“Нафтогаз” пропонує людям купувати газ на зиму вже зараз зі знижкою: як це працює та хто може скористатися послугою

Ті, хто мають індивідуальне опалення, можуть серйозно зекономити.

Компанія “Нафтогаз” пропонує українцям готуватися до зими зараз. Придбати паливо за літніми – нижчими – цінами. Разом з ПДВ виходить – 5 тисяч 720 гривень за тисячу кубометрів. Ліміт на одне домогосподарство – 25 тисяч. Монополіст запевняє – зекономите 25% оплати за газопостачання в опалювальний сезон.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

ВІДЕО “Нафтогаз” пропонує населенню придбати газ на зиму за літніми цінами: чи діє пропонована схема

Компанія “Нафтогаз” пропонує українцям готуватися до зими зараз. Придбати паливо за літніми цінами. Ліміт на одне домогосподарство – 25 тисяч. Монополіст запевняє – зекономите  25% оплати за газопостачання в опалювальний сезон. То хто зможе поповнити свої газові запаси і на скільки заощадити – у сюжеті.  

Адже взимку газ здорожчає. За прогнозами – до 8 з половиною тисяч гривень. То хто зможе поповнити свої газові запаси і на скільки заощадити? Пані Ольга, яка мешкає в звичайній 9-типоверхівці? Влада – в її будинку власна газова котельня? Чи Ірина з приватного сектору?

У квартирі Ольги Петрівни з газового обладнання – лише  плита. Готує жінка на двох з чоловіком не багато. Тож розхід газу невеликий.

“У нас немає сенсу, по-моєму, тією знижкою користуватися”, – каже вона. 

А це вже пані Ірина розповідає, що газ – це її найбільший комунальний платіж. Особливо взимку.

“Ця зима була така дуже поблажлива до нас, яка буде наступна – кажуть, що дуже холодна”, – розповідає жінка. Минулого року  пані Ірина спалила 2 тисячі 200 кубів газу.  Тож ми рахуємо, скільки можна зекономити, якщо купити газ за літньою ціною.

“Виходить 13 тисяч грубо кажучи. Звичайно, 6 тисяч майже економія”, – каже Ірина.

Тобто навар справді велетенський. Такий депозит у банку не знайти. Вклад на 6 місяців мав би сягати під 80 відсотків річних. Ще цікавіша ця пропозиція мала б виглядати для багатоквартирного будинку із власною котельнею. Її нам показує Влада Русіна – мешканка і заразом голова ОСББ. Коли дізналася, що можна зекономити – придбавши газ наперед – вийшла суттєва знижка. Щомісячна  платіжка в кожній квартирі полегшала б на 200-400 гривень.

Однак її будинку відмовили. Мовляв ОСББ ця послуга не стосується. Для таких будинків ще не розроблено ані документації, ані процедури купівлі газу.  

Як оформити дешеві куби  – дзвонимо у газопостачальну компанію.  І тут – наша радість потроху вивітрюється.

“У нас ніякої інформації немає з приводу надання цієї послуги. Після 5 вересня передзвонюйте, уточнюйте”, – розповіли у компанії.

Виявляється одна справа, що там придумав державний “Нафтогаз” і зовсім інша, як це втілюють приватні регіональні компанії. Принаймні, у столиці, де газові труби належать компанії “Київгазенерджи”, ні про яку літню ціну на зиму говорити не готові.

То для кого ж ця послуга і чому не всі нею можуть скористатися – із цими питаннями прийшли до “Нафтогазу”.

“Є різні регіони і в кожному регіоні є де-факто монополіст з постачання послуг газорозподілу і з газопостачання для населення. Це так звані облгази та газзбути. З тією групою газзбутів, яка входить в групу РГК, ми змогли досягти домовленостей”, – розповів голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

А чому “Київгаз” і решта інших облгазів не поспішають запроваджувати процедуру “газового запасу” – у “Нафтогазі” не знають. Утім діалог із “Київгазом” ведуть і сподіваються, що послуга запрацює до 25 вересня. Це останній день, коли можна купити газ по літній ціні. А за цей час продали вже понад мільйон кубів.

І такого щасливчика ми таки знайшли в Київській області. Сергій Юрченко мешкає в приватному будинку і навіть літню ціну газу вважає зависокою. Утім дешевше точно не буде. Тож вирішив зекономити і купив 5 тисяч кубів газу на зиму.

“Ми підраховували, так 8 500 коштує з розрахунку на тисячу кубів. А так десь близько 6 800”, – каже він.

Це Сергій порахував уже із тарифом на транспортування і газорозподіл. У кожній області ці тарифи різняться. І за них ви вже платитимете в опалювальний сезон. Однак все одно економія суттєва – на 5-ти тисячах кубометрів пан Сергій зекономив близько 10 тисяч гривень. Але є нюанс. На кожен місяць треба вказати, скільки використаєш газу.

“Якщо це спожито більше, ніж ця кількість газу, то за перевищення треба платити по тій ціні, яка буде на момент оплати – у той місяць коли платиш”, – пояснює він.

А зими всі різні – тож підгадати вийде не завжди. Утім якщо спалите не весь газ, який прописали на місяць, то це вже не страшно. Він висітиме у вас на рахунку і його можна буде використати в наступні місяці. Або ж вам повернуть гроші на картку. 

Виходить,  хоч і не всюди, але програма працює. Так що варто підняти слухавку і подзвонити у свій облгаз уже завтра – бо до кінця програми лишилось всього 23 дні.

“Цільовою аудиторією є споживачі, які споживають газ для індивідуального опалення”, – зазначає Коболєв.

Приватні будинки та квартири з газовими колонками. Де є лише газові плити – їм справді немає сенсу купувати газ зараз. А от ОСББ – це вже інша категорія. 

“Ми плануємо це вирішити, але для цього потрібно втручання уряду. Тому що ОСББ потрапляє в категорію постачання газу, яка регулюється діючими положеннями. І там ми як “Нафтогаз” обмежені в нашій здатності щось пропонувати”, – підкреслив очільник “Нафтогазу”.

Не знаю як діятиме новий уряд для вирішення цієї проблеми. Але якщо так, як і всі попередники, то ніякої знижки мешканцям ОСББ не світить. Загалом планують продати 100 мільйонів кубів газу по літній ціні. Користуватися цим газом можна буде з 1 жовтня до 31 березня. 

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.