“Політичної біжутерії не ношу!”: День народження у легендарної Ліни Костенко – як поетеса стала музою для українських музикантів

Ліна Василівна Костенко 19 березня святкує свій 94-й День народження! І вже багато десятиліть її слово незмінно – на вершині популярності. Ми не скажемо жодного величного слова, бо всі вони давно затерті. Але від щирого серця вітаємо Ліну Василівну! Навіть у цей складний час війни, бо ми продовжуємо жити і планувати майбутнє. Пропонуємо вам послухати кілька пісень – на слова її віршів.
Джерело: 5.ua.
  • У дитинстві Ліна Василівна мріяла стати льотчицею. Якось вона змайструвала саморобний парашут зі старої маминої парасолі та простирадла, піднялася на горище і стрибнула. Тоді вона ледве не загинула, і з мрією дитинства було покінчено. Уже дорослою Костенко стала педагогом і згодом відкрила талант до поезії.
  • 1963 р. Ліна Костенко та Аркадій Добровольський написали сценарій до фільму “Перевірте свої годинники”, в якому йшлося про українських поетів, загиблих під час Другої світової. Фільм зняли 1964-го, але… на екрани він так і не вийшов. Остаточний варіант “Хто повернеться – долюбить” змінили настільки, що письменниця відмовилася від авторства.
  • За часів СРСР поетеса була дисиденткою. За це її твори заборонили для друку на цілих 14 років. Це був важкий удар, і письменниця навіть оголосила голодування. Та акція протесту результату не дала, довелося навчитися жити у творчій ізоляції. Саме тоді вона написала найвідоміші твори “Берестечко” і “Маруся Чурай”.
  • Кажуть, що молода Костенко була екстравагантною і багато палила. Поет Дмитро Павличко навіть зізнавався, що беріг коробку сірників, придбаних кількадесят років тому спеціально, щоб запалювати Ліні цигарку. “Вона тоді курила. Приїхала одного разу з Москви до мене в гості до Львова, то я їй ті сірники купив. Не дуже схвалював, але вона була екстравагантна. І досі бережу їх”, – розповів поет.
  • Костенко відмовилась від звання Героя України – це було за президентства Віктора Ющенка. Відтоді її слова “Політичної біжутерії не ношу” стали крилатими. Ющенко навіть приходив до поетеси додому. Ірина Геращенко, яка супроводжувала президента, згадувала: “Ми піднялися сходами і подзвонили. Під квартирою стояв хлопець з пресслужби з червоними вухами, і руки його трусилися. “Вона не відкриє”, – прошепотів він. “Дорога Ліно Василівно, це Ющенко!”. Двері відчинилися, на порозі стояла Ліна Костенко, дозволила президенту і мені зайти. Я й досі пам’ятаю нашу розмову, яка почалася з сурової виволочки за те, що хлопець, який трезвонив у двері, говорив російською”…

“…І КОЖЕН ФІНІШ – ЦЕ, ПО СУТІ, СТАРТ”

Цей рядок давно став одним із найпопулярніших українських афоризмів. Та й узагалі твори Ліни Василівни можна сміливо і нескінченно розбирати на цитати… А ця пісня Віталія Козловського ще довго звучатиме у вашій голові.

“ВЕЧІРНЄ СОНЦЕ, ДЯКУЮ ЗА ДЕНЬ…”

2015 року гурт “Брутто” випустив пісню на слова Ліни Костенко – обрали вірша “Вечірнє сонце”. Мабуть, спокій композиції й унікальні слова підняли її на вершину популярності – нині в YouTube вона має близько 3,5 млн переглядів.

“…ТРАПЛЯЮТЬСЯ ІЩЕ НЕАНДЕРТАЛЬЦІ…”

Вірш “Неандертальці” поетеса опублікувала 2013 року. Дуже швидко він був підхоплений переможницею “Євробачення” Джамалою… Воістину, цій пісні судилося бути хітом.

“МОЄМУ СЕРЦЮ СНИШСЯ ТИ…”

Пісня на щемливі слова Ліни Костенко. З вуст неперевершеної Оксани Мухи. Вам вистачить секунди, щоб заслухатися.

“ЛЮДИНА НІБИТО НЕ ЛІТАЄ…”

А ви маєте свої крила? Які вони? ILCHY співає пісню на слова окриленої Ліни Костенко.

“…ЩАСТЯ ЗІТКАНЕ З ПРОЩАНЬ…”

Ці рядки переспівані і прочитані безлічі й безлічі разів. Папір, на якому вони написані, можна затерти, на відміну від почуттів і емоцій. Ця пісня одна з багатьох на слова Ліни Костенко – у виконанні Ольги Богомолець.

“Я ЗНАЮ, ЩО ВИ Є…”

“До 90-ї річниці великої української поетеси Ліни Костенко вирішив наповнити рядки її поезії музикою, що живе в моїй душі”, – написав виконавець Grohotsky під своїм свіжим відео.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.