Як правильно приготувати тісто для вареників: шість найкращих рецептів

Кожна країна світу може похизуватися власними унікальними стравами, які складають основу меню будь-якої національної кухні.

Вареники – це одна з найулюбленіших страв в Україні, їх можна навіть назвати одним з народних символів. Мабуть, не знайдеться в світі українця, який хоча б раз їх не скуштував.

Тісто на вареники має бути еластичним – щоб легко ліпилося, і водночас міцним – щоб вареники не розварювалися. Найпростіше традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використовувати молоко. Існують також рецепти вареничного тіста на кефірі або йогурті. А деякі господині вважають найкращим для вареників заварне тісто.

Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.

У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід відпочити близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці. Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками і – до роботи. До речі, не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.

1. Тісто для вареників на мінералці

Вважають, що тісто на мінеральній воді ідеально підійде для вареників – воно еластичне, м’яке, не прилипає до рук, а також дуже смачне.

Інгредієнти: 1 склянка газованої мінеральної води, 1 яйце, 3,5-4 склянки пшеничного борошна, 3 столові ложки олії, 0,5 чайної ложки солі.

Рецепт. Борошно просіяти, висипати в миску, посолити. Додати яйце, воду і олію. Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна. Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником. Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин.

2. Тісто для вареників на кефірі

Всі кухарі знають, що на кефірі виходить чудове тісто. Його часто використовують як основу для вареників.

Інгредієнти: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 0,5 чайної ложки солі, 0,25 чайної ложки соди.

Рецепт. Борошно просіяти, всипати сіль і соду. У борошні зробити ямку і вилити туди кефір. Всі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. При потребі досипати по жменьці борошна, однак не перестарайтеся – тісто має бути м’яке й еластичне, та водночас не прилипати до рук. Накрити рушником, залишити тісто на півгодини, щоб «відпочило», і можна приступати до ліплення вареників.

3. Тісто для вареників заварне

Деякі українські господині вважають, що заварне тісто – це найкращий варіант для приготування вареників.

Інгредієнти: 3,5 склянки борошна, 1 склянка води, 2 яйця, 0,5 чайної ложки солі.

Рецепт. Півсклянки води змішати з яйцями і сіллю. Збовтати до однорідності. Борошно просіяти. Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць з сіллю і водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно. Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.

4. Тісто для пісних вареників

Цей варіант тіста підійде для тих, хто любить пісні вареники.

Інгредієнти: 3 склянки борошна, 1 склянка холодної води, 0,5 чайної ложки солі.

Рецепт. В охолодженій воді розчинити сіль. Борошно просіяти в миску. Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити не туге тісто, підсипаючи борошно. Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин для «дозрівання». Після чого ще раз вимішати руками і приступати до ліплення вареників.

5. Тісто для вареників з гречаним борошном

Якщо ви тримаєте себе у формі, то рецепт тіста для вареників на основі гречаного борошна стане для вас чудовим вибором.

Інгредієнти: 2 склянки пшеничного борошна, 0,5 склянки гречаного борошна, 1 склянка холодної води, 0,5 чайної ложки солі.

Рецепт. Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати.  У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Руками замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук. Перекласти тісто на стіл або дошку і відразу ж приступати до виліплювання вареників.

6. Тісто для вареників панське

Дуже смачне та ситне тісто, яке надасть особливого смаку вашим вареникам.

Інгредієнти: 4 склянки борошна, 1 склянка молока, 2 столові ложки сметани, 3 яйця, 2 столові ложки олії, 0,5 чайної ложки солі, 1 чайна ложка цукру.

Рецепт. В глибоку миску просіяти борошно. Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою. Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук. Накрити рушником, дати «відпочити» 20-30 хвилин і приступати до роботи.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.