Спіймати курс долара: коли вигідно купувати, а коли продавати валюту

Відповіді на злободенне запитання дають експерти і графіки курсу

Коливання валютних курсів грають на нервах людей, які зберігають свої заощадження або тільки хочуть їх зберегти в доларах і євро. Коли долар зростає – “продавати чи почекати?”. Коли дешевшає – “купувати чи буде ще вигідніше?”. Чи не вигідніше купувати євро і коли?

Сайт “Сегодня” спробував розібратися.

Коли найвигідніший курс долара на рік?

Від експертів часто можна почути про те, що коливання курсу долара мають певну сезонність, тобто ціни на американську валюту знижуються і зростають в один і той же час року. Інші фактори і причини можуть посилити або послабити ці коливання, але повністю не усунуть.

Ми порівняли графіки курсу долара і переконалися, що сезонні коливання спостерігаються останні три роки (раніше курс жорстко утримував Нацбанк). На графіках чітко видно, що максимальні ціни на долар фіксуються взимку, а потім вони падають аж до літа. Восени починаються чергові перегони. Великі або дрібні, залежить від багатьох причин, але, так чи інакше – курс зростає. В середині осені знову спостерігається падіння ціни, хоча і не таке сильне, як від зими до літа. А ближче до Нового року ціна на долар знову злітає вгору, починаючи тим самим зимовий курсовий пік.

Нижче представлені графіки курсових коливань офіційного долара протягом року (з 2014 по 2017 рік) 

курс валют

Так, 2016 року долар досяг верхнього зимового піка 26 лютого – 26,25 грн, а потім став дешевшати. Нижній річний пік припав на 2 серпня – 24,78 грн. Після цього долар знову став дорожчати, осінній верхній пік був зафіксований 7 вересня – 26,85 грн. Потім – зниження ціни до 31 жовтня і до 25,5 грн. І знову стрибкоподібне зростання аж до Нового року.

2017-го зимовий пік курсу долара припав на 17 січня – 27,72 грн. Потім американська валюта стала дешевшати. Найнижча ціна минулого літа була зафіксована 30 серпня – 25,44 грн. Осінніх верхніх піків 2017 року було два, з інтервалом в місяць 5 жовтня (26,8 грн) і 6 листопада (26,96). Між цими піками і після другого з них долар дешевшав копійок на 50 (до 26,42-26,47 грн). А до Нового року знову пустився в зростання.

Експерти підтверджують: купувати долари найвигідніше влітку, в липні-серпні. А продавати – в грудні-січні, коли долар зростає.

“Найкраще купувати долари влітку. Пік зміцнення гривні приходиться на кінець липня – початок серпня. Якщо не буде якихось подій, які можуть зламати загальну логіку, яку ми спостерігаємо протягом багатьох років. Для продажу найкращий період – десь друга декада січня”, – говорить експерт-економіст Борис Кушнірук.

Таку ж пораду дає і аналітик компанії “Альпарі” Максим Пархоменко:

“Після затвердження 2014 року ринкового ціноутворення валютного курсу національна валюта перебуває у вільному плаванні. За цей час можна відзначити періоди вкрай сильної девальвації валюти і її зміцнення. Так, часто гривня проявляє сезонну слабкість на початку осені, коли уряду через опалювальній сезон доводиться закуповувати імпортний газ для наших ТЕС. Через це в даний період на наш курс доводиться значний тиск, і з початку осені курс знижується. Таким чином, період з початку осені і до кінця зими не найліпший для переведення гривні в інші валюти.

При цьому на початку літа активізуються наші експортери, що призводить до збільшення доларової ліквідності, що і сприяє зниженню курсу. Виходячи з цього, найоптимальнішим періодом для конвертації гривні є літо”, – констатує Максим Пархоменко. 

А ось що стосується осені, продавати долари коштує тільки якщо гривня потрібна терміново, і тільки під час зростання цін. Тому що, як показує досвід останніх трьох років, осінні піки далеко не такі високі, як зимові.

Дрібні секрети

Але що робити, якщо купити або продати долари потрібно терміново, не чекаючи кращого сезону?

Фахівці помітили, що протягом місяця або тижня також спостерігаються певні закономірності в поведінці долара. Вони, звісно, не так чітко виражені, як сезонні піки, але, тим не менш, допоможуть заощадити.

“Найчастіше найслабша наша валюта останнього тижня місяця, коли підходять до виплат доларові платежі. Найсильнішою наша валюта є на другому тижні місяця, коли тиск на курс з боку його основних покупців мінімальний”, – ділиться спостереженням Максим Пархоменко.

Виходячи з цього, продавати долари варто наприкінці місяця, а купувати – з 7 по 14 число кожного місяця.

Графіки, на яких представлений готівковий курс долара в довільно взяті тижні минулого року, підтверджують тенденцію, хоча іноді спостерігається зсув піків.

курс валют

курс валютНу і, нарешті, чи є в протягом тижня певні дні, коли купувати/продавати долари вигідніше, ніж в інші? Однозначної відповіді на це запитання у експертів немає. Одні вважають, що жодної закономірності за днями тижня не простежується.
Інші стверджують, що найкращими днями для покупки доларів вважаються середа і четвер, а для продажу – вихідні. Аргументи у них такі.

На початку тижня, після вихідних, часто офіційний курс гривні “просідає”, що позначається на роздрібному курсі покупки. До кінця тижня, коли міжбанк вже наситився угодами, офіційний курс часто теж падає, а слідом за ним – і роздрібний. В результаті початок і кінець тижня – не найкращий час для того, щоб здавати долари. Краще зробити це в середині тижня.

А ось на вихідні, коли банки і багато обмінні пункти закриті, в які працюють точках обміну валют роздрібний курс дещо підвищується. І це найсприятливіші дні для продажу доларів. Наш вибірковий аналіз показав, що ця тенденція також не має 100%-вого підтвердження, хоча для багатьох тижнів минулого і позаминулого років виявляється вірна.

Чи є закономірність з курсом євро?

Простежити якісь щорічні періоди зміни курсу євро нам не вдалося. На фото нижче – графіки зміни офіційного курсу євро до гривні з 2014-го по 2017 рік.

курс валют

“Стосовно євро, таких загальних тенденцій назвати не можна, – підтверджує Борис Кушнірук. – Справа в тому, що євро прив’язаний до гривні через долар. Спочатку визначається курс гривні до долара, а потім, залежно від того, яке співвідношення на зовнішніх ринках долара до євро, визначається курс євро до гривні. Тому все залежить від того, які тенденції будуть між доларом і євро. А там своя логіка, і вони не лінійна”.

Як розповів експерт, у взаєминах долара і євро на світових ринках також спостерігається певна періодичність. Рік-півтора долар зміцнюється, потім навпаки: євро дорожчає по відношенню до долара.

“2018 року, найімовірніше, євро продовжить дорожчати. Якщо, знову-таки, не буде дестабілізуючих факторів, які можуть викликати недовіру до євро і спровокувати зміну тенденції. Зазвичай, коли відбувається дестабілізація, інвестори все йдуть в долар, який вважається найнадійнішою валютою”, – говорить Борис Кушнірук.

Висновки

На думку експертів, найкращий час для купівлі доларів:

  • протягом року – літо.
  • протягом місяця – другий тиждень місяця.
  • протягом тижня – середа-четвер.

Найкращий час для продажу доларів:

  • протягом року – зима.
  • протягом місяця – останній тиждень.
  • протягом тижня – вихідні.

Євро 2018 року зростатиме в ціні, а значить, в цій валюті зараз вигідно зберігати заощадження.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.