60 тисяч українців помилково отримали від держави по 6500 грн

Станом на початок вересня понад 4,7 млн українців, які втратили доходи під час війни, отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 6,5 тис. грн. Загалом за програмою «єПідтримка» українцям держава виплатила 30,9 млрд грн, повідомила платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот» із посиланням на дані Міністерства економіки.

Джерело: ZAHID.NET.

Водночас 390 млн грн було виплачено неправомірно. Тобто 60 тис. українців отримали по 6500 грн, не маючи на це підстав. При цьому, майже чверть таких отримувачів – 14,5 тис. бюджетників – вже повернули гроші до державного бюджету.

У Мінекономіки зазначили, що усі ці громадяни є працівниками бюджетних установ – тобто їм не повинна була виплачуватися ця допомога, адже вони отримували зарплату з держбюджету в повному обсязі. Повернуті гроші повинні бути направлені на потреби національної безпеки та оборони.

Нагадаємо, що спершу програму «єПідтримка» запустили наприкінці 2021 року для виплати 1000 грн вакцинованим від Covid-19. У березні Кабмін перезапустив «єПідтримку». Уряд виплачував 6500 грн кожному найманому працівникові та ФОПу, у якого війна забрала роботу. Зокрема, гроші отримували жителі регіонів, які постраждали від бойових дій.

У липні 2022 року програму закрили. Надалі на картку «єПідтримка» можна буде отримати дохід від військових облігацій.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.