Десяток яєць у Львові в середньому коштує більш ніж 50 гривень. Здорожчання відбулось наприкінці жовтня і зумовлене кількома чинниками.
Про те, що впливає на ціни та скільки сьогодні коштують продукти на Львівщині, розповідає журналістка ІА Дивись.info.
«Яйця, порівняно з минулим роком, подорожчали на 58%», — коментує Тетяна Попович, яка є керівницею відділу маркетингу оптового ринку «Шувар» у Львові. І каже, то в аналогічний період ціни сягали 37 гривень за десяток.
З її слів, різке зростання цін на яйця цього сезону в Україні зумовлене кількома факторами.
- Сезонні зміни: Восени продуктивність курей знижується через похолодання, що впливає на зменшення виробництва яєць.
- Зростання цін на корми: Відновлення цін на зернові призвело до підвищення вартості кормів для птиці, що збільшило собівартість виробництва яєць. На ринку присутнє лише вітчизняне столове яйце, оскільки Україна є нетто-експортером яєць.
Щодо сезонності, то це підтверджує перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Він пояснює, що жовтень та листопад є традиційними місяцями, коли вартість яєць дорожчає.
Окрім цього, похолодання впливають на зниження продуктивності курей, у тому числі й на промислових господарствах.
Пан Висоцький переконує, що у жовтні нинішнього року виробництво яєць було на 5% менше, ніж торік.
«Фактично аналіз попередніх періодів у ринковій тенденції показує, що надалі не варто очікувати суттєвих ринкових коливань. Щодо суттєвих змін цін. Практика 2-річної давнини показала, що початок листопада — це пік, і потім відбувається поступове вирівнювання і зниження цін», — говорить перший заступник міністра аграрної політики та продовольства.
Що з цінами на продукти на Львівщині
Вони подорожчали, стверджують у Головному управлінні статистики регіону. Споживчі ціни у жовтні теперішнього року зросли 3,1%, якщо порівнювати із вереснем.
Згідно з статистикою, подорожчали такі продукти харчування, як:
- овочі на 19,8%,
- яйця – на 16,1%,
- фрукти – на 8,4%,
- масло вершкове – на 5,9%,
- крупи гречані, манні, ячні, пшеничні – на 5,4–3,8%,
- молоко – на 3,6%,
- макаронні вироби з м’яких сортів пшениці,
- кава – на 3,2%,
- сметана – на 2,7%,
- птиця (тушки курячі) – на 2,5%,
- олія соняшникова – на 2,2%,
- кисломолочна продукція – на 2,1%,
- яловичина – на 2,0%,
- борошно пшеничне – на 1,2%,
- хліб – на 1,1%.
Водночас, на 2,1% подешевшав цукор, а також:
- на 2,0% – кондитерські вироби з цукру, мед,
- на 1,4% – окремі порційні частини курячі, на 0,9% – м’ясо свинини,
- на 0,5% – риба морожена.
Підтримайте проект на Patreon