Четвер, 12 червня

Травневі заморозки знизили врожайність на Львівщині. Чи зростуть ціни на ягоди та овочі

Незвично холодний травень цього року нашкодив урожаю. Втрат зазнав врожай ріпаку, ранніх овочів, але найбільше — ягід та плодово-ягідних культур. Це, своєю чергою, може призвести до підвищення цін.

Про це Суспільному розповіла директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

Найхолодніший травень за останні роки

Цьогорічний травень на Львівщині став найхолоднішим за останні кілька років. Як зазначили у Львівському регіональному центрі з гідрометеорології, як перша, так й друга декади травня були дуже холодними й в міру вологими. Температурний режим, який був у другій декаді, характерний першій декаді квітня. Мінімальна температура повітря коливалась від 2 градусів морозу до 2 градусів тепла.

“Заморозки на поверхні ґрунту та висоті двох сантиметрів спостерігались по всій території тривалістю від 2 до 5 днів. Такі погодні умови є малосприятливими для росту і розвитку більшості сільськогосподарських культур”, – зазначили у гідрометцентрі.

Про те, що заморозки у певні дні суттєво вплинули на врожай деяких культур, зазначила і Людмила Гончаренко. Проте, за її словами, ситуація не є критичною і висновки щодо подальшого урожаю робити рано.

Яких втрат зазнали аграрії

Якщо зернові ще нормально переносять зниження температур і мають можливість відновлюватися, то із ріпаком ситуація гірша.

“Найбільше постраждав озимий ріпак, бо приморозки співпали з його цвітінням і запилення відбулось не так, як би це мало бути. Наразі фермери прослідковують зрідженість посівів і сам ріпак є неповний, тобто сформувалось недостатньо зерен. Щодо цукрового буряка, то при тому, що маємо посіяних 15 тисяч гектарів, пересів був лише на площі 120 гектарів. Це не критично, адже менше одного відсотка. Ті фермери, які посіяли ранні кабачки чи картоплю, також відчують втрати на рівні 10-20%. Водночас ще чимало площ залишаються незасіяними, тому не все так погано”, — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку.

За її словами, аграріям ще залишилось посіяти близько 23 тисяч гектарів кукурудзи й близько 2,5 тисяч гектарів гречки. Ці культури можна сіяти наприкінці травня і на початку червня.

Як зазначив у коментарі Суспільному директор Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії наук України Олег Стасів, наразі говорити про критичність тих чи інших культур зарано.

“Коли температурний режим трохи підніметься, тоді буде видно, яка ситуація з тими культурами, які посіяли навесні. Особливо це стосується соняшника. Що стосується озимих культур, то є місця, де заморозки зачепили ячмінь, а є, де ріпак. Наприклад, у Дрогобицькому, Стрийському районах ріпак постраждав від погодних умов, і тепер відстає у розвитку. Врожайність точно буде нижчою, але це не надто критично. Для аграріїв важливим є температурний режим вночі. Сподіваємось, що температура вночі вже підійметься і скоро ми побачимо, як це відобразиться на культурах: як озимих, так і ярих”, — зазначив Олег Стасів.

Через погодні умови, за словами Людмили Гончаренко, знизилась врожайність ягід і плодово-ягідних культур. В цілому по цій групі, за прогнозами співрозмовниці, недобір врожаю буде на рівні 20-22%. З них найбільше недобору буде по суниці садовій. На окремих ділянках, де був сильний заморозок, втрати врожаю можуть становити від 20 до 50%. Також буде меншим урожай смородини й лохини.

Що стосується кісточкових, то цього року буде недобір по черешні, вишні та сливі. Із яблуками й грушами ситуація дещо краща, втрати можуть скласти близько 10%.

Що буде із цінами на овочі та ягоди

Через втрату частини врожаю цьогоріч овочі та ягоди можуть здорожчати. За словами Людмили Гончаренко, на формування ціни впливають не лише погодні умови, а й усі складові собівартості: заробітна плата, витрати на енергоносії, різноманітні засоби захисту, наприклад, антистресанти (антистресанти – це добрива, які допомагають рослинам вижити в умовах стресу, таких як посуха, спека, морози, перепади температур, захворювання, комахи та інші фактори, що негативно впливають на рослини.).

“Ціни, найімовірніше, зростуть на ягідну групу: черешню, вишню, сливу. Щодо кісточкових, то хоч втрати є несуттєві, але ріст цін помітний вже. Сезонні продукти може і будуть за нижчу ціну, але їх вартість все одно буде високою”, — додала Людмила Гончаренко.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.