Чекліст до першого вересня: на війні не до формальностей

Серпень — час, коли батьки школярів зазвичай скуповуються до нового навчального року. Як війна вплинула на це? Скільки нині коштує базовий набір для школяра? Як зібрати його економно і без зайвих речей? Склали батьківський чекліст до 1 вересня.

Джерело: Освіторія.

Зошити — вагома покупка? 

Нині батьки не лише першачків, а й учнів інших класів мають подбати про все з нуля. У багатьох внутрішньо переміщених осіб (ВПО) шкільні речі залишилися вдома. Хтось не має змоги поїхати за ними, а комусь вже і їхати нема за чим: розбомбили дім, а від улюбленого шкільного рюкзака залишилася лише згадка. Майже всюди і такий нюанс: дитина навчалася за одними підручниками, а в новій школі вчать за іншими. І саме до них доведеться придбати зошити-практикуми, а ще для лабораторних, контрольних робіт та інші зошити на друкованій основі. Їх буває від 10 у початковій школі до 25 у старших класах, а вартість кожного — від 20 грн до 100 грн.

Вартість залежить від якості зошита та складності зображень. Щодо першого — зрозуміло. В одному зошиті з біології за 20 грн погано надруковані розпливчасті чорно-білі зображення на майже сірому папері. А в другому за 70 грн — кольорові ілюстрації, цікаві завдання та QR-коди для роботи онлайн. 

Щодо складності. Скажімо, прописи за 1-й клас — це одне, а зошит з географії за 8-й клас, де контурні карти, таблиці, схеми, діаграми, — зовсім інше. Тож у старших класах зошитів більше і вони дорожчі. Вагома покупка може сягати 1,5 тис. грн. Можна порівняти із цінами на шкільні рюкзаки. Звісно, за законом батьки мають право відмовитися.

«Усе має бути однаковим»

Здавалося б, зі звичайними зошитами в лінійку та клітинку зараз проблем немає. Вартість — від 4 грн, а різноманітні принцеси, мультгерої, милі тваринки, авто та краєвиди — можливість для кожної дитини проявити смак. Утім, є школи, де досі обмежують вибір. Як розповіла знайома ВПО, вона думала, що в сільській школі, де шість учнів у класі, не буде проблем із формальностями, усе по-простому. Проте щойно дитину зарахували в 2-й клас, надали перелік, що має придбати мама. Наприклад, 5 зошитів у лінійку та 5 у клітинку… однотонного зеленого кольору. Мовляв, у нас клас малокомплектний, усе на виду. Тож діти не повинні порівнювати шкільне приладдя, усе має бути однакове. Канцтовари також закупили на всіх, але інакші ручки та олівці готові перетерпіти.

А найкумедніше в цьому те, що завершила розмову вчителька словами: «А навчатися, скоріш за все, будемо дистанційно». Хто ж побачить ті зошити? 

Розв’язані завдання чи зіпсовані аркуші?

По записах у батьківських групах у соцмережах можна зрозуміти: це не поодинока проблема. В одному селищі вимагають мати зошити певного кольору на кожен предмет: сині — з мови, рожеві — з математики. І ще спробуй їх знайти! Десь попереджають: купуй, що хочеш, але загортай зошити в непрозорі паперові обкладинки. Десь треба видрукувати шапку зошита за взірцем, приклеїти та дописати лише ім’я та прізвище.

Одна новенька в школі третьокласниця зраділа цікавим зошитам-практикумам і почала самостійно розв’язувати завдання. До слова, успішно. Випадково це побачила вчителька, була прикро вражена, і тепер батьки мають придбати нові зошити замість «зіпсованих». На сайтах окремих шкіл усе ще є норми єдиного орфографічного режиму з попередженням, що будуть знижувати бали за брак червоного рядка, за те, що слова вилізають на поля, дата записана числом, а не словами, тощо. Хоча оцінки за оформлення зошитів за стандартами в початковій школі скасували вже п’ять років тому. А ще в країні війна, яка змінює долі людей. У такі часи батькам складно зосереджуватися на тому, який колір зошита обирати, а дітям — скільки клітинок відступити, щоб написати «Класна робота». Чи не варто нині відмовитися від формальностей?

То що справді треба купити?

Максимально економно

Візьмемо для прикладу початкову школу. Підказки на різні фінансові ситуації. 

Як не дивно, краще взяти найпростіший набір для школяра (приблизно на 200 грн), ніж купувати кожен предмет окремо. Вийде десь на третину дешевше. Отримаєте пару простих кулькових ручок синього кольору, два прості олівці (тверді, написи яких не так просто стерти), 12 кольорових олівців, акварель на 12 кольорів із пензликом, твердуватий прямокутний ластик, маленьку та не дуже міцну точилку, ножиці, лінійку, кольоровий картон та кольоровий папір (на дуже незручних скріпках, з яких кожен аркуш доведеться зривати), альбом для малювання (невеличкий, на 12 аркушів), клей-олівець, твердий і тьмяних кольорів пластилін. Звісно, маєте докупити ще 5 зошитів у клітинку та 5 у лінійку (загалом 40 грн).

Це те, без чого учень не обійдеться. Мінімум для занять працею, мистецтвом.

Практично

Якщо ситуація не критична і хочете знайти баланс ціни та якості, краще обирати окремо кожен предмет середньої цінової категорії. Тоді вже можна взяти більш зручні для дитини напівтверді прості олівці, м’який пластилін, а ще дощечку та стеки до нього, гуаш замість акварелі, альбом для малювання вже не мінімальний, а на 40 аркушів. Ластиків (найпрактичніші — білі) і чинок варто взяти по кілька штук, діти швидко їх гублять. Якщо потрібно, окрім зошитів, візьміть обкладинки для них та підручників, теки для зошитів і для праці. Клей краще придбати ще й ПВА, з пензликом. Та й для фарб взяти пензлики 2–3 розмірів. На малюванні, якщо від акварелі не відмовилися, стане в пригоді пластикова палітра для міксування кольорів, склянка-непроливайка, фартух для творчості. І ще два пункти: у чому зберігатимуться канцтовари в рюкзаку та на парті, тобто пенал та склянка-підставка або органайзер. Підставка для підручників — теж не зайве придбання, адже рятує правильну поставу дитини. Загалом усе це коштуватиме від 650 грн.

Швидко, модно та дорого

Великі набори шкільних канцтоварів сягають 2,5 тис. грн. Не треба нічого шукати і будете впевнені, що все яскраве, в одному дизайні, досить якісне, у модних зображеннях. Наприклад, із чудернацьким Хагі Вагі. Що входить до наборів? Чого там тільки не буває, окрім того, що вже згадувалося! Рахівниця, набори дизайнерського картону (з малюнками, з візерунками) та білого, блокноти з білими та кольоровими сторінками, фломастери, маркери, кольорові ручки, гелева ручка-іграшка, а також «шпигунська» ручка, слід якої зникає. Для занять «Я досліджую світ» є пінцет та набір для створення гербаріїв, науковий набір для експериментів, пісочний годинник, збільшувальне скло. У набір можуть входити навіть ланч-бокс, пляшка для води та сумка для взуття, аби все було в одному стилі. Найдивовижніші елементи, на які можна натрапити: годинник-календар, віяло з дорожніми знаками (на кшталт віяла літер), маленька дошка для малювання, геометричні об’ємні та відповідні пласкі фігури. А ще подарункові елементи: браслети, слайми та інше, що точно не потрібне в класі. 

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: