Скільки коштує приготувати борщ. Огляд цін на осінь

Новий урожай – нова вартість борщового набору. NTA порахував, скільки восени коштуватиме зварити традиційний український борщ. Спойлер – реальна вартість суттєво різниться від даних Мінфіну.

Борщ – символ української національної культури та достатку. Для приготування цієї страви використовують широкий спектр продуктів – овочі, м’ясо, олія, сметана… В нашій країні, напевно, немає господині, яка б не знала, як приготувати червоний борщ.

Саме український борщ  показує купівельну спроможність пересічного українця. Тож NTA вирушив на закупи та проаналізував, скільки ж доведеться витрати, щоб приготувати цю смачну та вітамінну страву.

Пізні підрахунки – різна вартість

Борщ із супермаркету  

Спробуємо зварити три літри червоного борщу. Проводимо експеримент. Ідемо у супермаркет та купляємо всі необхідні інгредієнти для приготування. Отже:

  • 1 кг моркви коштує – 11, 31 грн. Візьмемо 200 грам. Виходить 2, 26 грн.
  • Буряк по 7,54 грн за кіло. 200 грам. – 1,51 грн.
  • Капуста – синя – по 5, 90 грн і рання – по 5,70 грн. Беремо ранню – 500 грам. Виходить – 2, 85 грн.
  • Картопля по 6,40 грн за кіло. Візьмемо 300 грам – 1, 92 грн.
  • Цибуля. Є біла по 16,90 за 1 кг. А також синя – 17,30 за 1 кг. Беремо звичайну білу 150 грам – 2, 54 грн.
  • Трикутничок томатної пасти за 5,90 грн.
  • Свинина (ребра) 400 грам – 43, 94 грн.
  • Пляшка звичайної соняшникової олії за 57, 90 (0,85 л). Бо ж олію по грамах у супермаркетах не розливають. Беремо цілу пляшку, матимемо на наступний раз.
  • Також нам потрібна пачка сметани за 25, 50 (15 % жирності).
  • Частик. За кіло у супермаркеті треба віддати 99,90 грн. Візьмемо 100 грам – 9, 99 грн.
  • Ну і купимо ще хліб. За 475 грам доведеться заплатити 18, 50 грн.
  • Додаємо квасолю – 74,18 грн ( за 1 кг). 200 грам   – 14, 84 грн.

Підходимо до каси. Рахуємо –. 187,65 грн.

Також до борщу ще додають  сік з лимону, зелень, гострий перець  для пікантності… Тобто, відповідно до нашого експерименту,  щоб зварити каструлю  смачного червоного борщу українській господині необхідно для витрат майже 200 гривень.

Пропозиція борщу від Мінфіну

Натомість, за даними Мінфіну  вартість м’ясного борщового набору станом на 1 вересня 2021 року становить 63, 56 грн.

Повний набір інгредієнтів:

Капуста500гр.2,76 грн.
Буряк200гр.1,40 грн.
Картопля300гр.2,32 грн.
Морква молода200гр.1,18 грн.
Цибуля ріпчаста150гр.1,20 грн.
Помідори червоні300гр.8,60 грн.
Олія рафінована30гр.2,03 грн.
Свинина ребра400гр.43,94 грн.
Разом:63,43 грн.
Сметана 15%150гр.12,93 грн.
Хліб житній400гр.30,45 грн.
Разом:43,38 грн.

А зі сметаною та хлібом – 106, 81 грн.

Сало солене100гр.14,11 грн.
Часник30гр.2,69 грн.
Разом:16,80 грн.

А якщо добавити ще солене сало та часник, то розвиток борщового сюжету збільшить загальну вартість набору до 123,61 грн.

Якщо ви зможете купити за таким сценарієм необхідні продукти для приготування борщу, то бюджет можна  зекономити  на кілька десятків гривень.

Що подешевшало, а що подорожчало

Зросла вартість овочів

За інформацією Державної служби статистики, вартість овочів «борщового набору» у 2021 році зросла на понад 10%.

Зокрема, морква за цей час зросла в ціні на 22,4% (до 17,73 грн за кг), буряк – удвічі (до 15,12 грн). Учасники ринку заспокоюють покупців, що таке здорожчання може бути тимчасовим. За словами самих виробників, зростання цін у цьому сегменті став можливий завдяки активізації темпів збуту моркви і буряка. Водночас, пропозиція цих коренеплодів трохи зменшилася.

Також зросла у ціні капуста – на 15,2% (до 7,26 грн), ріпчаста цибуля – на 69,5% (до 11,49 грн за кг).

Натомість Україна в сезоні 2020/21 року відзначилася найбільшим обсягом експорту цибулі ріпчастої  за останні вісім сезонів – на зовнішні ринки було поставлено більше 34,1 тис. тонн цибулі на суму 6,5 млн доларів.

«Як бачимо, зростання цін сталося не завдяки нарощуванню експорту та якості продукції, а завдяки фактичної відмови від виробництва частини виробників і зниження пропозиції. Відповідно, в новому сезоні, найімовірніше, експорт цибулі знову істотно знизиться», – зауважують фахівці.

Подешевшала лише картопля

Усі овочі борщового набору подорожчали, окрім картоплі. Вона коштує на 6,9% дешевше, ніж рік тому – у середньому 11,79 гривень за кілограм.

Українські виробники картоплі  кажуть, що саме несприятливі погодні умови (дощі) негативно позначилися на якості і ціні картоплі. На даний момент основна пропозиція на українському ринку становить картопля, непридатна для зберігання, а з урахуванням різкого погіршення якісних характеристик даної продукції реалізовувати її треба якомога швидше. При цьому попит в даному сегменті також помітно знизився, кінцевого споживача часто не влаштовує зовнішній вигляд пропонованої картоплі.

«Наразі українські виробники з Херсонської області пропонують картоплю по 3−4 грн/кг (0,11−0,15 $/кг). Настільки низька ціна також змушує і виробників інших областей, у яких картопля більш прийнятної якості, знижувати ціни на дану продукції. Так, на сьогоднішній день картопля надходить в продаж по 4−7 грн/кг (0,15−0,26 $/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж тижнем раніше», − додають аналітики.

Як щодо м’яса та олії

Загалом в Україні відпускні ціни виробників на продукти харчування за рік збільшилися на 9-75%. На сайті Мінагрополітики зазначають, що станом на 3 вересня 2021 року відпускні ціни виробників на олію в середньому по Україні становили 49,66 грн/кг (на 70% вище, ніж на 3 вересня 2020 року); на цукор – 22,09 грн/кг (на 75% вище); на молоко вищого гатунку – 21,75 грн/кг (на 14% вище); на масло вершкове – 174,12 грн/кг (на 9% вище).

Крім того, яловичину станом на 3 вересня поточного року в середньому по Україні виробники продавали по 108,15 грн/кг (на 13% дорожче, ніж на 3 вересня 2020 року); свинину – по 89,61 грн/кг (на 5% дорожче); м’ясо птиці – по 58,81 грн (на 29% дорожче).

Ліля Чміль

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.