п`ятниця, 19 квітня

Коли починається Великий піст у 2019 році та як до нього підготуватися

Великий піст 2019: коли починається, скільки триває і що можна їсти під час посту.

Коли починається Великий піст у 2019 році? Таке питання особливо цікавить віруючих і тих людей, хто вирішив цьогоріч постити. Ми розповімо про дати початку і закінчення Великого посту 2019, правила харчування, а також продукти, які можна їсти в цей період, а від чого бажано відмовитися.

  • Коли починається і закінчується Великий піст 2019

Великий піст не має фіксованої дати, він щорічно випадає на різні дні і навіть місяці. Справа в тому, що його дата безпосередньо залежить від свята світлого Воскресіння Христового.

Великий піст завершується Великоднем, а починається рівно за сім тижнів до нього, відразу ж після Масляної. У 2019 році православний Великдень святкується 28 квітня. Відповідно Великий піст починається у понеділок, 11 березня, а закінчується у суботу, 27 квітня.

Це найсерйозніший і тривалий пост, протягом якого віруючі проводять час у молитвах і роздумах над життям, а також займаються духовним і фізичним очищенням, обмежуючи себе в їжі, розвагах, поведінці.

  • Великий піст в 2019 році: правила харчування і обмеження в їжі

Великий піст вимагає від віруючих відмови від м’ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. В деякі дні обмеження також стосується риби, олії, вина, вареної їжі.

Перший і останній тижні Великого посту за церковним Статутом є найсуворішими щодо їжі. Є дні повного утримання від їжі.

11 березня, перший понеділок – прийнято нічого не їсти.

Понеділок, середа, п’ятниця – дозволено : хліб, зелень, сирі та солоні овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а також відвари або настої трав, фруктів і ягід, квас.

Вівторок, четвер – дозволена гаряча їжа, тобто та, що пройшла теплову обробку, варена, печена, без олії.

Субота, неділя та святкові дні – дозволена їжа з олією та вино.

7 квітня на Благовіщення Пресвятої Богородиці – дозволена гаряча їжа з олією, вино і риба.

20 квітня, Лазарева субота – також дозволяє вживання рибної ікри.

21 квітня, Вербна неділя – у меню можна додати рибу.

26 квітня, Страсна п’ятниця – не можна нічого їсти.

Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров’ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування.

Слід зазначити, що, незважаючи на всю суворість церковного статуту, прості віруючі можуть робити послаблення під час посту. Перш ніж починати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.

Телеканал Україна

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: