п`ятниця, 29 березня

Частка президента України в Roshen передана в управління Rothschild Trust

Фонд “Прайм Ессетс Капітал”, бенефіціаром якого є президент України Петро Порошенко, в рамках передачі його 85% частки в кондитерській корпорації Roshen в управління в незалежний “сліпий” траст (blind trust) Rothschild Trust, оплатив цією часткою покупку кіпрської CEE Confectionary Investments Limited .

Загальний обсяг ринкових угод 25 березня 2016 року у суму EUR3 млн 926,16 тис, повідомляє interfax.com.ua

За даними авторів програми, кіпрська CEE Confectionary Investments Limited, що належить Prime Asset Partners Limited (BVI) (була раніше створена П.Порошенко), довипустити 18 тис. Акцій номіналом EUR1 і продала їх за ціною EUR218,12 за штуку.

“Слідство.Інфо” стверджує, що оплата була здійснена грошовими коштами, хоча радник П.Порошенко керуючий партнер інвестгрупи ICU Макар Пасенюк вказував їм на неправильне прочитання документів в частині форми оплати, заявляючи, що акції були оплачені 85% часткою “Прайм Ессетс Капітал” в ТОВ “Центрально-Європейська кондитерська компанія” (ЦЕКК) – холдингової компанії Roshen.

Юристи, які відповідали за передачу активів П.Порошенко в довірчу власність Rothschild, в коментарі агентству в четвер також заявили, що 25 березня 2016 року в акціонерний капітал кіпрської компанії була передана частка “Прайм Ессетс Капітал” в Roshen та саме ця частка і була оплатою за акції кіпрської компанії.

“При цьому іноземні банківські рахунки не відчинялися, обігу грошових коштів не було, і передача акцій відбувалася в рамках процедури передачі активів П.Порошенко в довірчу власність компанії Rothschild. Тому твердження авторів програми” Слідство.Інфо “про нібито виведення за кордон 3926160 євро не відповідає дійсності “, – зазначають юристи.

Вони також вказали, що “Прайм Ессетс Капітал” на початку 2016 року звернулася до Національного банку України та Мінекономрозвитку і отримав роз’яснення, що при здійсненні такого внеску ліцензії на інвестування за кордон отримувати не потрібно, що підтверджено відповідними документами.

Відносно суми угоди радники П.Порошенко пояснили, що оцінна вартість акцій була встановлена в розмірі EUR3 млн 926,16 тис., Що відповідало вартості часток “ЦЕКК” в фінансовому обліку фонду станом на 25 березня 2016 року в 114 млн 964,946 тис. грн за курсом НБУ, про що також були повідомлені журналісти до виходу сюжету.

“ТОВ” ЦЕКК “є українською холдинговою компанією групи Roshen. Внесок часткою в” ЦЕКК “на користь іноземної компанії був необхідним етапом у передачі частки П.Порошенко в” сліпий траст “під керуванням Rothschild. Після проведення цієї операції всі акції CEE Confectionery Investments Ltd (і, відповідно, частка П.Порошенко в Roshen) були передані в довірчу власність Rothschild “, – підкреслюють радники П.Порошенко.

У свою чергу “Слідство.Інфо” повідомляє, що 27 квітня 2016 року в кіпрський реєстру як власника всіх 20 тис. Акцій CEE Confectionary Investments Limited була внесена Rothschild Trust (Schweiz) AG як трасті (trustee) для Prime Asset Capital Trust. За даними авторів програми, за два дні до цього директором кіпрської компанії став заступник гендиректора Roshen Сергій Зайцев.

Відносно цього призначення М.Пасенюк пояснив, що С.Зайцев очолює департамент з зовнішньоекономічної діяльності Roshen і в зв’язку з цим був призначений до складу ради директорів іноземної компанії на перехідний період. “Питання зміни менеджменту холдинговий компаній розглядається Rothschild як трастовим керуючим і буде вирішене ними найближчим часом”, – сказав фінансовий радник П.Порошенко.

Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду президента України в 2014 році заявив про намір продати свої активи, для чого він найняв інвестиційні компанію Rothschild і ICU. Однак у зв’язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року був підписаний договір, за яким він передав свою частку в корпорації Roshen в незалежний “сліпий” траст (blind trust) Rothschild Trust на час свого президента.

В результаті в держреєстрі серед співвласників ТОВ “Центрально-Європейська кондитерська компанія”, холдингової компанії Roshen, місце корпоративного фонду “Прайм Ессетс Кепітал”, в якому об’єднані інші активи П.Порошенко, зайняла нідерландська Roshen Europe BV, проте кінцевим бенефіціаром 85% по- як і раніше вказано П.Порошенко.

Президенту корпорації Roshen В’ячеславу Москалевський належить 13% через інвестфонд “Кондітерінвест”, а ще чотирьом менеджерам – по 0,5%.

Корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Маріупольську (Донецька обл.), Кременчуцьку (Полтавська обл.) І дві Вінницькі кондитерські фабрики, ПАТ “Вінницький молочний завод” Рошен “, Літинський племзавод (обидва – Вінницька обл.), а також Липецьку фабрику “Рошен” (РФ), Клайпеди кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.