п`ятниця, 29 березня

Штрафи до 170 тис. грн : уже з наступного місяця водіїв на єврономерах спіткають серйозні проблеми. А розмитнити зможуть не всі

Про те, хто в Україні може позбутися своїх авто на іноземних номерах і кого стосуватимуться нові правила, пише Обозреватель.

Власників єврономерів чекають проблеми

В Україні, за різними оцінками, нараховується до двох мільйонів машин на єврономерах, більшість із них оформлені на литовські та польські фірми. Таким чином спритні автолюбителі обійшли необхідність платити за розмитнення. Проте вже восени ситуація може кардинально змінитися. Акцизи, а разом з ними і загальна вартість “легалізації” машини, зменшаться. Але і штрафи зростуть у рази – до 170 тис. грн.

Проблема полягає у тому, що частина українців навіть при бажанні не зможе розмитнити власний автомобіль на єврономерах. 

“Машина їм не належить, у них є право нею користуватися. А авто зареєстроване за кордоном і оформлене на фірму. Люди завезли ці авто, нібито, заощадили. Але мало хто з них розуміє, що авто насправді не їхнє”, – розповідає юрист Олександр Плахотник.

Так, щоб зареєструвати машину в Україні, розмитнити її, потрібно передусім отримати право власності. Крім того, автомобіль доведеться знімати з обліку за кордоном. 

“На мою думку, ці фірми просто так не будуть цим займатися. Попросять ще по $500, і потрібно буде або погоджуватися, або просто залишати свій автомобіль будь-де”, – припускає Плахотник.

Водночас юрист Ольга Ніколаєнко додає: якщо при покупці машини на єврономерах була виписана завірена генеральна довіреність, українець зможе звернутися до компетентних органів Литви (або іншої країни), щоб зняти авто з реєстрації. Але якщо машину купили вже в Україні, а довіреність писалася “на колінах”, її можуть просто не прийняти.

“Людині, якій машину не пригнали і яка її купила на станції “Лісовій”, вписали у бланк її дані. Тут питання в легальності. Не кожна людина, яка придбала машину на єврономерах, може стверджувати, що її доручення легальне. Цілком можливо, що вона звернеться до компетентних органів іноземної держави для зняття з обліку, а їй відмовлять на підставі, що документи недійсні або отримані незаконним шляхом”, – пояснює юрист.

У такому випадку розмитнити автомобіль буде неможливо

Водночас якщо прийняті в першому читанні законопроекти про єврономери підтримають в існуючій редакції, СТО не зможуть приймати такі автомобілі на запчастини. Є ризик, що частина власників єврономерів просто залишать машини на вулицях. Знайти водія і залучити його до відповідальності буде складно.

“Хтось здасть просто на металобрухт, а хтось віджене в якийсь двір і кине. А таких машин кілька мільйонів, деякі з них у жахливому стані. Хто нестиме відповідальність?” – зазначає Олександр Плахотник.

Як законно завезти авто за новими правилами

В Україні до кінця цього року діє пільгова ставка для ввезення авто з-за кордону. Якщо проект закону про зниження акцизних ставок приймуть, їх розмір на відносно нові автомобілі значно знизиться. Так, для легального розмитнення потрібно мати техпаспорт на авто, договір купівлі-продажу, страховку і документ про проходження техогляду.

“Якщо не буде страховки і техогляду, доведеться транспортувати авто, а не їхати на ньому”, – пояснює Плахотник.

Передусім потрібно зняти автомобіль з обліку в Європі, отримати тимчасові знаки, а вже після рухатися до українського митного кордону.

Якщо попередньо не зареєструвати авто за місцем проживання, оплачувати страховку доведеться на місці при в’їзді. Протягом 10 днів також потрібно пройти реєстрацію на внутрішній митниці. Якщо виявиться, що під час розмитнення вартість авто занизили (це може продемонструвати оцінка), доведеться компенсувати різницю.

При розмитненні доведеться заплатити акциз, мито (10%) і ПДВ (20%). А ось розмір акцизів залежить від віку авто і об’єму двигуна. За діючими правилами найвищі акцизи платять за автомобілі старше семи років з бензиновим двигуном об’ємом понад 2 200 тис. куб. см. За кожен куб доведеться заплатити 4,985 євро. Так, акциз на такий автомобіль з об’ємом двигуна 3 тис. куб. см за діючими правилами становить 14 955 євро, а за новими – 1 200 євро. Тобто в окремих випадках економія може становити понад 13 тис. євро.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.