п`ятниця, 26 квітня

Офіційно: держкіно заборонило всі сезони серіалу “Свати” від “Квартал 95”

Держкіно скасувало державну реєстрацію і визнало недійсними прокатні посвідчення на всі сезони серіалу «Свати».

серіал свати заборонили

Про це повідомив голова відомства Пилип Іллєнко. Такому рішенню передувала ціла низка подій.

Міністерство культури України внесло до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці держави, російського актора Федора Добронравова, виконавця однієї із головних ролей серіалу «Свати», повідомляє zaxid.net.

Підставою для цього стала підтримка актором агресивної політики РФ щодо України та анексія Криму.

Така позиція актора спричинилася до того, що 22 листопада СБУ заборонила йому в’їзд в Україну терміном на 3 роки.

«Співробітники спецслужби задокументували, що росіянин неодноразово дозволяв собі антиукраїнські публічні заяви, в яких, зокрема, підтримував анексію Криму Росією. Правоохоронці також зафіксували численні відвідування Добронравовим тимчасово анексованого півострова з порушенням порядку, встановленого Законом України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», – йдеться у офіційному повідомленні СБУ.

Проте заборона на в’їзд ще не означала автоматичної заборони показу серіалу на українських телеканалах. Нагадаємо, що раніше заборону на в’їзд до країни отримали інші актори «Сватів», це сталося із Миколою Добриніним та Людмилою Артем’євою. Проте серіал і далі транслюють. Чому?

Процедура заборони

Для того, щоб фільм чи серіал могли показувати в Україні, він має отримати прокатне посвідчення, яке видає Держкіно. Тож саме Держкіно має право не видавати нове посвідчення або відкликати уже існуюче.

Підставою для заборони, точніше для невидачі посвідчення, згідно із законом України «Про кінематографію», є:

– у фільмі або серіалі знялися російські діячі культури, внесені Мінкультом до «чорного списку» (саме до цього списку було внесено 28 листопада Федора Добронравова);

– у фільмі або серіалі популяризуються російські органи влади, зокрема силові (це стосується розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів, незалежно від країни походження, вироблених після 1 серпня 1991 року);

– фільми або серіали створюють позитивний образ працівників радянських органів держбезпеки;

– фільми або серіали виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

– у фільмі або серіалі пропагується винятковість, зверхність або неповноцінність осіб за ознаками їхніх релігійних переконань, належності до певної нації або раси, статі, майнового стану та соціального походження;

– всі фільми чи серіали російського виробництва, вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року (це стосується телепоказів).

Таким чином, Мінкультури, яке внесло Добронравова до «чорних списків», мало передати відповідні документи до Держкіно. На їх підставі відомство й відкликало прокатне посвідчення серіалу. Ані Мінкульт безпосередньо, ані СБУ таких повноважень не мають.

За та проти

Тим не менше саме до СБУ звернувся один із авторів серіалу та його головний адепт Володимир Зеленський. У емоційному відеозвернені він заявив, що «серіал люблять мільйони. І якщо зараз задача СБУ та всіх наших комітетів – просто забрати серіал у людей, то ви так і скажіть. Цей серіал придуманий мною. Цей серіал зроблений нашими людьми. Якого чорта ви там щось пропонуєте?».

На це відеозвернення не менш емоційно відреагували чиновники, політики та представники шоу-бізнесу.

«У студії розуміли, що є ймовірність заборони на показ їхньої продукції. І тут вони почали звинувачувати всіх підряд. Нехай подивляться на себе: чим вони займаються. Вони самі створили ризики для свого бізнесу. Навіщо працювати з такими персонажами?», – заявив голова Держкіно Пилип Іллєнко, який вважає, що «тільки одна студія на четвертому році війни продовжує знімати у своїх фільмах актора, який перейшов усі межі в заявах на адресу нашої країни».

Також чимало українських митців та громадських активістів написали звернення до Мінкульту, у якому вимагали внести Добронравова до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці України. Щоправда, міністерство встигло зробити це до його публікації.

«Очистити український культурно-інформаційний простір від прибічників російської агресії – Ваш святий обов’язок і Ваша відповідальність перед українською державою та народом!», – йдеться у звернені, яке підписали колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв, акторка Ірма Вітовська, кінорежисер Іван Сауткін, музиканти Іван Леньо та Олександр Ярмола, письмменники Василь Шкляр, Андрій Кокотюха та Юрій Винничук та інші.

Проте чимало представників кіноіндустрії, такі як актори Станіслав Боклан, Олеся Жураковська, Катерина Кістень, телеведучий Юрій Горбунов тощо, вважають, що така заборона вдарить не по російськму актору, а по українській команді, яка робить серіал.

Виступила на захист «Сватів» і колишня «покурорка» анексованого Криму, зараз депутатка Держдуми Наталія Поклонська. «Рішення спецслужб України, про яке говорить В. Зеленський, на перший погляд, є абсурдним, але насправді добре показує те, з чим бореться «служба безпеки України». Їх головна мета сьогодні – знищити непорушний зв’язок між народами Росії і України, знищити мову, знищити традиції, знищити справжню, добру і красиву Україну», – заявила вона.

Нагадаємо, «Свати» – комедійний серіал студії «Квартал 95». Уже вийшло шість сезонів серіалу. Влітку 2017 року стало відомо про початок зйомок сьомого сезону, які тривають у Білорусі. Прем’єра фільму була запланована на 2018 рік.

Цікаво, що саме в той момент, коли з’явилося повідомлення Пилипа Іллєнка про заборону серіалу, на каналі «1+1» показували його чергову серію.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.