Проблема перша: діти не дуже люблять супи. Проблема друга: вмовити їх спробувати щось нове – повноцінний квест. Але ми, здається, вигадали, як з усім цим упоратися: супи з нашої добірки зацікавлять дітей як мінімум незвичайною подачею. А там і спробувати заманеться.
Джерело: Куховарити.
Мінестроне
![](https://kukhovaryty.com/wp-content/uploads/2022/10/sup1-1.jpg)
Цей італійський суп із усього, що є в холодильнику, — чудова альтернатива борщу. Легкий, яскравий, а головне – “як у піцерії, пам’ятаєш ми з тобою минулого разу пробували”. І так, у ньому є макарони, а значить, суп точно зайде на ура.
Інгредієнти для супу:
- бульйон – 1 л
- картопля – 1 шт.
- помідор – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля-порей – 1 шт.
- макарони – 150 г
- стручкова квасоля – 70 г
- горошок заморожений – 40 г
- часник – 2 зубчики
- олія – 1 ст. л.
- сіль та перець – за смаком
- зелень – для подачі
Процес приготування:
Бульйон можна використовувати будь-який. Можна зварити домашній курячий бульйон, бульйон на яловичині, овочевий бульйон або взагалі скористатися бульйонними кубиками, виготовленими власноруч. На ваш розсуд.
Часник і цибулю очищаємо і подрібнюємо. Обсмажуємо в сотейнику на олії до золотистого кольору – не пересмажте, інакше вони будуть гірчити.
Помідор опускаємо в окріп, а потім у крижану воду і очищаємо від шкірки. Нарізаємо кубиками. Моркву і картоплю чистимо і теж ріжемо.
Перекладаємо часник та цибулю в каструлю, додаємо нарізані овочі, заливаємо бульйоном і варимо 10 хвилин на середньому вогні. Додаємо заморожений горошок і стручкову квасолю (можна також заморожену), дрібну пасту (саме час згадати про фігурні макарони у вигляді бантиків, літер та цифр) і варимо ще 10 хвилин.
Солимо, перчимо. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися 10-15 хвилин. Зелень миємо, дрібно ріжемо і подаємо на дошці. Нехай кожен сам прикрасить свою порцію мінестроне.
Картопляний крем-суп
![](https://kukhovaryty.com/wp-content/uploads/2022/10/sup2-1.jpg)
Неймовірно ніжний і з сухариками — а як відомо, все, що подається із сухариками, з’їдається дітьми до останньої ложки.
Інгредієнти для супу:
- картопля – 1 кг
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- вершки – 150 мл
- масло вершкове та олія для пасерування
Для подачі
- сир – 85 г
- сухарики
- бекон – смужки за кількістю порцій супу
- зелень
Процес приготування:
Картоплю миємо, чистимо, розрізаємо навпіл (щоб вона швидше зварилася), заливаємо водою і ставимо на вогонь. Цибулю та моркву очищаємо, цибулю подрібнюємо, моркву натираємо на великій тертці. Пасеруємо овочі на суміші вершкового масла та олії.
Хвилин за 10 до повної готовності картоплі відправляємо в каструлю моркву з цибулею.
Бекон нарізаємо на смужки і обсмажуємо на сухій сковороді до хрусткої скоринки. А сир натираємо на дрібній тертці.
Виловлюємо з бульйону картоплю та овочі шумівкою, перекладаємо в чашу блендера з невеликою кількістю бульйону і збиваємо в пюре. Воно має бути ідеально однорідним, без жодного шматочка/грудочки. Повертаємо масу назад у каструлю і знову на вогонь.
Додаємо вершки, солимо, перчимо і доводимо суп до кипіння.
Білий хліб ріжемо на кубики, викладаємо на деко з силіконовим килимком або пергаментом, збризкуємо оливковою олією (можете присипати італійськими або прованськими травами) і відправляємо в розігріту до 150 градусів духовку на 10 хвилин, щоб сухарики повинні стати золотистими.
Розливаємо суп по тарілках, і в кожну кладемо смужку бекону, дрібку сиру та дрібку зелені. А сухарики подаємо в окремій піалі – нехай діти кладуть скільки забажають. Головне правило тут: їсти їх тільки разом із супом!
Яскравий суп із сочевиці
![](https://kukhovaryty.com/wp-content/uploads/2022/10/sup3-1.jpg)
Це майже як гороховий суп, тільки вариться швидше, а ще яскравіший і цікавіший за смаком, адже можна змішати помаранчеву та зелену сочевицю. І, до речі, поки ви варите суп, діти можуть зробити аплікацію із залишків бобових – вирізаємо з картону баночку, даємо клей та пропонуємо зробити візерунки. Хто впорається зі своїм завданням швидше?
Інгредієнти для супу:
- бульйон – 1,5 л
- сочевиця помаранчева – 100 г
- картопля – 3 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 2 шт.
- помідори – 2 шт.
- олія — для смаження
- сіль, перець, спеції – за смаком
- зелень – для подачі
Процес приготування:
Можна варити суп на курячому бульйоні, а можна зробити його чисто овочевим. На ваш розсуд.
Ставимо каструлю з водою або бульйоном на плиту, сильний вогонь і доводимо до кипіння.
Цибулю та моркву чистимо, цибулю дрібно ріжемо, а моркву натираємо на великій тертці. Картоплю очищаємо та нарізаємо невеликими кубиками.
Спочатку відправляємо в каструлю картоплю та сочевицю, солимо і варимо 10-15 хвилин до готовності обох інгредієнтів. Цибулю з морквою пасеруємо на олії і, коли сочевиця звариться, відправляємо їх у суп. Помідори ріжемо на невеликі кубики і відправляємо в суп.
Зелень миємо, обсушуємо і подрібнюємо.
Солимо і перчимо суп із сочевиці за смаком. Не забудьте додати лавровий листочок — адже кожен, хто виловить його з тарілки, зможе загадати бажання, і воно обов’язково здійсниться!
Підтримайте проект на Patreon