п`ятниця, 26 квітня

Держава винна майже 2 мільярди лікарняних та декретних виплат: коли українцям чекати на гроші

У Фонді соціального страхування України заявили про затримку лікарняних та декретних виплат на суму в 1,8 мільярда гривень. Затримку ж установа пояснила різким зростанням витрат Фонду.

Джерело: 24 канал з посиланням на Фонд соціального страхування.

Строки затримки виплат

У Фонді соціального страхування зауважили, що тривалість затримки виплат українцям коливається і залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду. Загалом він складає 21 робочий день або 1,8 мільярда гривень, а також непрофінансовані заяви-розрахунки на суму 0,8 мільярда гривень, термін оплати яких складає 10 робочих днів.

Причина затримки виплат

Пресслужба фонду заявила, що нині доходів фонду не вистачає, щоб покрити усі прийняті на фінансування допомоги й виплати.

“Наявна заборгованість була накопичена Фондом у грудні через різке зростання видатків”, – відзначили у Фонді.

Серед головної причини нестачі коштів для виплат було зазначено пандемію, через яку суттєво зросли видатки лікарням. Варто відзначити, що фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо – теж було покладено на Фонд соціального страхування.

“Наприклад, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 мільярда гривень – на 1,5 мільярда гривень більше, ніж у грудні 2019 року (0,9 мільярда гривень)”, – Фонд.

Тож попри те, що з 2021 року щомісячні надходження до бюджету Фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки у виплатах допомог.

Як формується бюджет Фонду

Бюджет Фонду – це частка від єдиного внеску, який щомісяця сплачуєте ви, або за вас сплачує ваш роботодавець. Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%.

Як прослідкувати виплати

Прослідкувати на якому етапі знаходяться власні виплати українці можуть в онлайн форматі за допомогою телеграм-каналу ФССУ: t.me/socialfund. На каналі, як відмітили у структурі, в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат, за які Фондом профінансовано матеріальне забезпечення і страхові виплати.

Для того, щоб дізнатись дату прийняття заяви-розрахунку на виплату потрібно знати номер власного ідентифікаційного коду та звернутись:

  1. на власне підприємство, або
  2. у робочий орган виконавчої дирекції Фонду, де зареєстрований ваш роботодавець.

Контакти усіх робочих органів можна знайти на сайті ФССУ, а також номери гарячих ліній обласних управлінь.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.