“Доброго вечора, ми з України”: кому належить відома фраза і хто її такою зробив

Фраза “Доброго вечора, ми з України” підіймає дух українців з перших днів війни. Вона вже стала маркером на означення приналежності до нації, яка веде боротьбу.

Артем Ткаченко

Артем Ткаченко з PROBASS ∆ HARDI радий, що їхній трек піднімає бойовий дух українців

Її використовують журналісти на телебаченні, як дружнє вітання між собою, знімають патріотичне відео з військовими, створюють меми та кліпи.

Популярності фразі додав і голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, який з цих слів розпочинав кожне своє відеозвернення.

То хто придумав “Доброго вечора, ми з України”, і чий голос звучить у відомому треку?

ВВС News Україна поговорила зі співавтором популярної фрази Артемом Ткаченком, він же Dj Probass.

доброго вечора

Трек “Доброго вечора (Where are you from) на початок травня набрав 7 млн переглядів на YouTube

Дуже гучно і містично

Ще задовго до війни, 29 жовтня, коли про скупчення російських військ поблизу кордону з Україною лише писала іноземна преса, два саунд-продюсери з Кременчука Артем Ткаченко та Максим Мокренко, відомі як PROBASS ∆ HARDI випустили трек “Доброго вечора” (Where are you from).

У ньому зміксували електронну музику та українські фольклорні мотиви і додали єдину фразу на початку – “Доброго вечора, ми з України”.

Віталій Кім

Віталій Кім кожне відеозвернення розпочинає фразою “Доброго вечора вечора. Ми з України”

Трек швидко став популярним. На початок травня він мав уже 7 млн переглядів на YouTube та 600 тисяч кліпів під цей трек у TikTok.

“Ми три роки працюємо разом. Були треки, які крутили на радіо, вони посідали якісь місця в чартах. Але чогось не вистарчало. “Доброго вечора” пролунав дуже гучно і підірвав усі наші здобутки”, – розповів ВВС News Україна Артем Ткаченко.

У колективу виникла ідея поєднувати у своїй музиці мелодику та звучання українських інструментів і співу та електронну музику.

Для цього, каже Артем, вони з Максимом слухали народну музику, автентичний спів та інтерв’ю етногуртів, які популяризують Україну.

Так їм трапилася фраза “Доброго вечора, ми з України”. Її сказав у розмові з канадським радіо фронтмен гурту “ДахаБраха” Марко Галаневич. Саме його голос звучить у популярному треку.

“Для мене як для музиканта це дуже містична тема. “ДахаБраха” дуже давно популяризують Україну за її межами. Тому дуже символічно, що трек саме з голосом лідера гурту став таким популярним”, – розповідає Dj Probass.

“Це також їхній вклад у нашу перемогу, яка відбудеться дуже скоро. Я в цьому впевнений, як і всі українці”, – додає він.

дахабраха

Гурт “ДахаБраха” і його фронтмен Марко Галаневич

Діджеї “засемплили” фразу-вітання і вона, на їх думку, дуже органічно лягла у цей трек.

“Навіть не було думки переозвучити чи перезаписати цю фразу. Не та енергетика була б, не той посил”, – каже Артем.

Готовий трек “Доброго вечора” PROBASS ∆ HARDI дали послухати гурту “ДахаБраха”.

Артем зізнається, що вони розраховували на колаборацію, яка зараз така популярна між гуртами і виконавцями. Але “ДахаБраха” послухали трек, сказали, що класно і поїхали у турне.

“Коли трек вже почав віруситися у тіктоку і набрав 100 тисяч, вони зняли тікток з цим треком і написали нам”, – згадує Dj Probass і додає, що колаборація обов’язково відбудеться після перемоги і робота в цьому напрямку вже почалася.

Музичний фронт

Артем Ткаченко щасливий, що музика не стоїть осторонь у війні й допомагає ,підтримати бойовий дух українців.

“Нам написали друзі, які в перші дні війни виїжджали з Києва і слухали наш трек. Він надихав і підтримував у цій небезпечній і нелегкій подорожі. Це і є наш музичний фронт”, – розповідає діджей.

доброго вечора

АВТОР ФОТО,ВІТАЛІЙ КІМ/TELEGRAM

За час війни PROBASS ∆ HARDI випустили ще два треки патріотичного спрямування. Один з них – “Козаки йдуть” – закликає дати відсіч ворогу й обороняти свою країну. Інший – “Настане день” – про віру в перемогу, яка обов’язково настане.

Артем Ткаченко активно волонтерить. У рідному Кременчуку разом з однодумцями створив волонтерський центр, який допомагає як постраждалим від війни регіонам України, так і вимушено переміщеним особам, які приїхали на Полтавщину.

Суміщати музику і волонтерство майже неможливо, каже Артем, хоча й готується до благодійних виступів онлайн.

артем пробас

АВТОР ФОТО,DJPROBASS

Попри те, що фраза “Доброго вечора, ми з України” стала настільки популярною, що її використовують у різних відео та життєвих ситуаціях, у діджея немає ревнощів чи образ.

“Наша робота була тоді, коли ми писали трек. Коли ми його випустили, він перестав бути нашим. Кожен, хто його слухає, додає у нього свої смисли”, – каже співавтор треку “Доброго вечора”.

PROBASS ∆ HARDI щасливі, що змогли своїм треком об’єднати та підтримати стількох українців.

“Підтримка дуже потрібна усім нам. Якщо музика допомагає хоча б на один день пришвидшити нашу перемогу, це найголовніше”, – каже Артем Ткаченко.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.