Хто робить авторське та гаражне вино в Україні

Дванадцять маленьких і середніх українських виноробів, які виробляють вино з винограду. 

Дванадцять маленьких і середніх українських виноробів, які виробляють вино з винограду. 

Українське виноробство перебуває не в кращому стані: скасування повернення ПДВ виноградарям, відсутність державних дотацій, скорочення площ виноградників.

У минулому році українським виноробам вдалося домогтися скасування плати за ліцензію на оптову торгівлю (до цього вона коштувала 500 тис. Грн – як для малих віноделень, так і для великих виробників), але легше їм від цього не стало.

Зараз багато виробників стикаються з бюрократичними перепонами, затягуванням термінів видачі ліцензії, а також з тиском з боку місцевої влади.

Для збереження існуючих площ під виноградники, а це близько 40 тис. Га, необхідно щороку закладати 1,6 тис. Га нових. Але через складнощі отримання ліцензії і неможливості продати готову виноробну продукцію грошей у інвесторів на це немає.

Незважаючи на це, виноробство в Україні є. Є люди, які вважають свою справу не роботою, або хобі, а філософією життя.

Ці люди намагаються прищепити українцям культуру вживання алкогольних напоїв, і зокрема сухого вина (зараз в Україні виробляється більше солодких і напівсолодких вин).

Українські винороби навчаються у своїх колег Франції, Італії, Іспанії, Німеччини та Грузії. Привозять свої вина на міжнародні дегустації та конкурси, займають там почесні місця і отримують хороші відгуки критиків.

У цьому матеріалі ми зібрали як віноделов- “гаражист” (мікро-виробники), яким поки не вдалося отримати ліцензію, так і середніх виробників вина, яких, хоч і не завжди, але таки можна придбати магазинах.

Гаражисти

Виноробня Бейкушем

Де знаходиться: село Чорноморка, Очаківський район, Миколаївська область

Хто власники: Євген Шнейдеріс

З чого починали: у 2010 році закупили необхідне обладнання і виноград, зробили кілька сотень пляшок шардоне, білого бленда Ркацителі, Піно грі і Шардоне, і пізніше червоного бленда каберне-мерло

Де купити: виставки, фестивалі

Виноробня Бейкушем

Євген Шнейдеріс почав свій шлях у виноробстві, як він сам каже, з експерименту. У спробі довести, що з українського винограду може вийти вино, не гірше європейського. Для цього в своєму будинку в селі Чорноморка Шнейдеріс в 2010 році обладнав необхідне приміщення, закупив виноград і звернувся до енологів Біссо Атанасову за консультацією.

Своїм першим досвідом винороб залишився задоволений і вирішив продовжити розпочату.

Уже в 2011 році за допомогою ручного відбору винограду і застосування різних технік виноробства, вдалося отримати рожеве вино, гідно оцінене критикам, а білий бленд з Ркацителі піно-грі і шардоне посів друге місце на всеукраїнській дегустації.
Незабаром Шнейдеріс купив кілька паїв землі на Бейкушського мисі, висадив там вже свої власні виноградники.

При виготовленні вина торгової марки Бейкушем Вайнері, використовуються різні експериментальні сорти винограду і техніки виноробства, про що винороб докладно пише на своєму сайті.

Винороб вирощує на 11 га Шардоне, Піно Нар, Піно Грі, Сапераві, Ркацителі, Мерло, Каберне Совіньон і ще кілька сортів винограду.

З2014 року, отримавши перший урожай власного винограду, працює вже тільки з ним.

У себе в будинку Шнейдеріс обладнав експериментальну лабораторію, де разом з аспірантами профільних вузів домагаються бажаного результату. У підсумку, вина “Бейкушем Вайнері” неодноразово займали призові місця на дегустаційних конкурсах, отримують хороші відгуки критиків.

У планах у “Бейкушем Вайнері” було побудувати до 2016-2017 року свій винзавод. Але восени 2015 року приватної виноробнею зацікавилася податкова. Обшуки, арешт майна. Ємності з вином опечатали.

Буквально через два місяці до Шнейдерісу на виноробню приїхала Державна фіскальна служба, щоб провести новий обшук. Винороба звинуватили в нанесенні збитків державному бюджету на суму 394,6 тис. Грн.

Ця справа викликала резонанс в суспільстві. За виноробів вступали бізнесмени і деякі політики. Шнейдеріс опублікував на сайті президента України петицію на підтримку вітчизняних виноробів, яка правда не набрала необхідних 25 тис. підписів, щоб почути реакцію глави держави.

У 2016 році справа була закрита в зв’язку з відсутністю складу злочину.

Зараз “Бейкушем Вайнері” проводить оформлення свого виробництва, проходять сертифікацію продукції, після чого отримають паспорт виробництва і можуть подаватися на ліцензію.

Не маючи можливості продавати свої вина, але продовжуючи займатися виноробством, “Бейкушем Вайнері” дарують пляшки свого вина всім, хто жертвує гроші в фонд “Від серця до серця” (фонд підтримує дітей з відділення онкогематології Миколаївської ОДБ).

У планах у виноробів – вихід на український ринок. Обсяг продукції буде невеликим, тому конкурувати збираються не ціною, а якістю.

Авторське вино Ігоря Заїки

Де знаходиться: 0,1 га виноградників в Дніпрі і 1 га під Рені Одеської області

Який обсяг виробництва: 2-3 тис. Пляшок на рік

Хто власники: сім’я Ігоря Заїки

З чого починали: стартовий капітал склав близько $ 10 тис.

Де купити: на виноробні, розсилка поштою

Авторське вино Ігоря Заїки

Ігор Заїка почав вирощувати виноград в 2003 році. Перше своє вино зробив в 2009 році. Тоді він побудував виноробню з погребом в Дніпрі, одночасно став співвласником виноградника в Одеській області. Придбав все необхідне обладнання, ємності. Це обійшлося виноробу в $ 10 тис. Виноград, що виріс на виноградниках в Бессарабії, Заїка самостійно перевозить в Дніпро, де і справляє вино.

З винограду, вирощеного в Дніпрі, проводиться столове вино, вермут, десертне вино.

З одеського винограду класичних сортів, – сортові вина, як ординарні, так і витримані (рік в дубі, від півроку в пляшці).

Найбільш “старе” вино, яке можна знайти на сайті – Cabernet sauvignon 2014 року. Вартує пляшка такого вина 200 грн.

Авторські вина Заїки неодноразово удостоювалися почесних місць на дегустаторскіх конкурсах. Так, на сліпої дегустації вин 7 сомельє київських ресторанів рожеве Каберне Совіньон 2015 року посів друге місце, а біле Мускат Оттонель – 9 місце.

За словами “гаражист”, невеликі обсяги виробництва (від 500л до 5 тис. Л) дозволяють контролювати всі процеси вирощування винограду та виробництва вина, оперативно впливати на найдрібніші нюанси технологічних процесів. В “гаражних” і авторських винах не використовуються “порошкові технології”.
Ліцензії на виноробство у Заїки немає, через це в кінці 2015 початку 2016 років, як і у декількох інших приватних виноробів, були проблеми з податковими органами.

Зараз, після “наїзду” податкової, як жартує сам винороб, більше працюють “в льох”, тобто продажу вин скоротилися.

Крім виноробства, Заїка займається професійним вирощуванням саджанців і живців, столового винограду і винограду на колекції.

Виноробня Валерія Петрова

Де знаходиться: село Струмок, Татарбунарський район, Одеська обл.

Хто власники: Сім’я Петрових

З чого починали: в 1984 році з 0,4 га виноградників

Де купити: на сайті виноробні

Виноробня Валерія Петрова

Свою продукцію “V.Petrov” винороби називають першим в Україні органічним вином. Сертифікати органічності дійсно є: як європейські LTD “Органік Стандарт”, так і українські.

Почали свій шлях у виноробстві сім’я Петрових ще в 1984 році з закладки 0,4 га виноградників. Вже через три роки почали отримувати вже з 5 – 7 тонн винограду, в прибиранні винограду та виготовленні вина брала участь вся численна рідня. Закінчення робіт супроводжувалося сімейним святом – випивали все торішнє вино.

У 1993 році було організовано фермерське господарство, заклавши 40 га промислових виноградників. Зібраний урожай реалізовували винзаводам, паралельно отримували необхідну освіту.

Всі члени сім’ї вивчали досвід в виноробних країнах світу: Франції, Італії, Іспанії, Німеччини, Угорщини, Румунії, Молдови, Грузії, Канади, США, Чилі, ПАР, Ізраїлі, Новій Зеландії.

У 2005 році заклали ще 76 га виноградників після того, як був зроблений аналіз грунту в Бостонській лабораторії (США).

Як зазначено на сайті Петрових, виноробством зайнялися після того, як винзаводи домовилися про демпінгових закупівлі винограду.

Виноробня Петрових виробляє білі і червоні вина (сухі, напівсолодкі, десертні), а також 3 види граппи (виноградна горілка) – silver (очищена сріблом), red (настояну на виноградній кісточці), gold (витримана в дубовій бочці).

Виноробня Богдана Павлія

Де знаходиться: Львів, виноградники в селі Каветчина, Хмельницької області.

Хто власники: Богдан Павлій

З чого починав: вирощує виноград 30 років

Де купити: на виноробні

Виноробня Богдана Павлія

Львів’янин Богдан Павлій вже більше 30 років займається вирощуванням винограду. У його колекції близько 350 сортів винограду: 200 столових сортів і 150 технічних. З технічних сортів у 2011 році спробував зробити вино.

Робити вино Павлій воліє з білих сортів винограду, так як, за його словами, на грунтах Хмельницької області, вони краще вдаються. Основа його виноградника – Шардоне, Совіньон блан, Сильванер, Аліготе, Рислінг, німецькі Йоханнітер, Соляріс і Мускаріс, Ркацителі рожевий, Дунай Цвайгельт, болгарський Евмолпом, пьемонтського Неббіоло, Дублянський и Красень.

З німецьких сортів Солярис і Мускаріс Павлій робить “льодове вино”. Особливість цього вина в тому, що недоброженном виноматеріал на певному етапі заморожується, а потім, коли він уже в своїй масі замерзне, ємність перевертається.

Концентрат соку, який ще не Добродій, і спирту зливається. Виходить досить насичене солодке і міцне вино, з хорошим потенціалом до витримки.

Вино Павлія неодноразово отримувало нагороди на дегустаціях, а на сліпої дегустації в 2015 році Асоціація сомельє України присвоїла вину Совіньон блан 2014 року перше місце серед 51 зразка з усієї України.

Виноробня Most Wine

Де знаходиться: Мостиська, Львівська область

Хто власники: Олександр Пишьев

Де купити: на виноробні і на фестивалях

Виноробня Most Wine

Вирощування колекційного винограду довгий час було для Олександра Пишьева просто хобі, але в 2001 році переросло в справу життя. Виноградник, хоч і невеликий за українськими мірками, але багатий різноманітністю сортів: в ньому є сорти з Німеччини, Франції, Австрії, Угорщини, Словаччини, України, Італії, Грузії, Росії, Португалії та інших країн.

Основною специфікою колекційного виноградника є те, що кількість винограду кожного сорту невелика. Це робить неможливим виробництво сортових вин, але винороб знайшов вихід: виноматеріали йдуть на купажування для виробництва вермутів і червоного портвейну.

Вермути виготовляються за класичною рецептурою, але з додаванням трав, які Пишьев збирає на Прикарпатті. Вермутів в лінійці Most Wine 3 – червоний, білий і рожевий.

Також на виноробні виготовляються 5 видів сортового вина, виноград для яких закуповується в Бессарабії – Каберне Совіньон, Мерло, Сапераві, Одеський чорний, Бако нуар.

У Пишьева є свій інтернет-форум, на якому ділиться досвідом і знаннями в галузі виноробства і виноградарства.

“Швейк”

Де знаходиться: село Швейк, Тернопільська область

Хто власники: Андрій Закревський, Володимир Безущак, Едуард Бєляєв

З чого починали: стартовий капітал в 2013 році склав $ 3,5 тис.

"Швейк"

Андрій Закревський власник нафтогазового консультаційного центру “Ньюфолк НКЦ”. У 2013 році почав закладати свої сади в селі Швейка на Тернопільщині, де купив будинок і 25 соток.

Перші інвестиції склали $ 3,5 тис. На даний момент під сади відведено 20 га, а загальний обсяг інвестицій склав $ 50 тис. Над проектом працює 10 чоловік.

У 2015 році до Закревського приєднайся нинішній партнери Володимир Безущак і Едуард Бєляєв.

У своїх садах партнери вирощують яблуні, груші, вишні, сливи, 20 тис. Кущів смородини і виноград. Саме на останній Закревський з партнерами роблять найбільшу ставку. За словами фермерів, в Швейкове за часів Австро-Угорщини був центр виноградарства імперії, землі в регіоні відмінно підходять для вирощування цієї культури. Але вирощування винограду справа недешева – за словами Закревського, в гектар потрібно вкласти близько $ 12-15 тисяч для отримання хорошого результату.

Зараз фермери досліджують сорти сучасної селекції. На даний момент вирощують близько сотні сортів, половина з них технічні. Спочатку була зроблена ставка на неукривні американські сорти Юпітер, Маркетт, Луїза Свенсон.

Торгова марка “Швейків” виробляє сидр, кальвадос, виноградне, вишневе і порічкове вино.

Ліцензії у “Швейкова” теж немає, але тут справа не у відсутності бажання, а в перешкодах, які стоять на шляху отримання заповітної “паперу”.

До 2017 року ліцензія була потрібна лише на виробництво вина, зараз вона потрібна і для виробництва сидру з яблук і груш.

Тому майже вся продукція відправляється в льох або продається знайомим і бажаючим.

Виноробня Олександра Ковача

Де знаходиться: Ужгород, Закарпатська область

Хто власники: Олександр Ковач

Де купити: на виноробні, в фірмовому магазині в Ужгороді, на фестивалях

ковач

Олександр Ковач, мабуть, один з найвідоміших виноробів Закарпаття. Вина він виробляє давно і успішно – неодноразово вони займали призові місця на фестивалях і дегустаціях.

У Ковача свій магазин “Вінороб”, де він продає європейське обладнання для виноробства, надає консультаційні послуги, а також навчає роботі на майно, що продається обладнанні.

Також у винороба свій ресторан “Закарпатське від Ковача” у Львові і свій винний льох в Ужгороді. Крім цього, у винороба є свій канал на YouTube, де він випускав відео під назвою “Школа виноробства Олександра Ковача”.

Ковач відомий також своєю активістською діяльністю: він очолює Асоціацію приватних виноградарів та виноробів Закарпаття, а також є членом комісії при Міністерстві аграрної політики та продовольства України з дерегуляції законодавства.

До складу комісії увійшов з метою зміни закону для отримання первинної ліцензії на провадження вина.

На своїй сторінці в Facebook в середині липня 2017 року Ковач повідомив, що робоча група комісії при МінАПК зареєструвала законопроект №6693, який, як сподівається винороб, може стати проривом в українському виноробстві.

За словами Ковача, через застарілі норм, успадкованих ще від СРСР, його виноробня до сих пір не може отримати ліцензію, а без неї складно реалізовувати продукцію.

Зараз основним доходом закарпатських віноделень є “винні туристи”. Тільки в 2016 році регіон відвідало 700 тисяч любителів вина.

Зараз Ковач виробляє вина з, щонайменше, 15 сортів винограду.

Винний підвал сім’ї Шош

Де знаходиться: село Кідьош, Берегівський район, Закарпатська область

Хто власник: Карл Шош

З чого починав: династія виноробів з 18 століття

Винний підвал сім'ї Шош

Карл Шош успадкував любов до виноробства і вирощування винограду від предків. Зараз сім’я Шош вирощує близько 60 сортів винограду на 6 га землі недалеко від містечка Берегове.

З цього винограду виходить 20 сортів вина. Старовинні Рислінг, Шасла, Бакатор, Трамінер; мускатний Чободьоньдє; бургундські Каберне, Мерло, Совіньйон; новітні сорти і гібриди Іршаі Олівер, Мускат Оттонель, Мюллер-Тургау, Цвейгелт, Українка, Мускат Гамбурзький; американський сорт Кардинал і гібриди Ізабелла, Лідія, Делавер – представлені як білі, так і червоні вина.

Також Шош виготовляє вина за індивідуальними рецептами, такі як сухий червоний Карлоти, Тамянка Рожева, Чорна Роза, іменні Вермути, Кагор “Білий Орел” і, “родзинка” виноробні – вино, присвячене коханій дружині – “Жужіка Ти Солодка”.

Карл Шош регулярно привозить свої вина на дегустації і винні фестивалі, також в рамках співдружності виноробів і Винних орденів за кордоном, запрошувалися до Угорщини і Словаччини. Вина сімейної виноробні Шош удостоєні солідною кількістю нагород.

При виготовленні винограду Шош віддає данину традиціям і використовує старовинні інструменти для переробки ягід – дробарки і ручний прес. Виноград іноді просто тиснуть ногами в дубових чанах.

Винороби з ліценцією

Фермерське господарство “Курінь”

Де знаходиться: 30 га виноградників в селі Степанівка, Херсонська область

Хто власники: сім’я Халупенко

З чого починали: з 50 га ферми, вирощували фрукти, пшеницю, гарбуз і томати

Де купити: на виноробні або оформити замовлення на сайті, доставка поштою

Фермерське господарство "Курінь"

У 2011 році фермер Микола Халупенко вирішив спробувати вирощувати на своїх землях, крім фруктових садів і пшениці, виноград. Провівши лабораторний аналіз, переконався, що його виноград не поступається елітним європейським сортам. Подібний результат Халупенко пояснює тим, що виноград ніколи не підгодовували.

Як кажуть самі винороби, перше вино було зроблено через безвихідь. Зібравши хороший урожай винограду, зрозуміли, що ціна, запропонована за нього, не окуповує витрати. Вирішили зробити вино. Результат порадував фермерів.

Тоді Халупенко запросив технолога Катерину Міхалкін і разом вони налагодили технологію виробництва. Під виноградники була відведена практично вся площа господарства.

Виноград в “курячий” збирають вручну, що перешкоджає попаданню в вино пошкоджених або недозрілих грон.

Вина фермерського господарства буквально відразу почали отримувати хороші відгуки фахівців, отримували нагороди на дегустаціях.

У 2012 році “Курінь” стала першою приватною виноробнею, що отримала ліцензію на серійне виробництво і роздрібні продажі свого вина.

На фермі побудований готель на 25 місць, фірмовий магазин і ресторан, який зробив акцент на вині.

Фермерське господарство стоїть на трасі Одеса – Мелітополь.

Виноробство тільки приносить 50% від всієї виручки, другу частину забезпечує винне сировина. Свій виноматеріал “Курінь” продає іншим виноробнях, в тому числі і ВАТ “Князя Трубецького”.

Вина Гулієвих

Де знаходиться: 1000 га в Великодолинском, Одеської області

Обсяги виробництва: близько 200 тис. Літрів на рік

Хто власники: сім’я Гулієвих

Коли почали: у 2005 році

Де купити: у всіх великих супермаркетах країни

Вина Гулієвих

Потомствені грузинські винороби, батько і син, Рубен і Роберт Гулієв все життя пов’язані з вином. Рубен, першим з династії Гуліашвілі, посадив виноградники за межами Грузії, а Роберт довгий час займався просування коньячного бренду “Шустов”. У 2005 році було прийнято рішення про створення власного бренду “Вина Гулієвих”.

Завдяки професійним зв’язкам, Гулієв зміг домовитися з закордонними виноробними господарствами про постачання елітних саджанців, а також замовив обладнання у французького виробника Vaslin Bucher.

На сьогодні у володінні Гулієвих близько 1000 га виноградників. Урожайність – не більше 50-60 ц винограду з гектара. Урожайність винограду для ігристих вин може доходити до 100 ц з гектара. Завод розрахований на 10 тис. Тонн винограду, лінія розливу – на 18 тис. Дал.

Своєю метою Гулієв називають створення місцевого сухого вина, яке здатне було б представити Україну у вищій лізі винних держав.

На виноградниках Гулієвих росте виноград сортів Каберне-Совіньйон, Мерло, Шардоне, Рислінг, Трамінер, Сапераві.

У “Вин Гулієвих” є дві лінійки: Reserve – витримані 12 місяців в дубових бочках червоні вина, і 9 місяців – білі вина; Select – молоді вина з добірного сусла.

Виноробне господарство князя П.Н. Трубецького

Де знаходиться: село Веселе, Херсонської області

Хто власники: Олексій Дьяков і Володимир Присяжнюк

З чого починали: винзаводу більше 120 років

Де купити: у великих супермаркетах і винних маркетах країни

Виноробне господарство князя П.Н. Трубецького

“Виноробне господарство князя П.Н.Трубецкаго” – місце унікальне, це єдине історичне шато України. Винзавод був побудований в 1896 році, на ньому виробляли вина з винограду, вирощеного на власних виноградниках і зібраного вручну.

Завод працював як при імператорі, так і при більшовиках. Змінювалося лише його назва, так на час радянської влади про був перейменований в винзавод імені Леніна.

Винзавод продовжував працювати і після розпаду СРСР, але тоді для підприємства були важкі часи. У 2003 році завод на межі банкрутства придбала група бізнесменів на чолі з Олексієм Дьяковим і Володимиром Присяжнюком.

Бізнесмени перейменували винзавод в ВАТ “Князя Трубецького” і почали відновлювати напівзруйноване підприємство. Були висаджені 300 га нових виноградників, саджанці для яких закупили в європейських розплідниках. На заводі встановили інноваційне італійське обладнання Della Toffola. Була відроджена історична частина виноробні з шато і винними підвалами.

“Фішкою” ВАТ “Князя Трубецького” стало вино “Оксамит України”, яке проводилося на заводі з 1946 року.

Попитом користується також Рислінг компанії. У 2014 році бізнесмени домовилися про постачання цього вина в Німеччину і Польщу. Щорічно в Європу експортується 25 тис. Пляшок вина.

Зараз ведуться переговори про постачання в Чехію і Словаччину. Такий попит у європейців власники пояснюють просто: в Європі таке ж вино коштує в 3 рази дорожче.

Вина “Трубецького” беруть участь в міжнародних виставках і дегустаціях. Статус єдиного історичного шато в Україні допомагає просувати своє вино по всій країні і за її межами. Виручка компанії складає близько 9 млн грн на рік.

На території винзаводу є готель на 15 номерів, ресторан і дегустаційний зал, що дуже розумно, з огляду на розташування шато – біля траси Е58 – великого європейського маршруту, що перетинає Словаччину, Румунію, Молдову та Україну.

Є 4 лінійки вина “князя Трубецького”: витримана, марочна, молода і преміум колекції.

Виноробня Колоніст

Де знаходиться: село Криничне, Болградський район, Одеська область

Обсяги виробництва: 200 тис. пляшок на рік

Хто власники: сім’я Плачкова

З чого починали: у 2005 році як соціальний проект

Де купити: у великих супермаркетах і винних маркетах

виноробня Колоніст

Іван Плачков перш, ніж зайнятися виноробством, був міністром палива та енергетики, главою Одеської обласної адміністрації, гендиректором “Київенерго”.

Але спадкова культура виноробства і виноградарства (Плачков – болгарин) взяла верх і в 2001 році він побудував власну виноробню в рідному селі Криничне, в Бессарабії.

Починали з виноградників на 3 га землі, зараз у Плачкова вже 30 га виноградників. Як зазначає сам винороб, це, за українськими мірками, невелика господарства.

Щорічно проводиться до 200 тис. Пляшок вина. Вино “Колоніст” виробляють на сучасному обладнанні, за сучасними технологіями, за консультаціями звертаються до французьких виноробів.

За весь період Плачков інвестував в “Колоніст” більше 10 млн грн. Річний фінансовий оборот бренду – приблизно 5 млн грн.

Плачков активно просуває свої вина: в 2009 році презентував їх у Вестмінстерському палаці, після чого отримав замовлення на 2 тис. Пляшок вина. Про бессарабських винах неодноразово писало авторитетне видання l’Amateur de Bordeaux. Винороб презентує свої вина на багатьох європейських і світових фестивалях і дегустаціях, бере участь у всіляких конкурсах і займає почесні місця.

Джерело: Цензор.Нет

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.