Концептуальні заклади Львова асоціюються переважно з мережею ресторанів Локаль “!ФЕСТ” (“Мазох-кафе”, “Дім Легенд”, “Під Золотою Розою” та інші).
Але в місті є багато цікавих тематичних ресторанів і поза локалівською “імперією”. Куди саме слід завітати, якщо “Криївкою” вас вже не здивувати, підкаже VG Львів.
Фотокафе “Фіксаж”
Це не просто ще одне тематичне кафе. Фіксаж – це і клуб за інтересами, де збираються початківці і професійні фотографи. Це також музей старовинної фототехніки, яка зацікавить навіть тих, хто далекий від фотомистецтва. А також – майданчик для проведення майстер – класів. Як і в будь-якому іншому музеї, тут для вас можуть провести екскурсію і розповісти про кожну камеру. Також у “Фіксаж-кафе” працює кіноклуб і проходять кінопокази фільмів 30-60-х років.
Заклад займає два поверхи. Обидва зали умебльовані розкішними голландськими і австрійськими меблями, різьбленими креденсами, дорогими кріслами з майстерною різьбою і плетінням. У меню кафе найрізноманітніші солодощі: тістечка, штруделі, торти, більше 10 видів приготування кави, чай, з алкогольних напоїв – вино і віскі.
Адреса: вул. Князя Романа, 6
Телефон: +38 (063) 021-01-80, +38 (098) 321-34-64
Час роботи: щодня з 10:00 до 22:00.
Cat Cafe
Не кожен має можливість завести вдома кішку. У Львові працює заклад, де ви маєте нагоду за чашечкою кави провести час в компанії цих чудових тварин. Ще донедавна таких закладів було два, але одне припинило існування.
Нагадаємо У Львові закривають кото-кафе, а пухнастим “працівникам” шукають “добрі руки”
Власники котокафе у Львові розповіли, чому насправді його закрили
Відвідувачі можуть розташуватися на зручних диванах або в кріслах-мішках, а для хвостатих приміщення обладнане спеціальними доріжками уздовж стін. Кафе займає кімнату на першому поверсі і чотири кімнати в підвалі, серед яких м’яка кімната, ТВ – кімната і дзеркальний зал.
Заклад має сучасний інтер’єр у яскравих кольорах. В меню салати, гарячі закуски, десерти, кава та чай, молочні коктейлі та алкоголь: вино, віскі, джин та різноманітні коктейлі. У закладі є низка правил. Годувати котів можна тільки спеціальним кормом. Дітям до 12 років не можна брати котів на руки, а дорослим руки потрібно продезинфікувати на вході.
– Наші мешканці мають всі необхідні щеплення, проходять регулярний ветеринарний огляд та перебувають під постійним наглядом наших працівників, – кажуть працівники закладу.
Адреса: вул. Степана Бандери, 47а
Телефон: +38 (097) 650 99 11
Час роботи: щодня з 8:00 до 22:00.
Фан-бар Банка
Це концептуальний демократичний заклад, де всі страви та напої подаються виключно у класичних скляних банках.
В інтер’єрі ресторану домінують прості дерев’яні меблі, але цей аскетизм заклад компенсує гучною компанійською атмосферою і надзвичайно широким асортиментом алкоголю й закусок.
В меню ви знайдете основні страви, салати, невеликі канапки, супи, десерти. Алкоголь представлений різноманітними шотами й лонгами, екстремальними коктейлями, є і традиційні вино, віскі, горілка, джин, а також безалкогольні напої.
Адреса: Проїзд Крива Липа, 7
Телефон: +38 (067) 674 02 68
Час роботи: з 12:00 до 23:00.
Голодний Микола
“Голодний Микола” – найбільший у світі ресторан галицької кухні. Окрім основного приміщення, заклад має дві бенкетні зали – велику, що розрахована на 250-300 осіб і малу – на 40-50 осіб.
“Родзинка” ресторану – подвійне озеро, одна частина якого знаходиться надворі, а інша – просто в приміщенні. В озері плаває жива форель, яку кожен гість може сам зловити за допомогою вудочки, і її відразу ж йому приготують кухарі.
Окрім риби, у закладі пропонують традиційні галицькі зупки, м’ясні, рибні страви, ковбаси власного виробництва, холодні та гарячі закуски, пироги, макітри з варениками, пательні з баношами, бігусами, великий вибір страв на компанії.
Алкогольна карта починається з пива “Кумпель”, адже поруч з рестораном знаходиться Кумпельова пивоварня. Окрім того, у ній великий вибір вин, горілка та багато інших напоїв.
Адреса: вул. Стрийська, 352
Телефон: +38 (032) 232 96 06, +38 (098) 229 22 22
Час роботи: 12.00 – 24.00.
Сало
“Сало” — музей культового українського продукту та лаунж-бар водночас. Тут сало стало не просто смачним продуктом, а й певним символом іронічності та глузування над гламуром. Щодня з 10 до 18 години у Арт-музеї працюють аудіоекскурсії. У програму екскурсії також входить і дегустація .
В інтер’єрі бару відразу кидаються в очі білі дивани, що самі по собі нагадують великі рівні шматки сала, розкладені по просторій залі в стилі хай тек.
“Родзинка” меню – 35 видів українського та закордонного сала, яке можна запити одним з 40 видів горілки.
Адреса: пр. Свободи 6/8
Телефон: +38 0322 355 536
Час роботи: 12.00 – 24.00.
Кумпель
Перший ресторан-пивоварня у Львові. Зайшовши в зал можна відразу побачити великі мідні чани, в яких готується живе пиво.
Пиво різних сортів варять прямо в ресторані та не фільтрують, щоб зберегти всі властивості живого напою. Тут можна скоштувати традиційні світлі та темні сорти пива, а також янтарне, золотий та бронзовий ель.
Інтер’єр закладу поєднує розкіш ресторанів старого Львова з елементами пострадянського індустріального стилю. У ресторані два поверхи і літня тераса з видом на центр міста.
Другий ресторан мережі Кумпель – на вулиці Чорновола. Тут частина страв відрізняється від тих, які є у “Кумпелі” на Винниченка. Так само і з пивом: якщо елі тут ті ж, які подають у першому “Кумпелі”, то “Галицьке світле” і “Галицьке пшеничне” – сорти, розроблені на основі давніх рецептур пивоварів Львова саме для нового ресторану. Заклад спеціалізується на традиційній галицькій кухні
Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2б
Телефон: +38 (032) 229-51-77
Адреса: вул. Володимира Винниченка, 6
Телефон: +38 (032) 242-17-80
Час роботи: цілодобово.
Шампанерія Х&Х
Концепція закладу полягає у незвичному поєднанні Х&Х – тобто хот-догів і хачапурі -з шампанським. Хот-доги тут також незвичні. Відвідувачі особливо радять хот-дог з кров’янкою та карамелізованою грушею. Різновидів хачапурі в “Шампанерії Х&Х” теж багато. В меню також є салати, супи, супи, десерти.
Шампанське тут представлене як вітчизняне, так й іноземне (французьке, італійське, іспанське, грузинське). Усього 25 видів. Напій подадуть з полуницею або шматочком хамона. Також в меню шампанерії представлені два види устриць: середньоземноморська дика і фермерська. Устриці треба бронювати заздагелідь.
Кухня відкрита, тому можна спостерігати, як з великої цегляної печі дістають ваше замовлення. Кожну страву подають у спеціальному керамічному посуді.
Де: вул. Лесі Українки, 29
Телефон: +38 (032) 235-81-63, +38 (096) 582-55-96
Час роботи: 11.00 – 02.00.
Ресторація Бачевських
Ресторація присвячена родині Бачевських – засновникам першої у світі офіційної фабрики горілки, меценатам і громадськім діячам. Фабрика Бачевських, відкрита в 1782 році, стала першою фабрикою масового виробництва горілки у всьому світі.
Ресторан пригощає відвідувачів не тільки горілкою Бачевських, але й наливками і настоянок власного виробництва (45 видів).
У ресторані відновили атмосферу європейського кабаре. Все нагадує про сім’ю Бачевських: рекламні плакати, етикетки, пляшки, цілі колекції тих часів. Є декілька терас, оранжерея та зали єврейської та галицької кухні.
Гості ресторану у інстаграмі відзначають ефектну подачу багатьох страв. “Салат був поданий в скляній піраміді, і змішаний на моїх очах. Такого я теж ніде не бачив. А перед подачею сосисок мені на стіл виставили самогонний апарат, з якого по крапельці витікав спирт”, – пише один з відвідувачів .
Де: вул. Шевська, 8
Телефон: +38 (098) 224-44-44 +38 (032) 235-71-81
Час роботи: 11.00 – 00.00.
Атляс
В 2002 році у Львові відновили легендарну кнайпу “Атляс”, яка у 1920-1930-х була чи не найпопулярнішою в місті. Тут полюбляла збиратися львівська богема.
Повсякчасні презентації картин, книг, літературні вечори, концерти були обов’язковими атрибутами “Атласу”.
Сучасний власник будинку відновив усі зали які були у довоєнній кнайпі: один з бочками замість крісел, другий з колонами та фресками, третій — напівтьмяний з дорогими кріслами, портретами королів та знатних людей, в четвертому — стіни прикрашені шаржами Казимира Сіхульського та членів галицького сейму, чий альбом був знайдений під час ремонту будівлі).
У бочковому залі можна посидіти за кухлем пива на справжніх бочках. Кажуть, що раніше кухлі кріпили до стіни. У центральному залі знаходиться автентична шафа у якіій зберігається меню “Атляса” від 1939 року.
В меню – страви традиційної галицької кухні, багато випічки та кавових напоїв. А ще тут доволі великий вибір сніданків.
Адреса: пл. Ринок, 45
Телефон: +38 (032) 235-81-88
Час роботи: 8.00 – 00.00.
Трапезна
Якщо є мета спробувати у Львові регіональну галицьку кухню, то однозначно варто піти в ресторанчик в підвалі Бернардинського монастиря. Раніше в цьому підвалі ченці зберігали пиво в бочках. Це крихітний заклад буквально на 5-6 столиків. Належить він сім’ї художників, які навіть посуд для свого закладу роблять самі, використовуючи “живу” глину без емалі.
Декоративне світло із виробів власної гути, масивні дубові столи, музика початку ХХ століття та багато інших, не менш цікавих деталей вдало поєднуються із виставковим залом, що в свою чергу є хорошою нагодою цікаво провести час в очікуванні на страви.
Старовинні рецепти переносять із сьогодення в давню Галичину: борщ монастирський, вепреве реберце, цибуляний пиріг. З напоїв варто спробувати різноманітні фірмові настоянки.
Адреса: вулиця Валова, 18
Телефон: +38 (032) 2 546 155
Час роботи: 11:00-23:00.
Підтримайте проект на Patreon