Що таке кальвадос і як його пити – розповідає ALCOMAG

149

Хоча кальвадос і не належить до найбільш відомих алкогольних напоїв Франції, поступаючись у своїй популярності вину, шампанському та коньяку, цей оригінальний бренді заслуговує на увагу кожного поціновувача міцних напоїв.

Замовляйте алкоголь в інтернет-магазині з гарантією справжності! Персональні сомельє магазину ALCOMAG допоможуть вам підібрати ідеальний напій на ваш смак та бюджет.

Що таке кальвадос? Це міцний бренді, який виробляється методом дистиляції з яблучного сидру. Іноді в якості альтернативи використовується грушева сировина. Хоча в нашій країні цей напій поки не дуже широко відомий, він має тривалу історію. Перші згадки про нього у французьких джерелах датуються ще 16-м століттям. Сьогодні кальвадос поступово виходить за рамки локальної популярності і з’являється на прилавках спеціалізованих магазинів по всьому світу.

Історична довідка

Приголомшливий успіх французьких коньяків на довгий час залишив кальвадосу незавидний статус простого селянського алкоголю. На щастя, виробники кальвадосу не стали миритися з такою долею і поступово почали покращувати якість алкоголю. Вже сучасні гурмани змогли оцінити його по достоїнству і поліпшити репутацію яблучного бренді.

Зараз кальвадос вже зараховується до категорії елітного алкоголю, а технологія його виробництва контролюється на державному рівні. Згідно з французьким законодавством, проводити його можна тільки на території Нормандії – це регіон на півночі країни.

Перший законодавчий акт, який стосувався напою, а саме прав і обов’язків виробників, був прийнятий ще в середині 18-го століття. Престижний статус АОС, який свідчить про контроль над якістю і походженням напою, кальвадос отримав вже в 20-му столітті. Разом з ним було отримано і ексклюзивне право займатися виробництвом кальвадосу виключно на території Нормандії.

Культура пиття

Кальвадос, так само, як і коньяк, прийнято вживати в якості самостійного напою, а не як додаток до гастрономії. Сомельє рекомендують його подавати як аперитив або дижестив. Для подачі перед початком трапези підходять молоді спирти у віці до трьох років. Для дижестива краще вибирати більш зрілі і вишукані спирти.

З плином часу у кальвадосі з’являється складна смакоароматична палітра, а також густий бархатистий післясмак.

Щоб напій міг довго зберігати свої смакові якості, його необхідно зберігати вертикально при температурі у рамках 5-15 градусів, захищаючи від впливу прямих сонячних променів. Завдяки своєму міцному характеру він зможе довго зберігати свої смакові якості, навіть якщо пляшка була відкрита.

Ми однозначно радимо спробувати кальвадос всім поціновувачам міцного алкоголю. Серед французів він зараз користується величезною популярністю, а цей народ складно дорікнути у доброму смаку на алкоголь.