п`ятниця, 29 березня

Українське вино, яке варто спробувати

Мистецтво виноробства на території України сягає четвертого століття до нашої ери!

Так, археологами було знайдено різні приладдя для вина, яке уже виготовлялось на той час на південному березі. Згодом, різні сорти винограду для вина почали вирощуватись і у інших регіонах. Та це все далека історія! Зараз виноробством займаються у першу чергу на Закарпатті, в Одеській і Херсонській області та у тимчасово окупованому Криму.

Про які ж українські вина ми знаємо сьогодні? “Коблево”? “Інкерман”? “Шабо”? Насправді — в Україні є набагато більше виробників, про яких ви могли не знати.

Ми підготували невеличку добірку вітчизняного вина європейського рівня, яке дійсно вато спробувати:

1. “Колоніст”

Сімейна виноробня родини Палачових із Одещини. Здавалося б, була заснована зовсім недавно, у 2005 році. Але за 13 років виготовлення вина вона стала гордістю України. За словами засновників виноробні, вони спеціально випускають не більше 200 000 пляшок вина на рік. Адже це вина преміум-класу і головний акцент робиться не на доступності, а на якості вина.

Це абсолютно український бренд, адже виноробня використовує лише два сорти винограду: Сухолиманський білий та Одеський чорний.

2. Вина Князя Трубецього

Виноробне господарство князя П.М. Трубецького – має більш ніж сторічну історію! Уже протягом 122 років на Херсонщині виробляють українське вино, яке є одночасно доступним та якісним. Натуральні вина відносяться до чотирьох колекцій: молоді та свіжі — без витримки у бочці, витримані пів року, витримані не менше двох років, а також лімітована колекція із спеціальних ділянок виноградників та довготривалою витримкою.

Перші виноградники з’явились у господарстві у 1896 році, а вже у 1900-му вино Трубецього взяло участь у всесвітній виставці в Парижі! Окрім того, отримало нагороду Гран-прі.

Після приходу радянської влади виноробню націоналізували, проте вже у незалежній Україні господарство розцвіло із новими силами.

3. Вина Гулієвих

Цій одеській виноробні ледь за 20 років, але вона може позмагатись із іншими популярними винними марками у потужності своїх виробництв. У них є власні магазини, їх вина продаються у різних супермаркетах, а великі тиражі різних сортів випускаються щорічно і безсумнівно користуються попитом.

Гулієв — це нащадок відомого грузинського винороба, який посадив сімейні виноградники на Одещині, аби використати родинні технології для створення особливого, українського вина.

4. “Чизай”

У них історія може здатись зовсім непримітною — виноробня заснована всього у 1995 році, в містечку Берегове, на кордоні з Угорщиною. Але за цей короткий час вони розрослись із початкової точки до великих виноградників, винних сховищ, потужних виробництв.

Більше того, створили в Україні унікальне місце для винного туризму. Люди з усієї України та навіть із закордону відвідують Закарпаття аби побувати на дегустаціях та екскурсіях виноградниками.

Та і це ще не усі досягнення! Чизай постачають у Сполучені Штати, Ізраїль, декілька Європейських країн і навіть у Австралію та Нігерію. Це дійсно вино світового рівня.

І хоча не всім виробництвам в Україні вдається досягнути такого рівня у розвитку бізнесу, проте є також немало маленьких приватних, навіть сімейних винних справ, про які варто знати. Якщо ви знаходитесь у пошуку чогось якісного і водночас ексклюзивного, то ці виноробні повинні також увійти у ваш список:

5. Nota Bene

Місцевий винороб із Закарпаття виготовляє більше десяти різних сортів напою. Є у нього і молоді вина, і сухі й солодкі, та навіть лімітовані із витримкою по 5-6 років.

6. Most Wine

Приватна виноробня з Львівщини, яке є досить унікальним: всі його сорти авторські, а серед них є вермути зі смаком прикарпатських трав. Пляшечку такого незвичайного українського вина просто необхідно мати вдома кожному колекціонеру.

7. Kubey Winery

Ще одна сімейна справа із Одещини. Два сини та батько, які й займаються цією виноробнею, пропагують сімейні цінності та збереження старовинних традицій. При цьому використовують сучасні технології та експериментують. Адже переконані, що розвиток та традиції можуть і мають гармонійно поєднуватись.

А яке із цих українських вин ви вже встигли скуштувати?

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.