Зараз проїзд дорогий теж”, – відзначають кияни.

У Держкомстаті з’ясували, на що саме українці витрачають зароблені гроші. Виявилося, що з середнього по країні окладу в 8382 грн половина йде на харчування, ще 17% – на комуналку. Решта грошей витрачається на транспорт, одяг і ліки.

споживчі витрати українців

Нагадаємо, на думку прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, досягти рівня середньої зарплати в 10 тисяч грн можливо навіть в тому випадку, якщо мінімальна зарплата не буде підвищена до 4,2 тисячі грн.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.