Пропонуємо п’ять оригінальних рецептів салатів від Пані Стефи замість олів’є та оселедцю під шубою.
Салатка з червоної капусти, з оселедцем і фасолькою
Червона капуста є твердішою, ніж біла, тому її слід тоненько нашаткувати і спарити соленим окропом. Уже спарену капусту заправити сіллю, цукром і цитриновим соком та гарно вим’яти. Цибулю порізати на тоненькі півкільця і дом’яти до капусти.
Оселедець почистити від шкірки і порізати на шматочки. Яблуко натерти на грубій терці. Заздалегідь зварену фасольку відцідити від юшки.
У глибокій тарілці з’єднати всі компоненти і заправити олійкою або майонезом.
Салатка з зеленого горошку
Інтредієнти:
– пів банки зеленого горошку;
– 1-2 яблука;
– варена морква;
– 2-3 ложки домашнього майонезу;
– 1 ложка сметани;
– 2 стручки маринованої солодкої паприки;
– сіль, цукор.
Горошок без заливи вимішати з натертими на грубій терці яблуками, морквою, нарізаною дрібними кубиками, посолити, додати за смаком цукру, викласти в салятерку, полити майонезом зі сметаною, прикрасити плястерками маринованої солодкої паприки.
А ще з горошку (байдуже – мороженого чи свіжого) можна зробити дуже смачну теплу салатку – в вершковому соусі, з кропом і м’яткою.
Дзьобачки
Це не просто кумедне слово, але й прекрасна салатка. За походженням вони, нібито закарпатські, і там вони є чимось схожим до грузинського лобіо – зварені фасолі, заправлені запражкою з цибулі-моркви-паприки, або горіхів-часнику.
Замочити на ніч і зварити фасолю – бажано яськи, але як нема, то можна і іншу, але таку щоб була сипка, не розварювалася, це важливо! Ну або можна купити якусь консервовану фасолю, але не в помідоровому соусі, чи щось типу, а «просто фасолю».
Селеру порізати соломкою і підсмажити до легкого рум’янцю. Смажити в «режимі картоплі», тобто не на маленькому вогні.
Цибулю порізати півкільцями і коли селера з буде вже легко рум’яна – додати і підсмажити разом із селерою. В кінці дати дрібку цукру.
Зеленину петрушки і горіхів дрібно посікти.
Змішати в мисці фасолю, селеру з цибулею, зеленину з горіхами. Доправити олійкою, сіллю-перцем (має бути добре поперченою), можна соку з цитрини або бальзаміку. Якщо дуже хочеться, то дати тонконарізаного квашеного огірка або яблука.
Салатка з фенхелю та помаранчами
– голівка свіжого фенхелю;
– 1-2 свіжі помаранчі;
– оливкова олія – має бути добра, запашна;
– чорний перець свіжомелений або подріблений;
– морська сіль;
– дрібка.
Фенхель найкраще розрізати навпіл а потім або на «терці-мандоліні» або ножем – на тонкі плястерки. Помаранч почистити від шкірки, і порізати на тонкі плястерки – круглі чи пів круглі. Кісточки вибрати. У глибокій тарілці акуратно змішати, поперчити, ледь підсолити, заправити олією. Зверху притрусити тоненько порізаною зелениною фенхелю. А ще можна додати помаранчевої цедри.
Капустяна салатка з арахісом і родзинками, «як в корчмі на Руській»
– невелика капустина;
– невелика морквина;
– кілька стебел кропу;
сіль, цукор, чорний перець, ложка оцету (можна замінити цитриновим соком);
– трошки арахісу (без сторонніх запахів, просто смажений солений арахіс);
– трішки родзинок;
– оливкова олія.
Капусту нашаткувати тоненько, посолити, поцукрувати, додати оцту і перемішати. Додати трішки свіжозмеленого перцю і попробувати, щоб було смачно. Додати, якщо чогось бракує. Натерти туди моркву на грубій терці і порізати кропу
Додати арахіс (посікти, але не дуже дрібно) і родзинки (промити), заправити олією.
Джерело: Tvoemisto.tv за матеріалами з блогу Пані Стефи
Підтримайте проект на Patreon